Verden

Han har skrevet USAs bestselgende bok. Den består av 266 blanke sider.

En Los Angeles-basert forfatter har tatt begrepet «trolling» til et helt nytt nivå. Nå topper den innholdsløse boken hans de amerikanske salgslistene.

Michael Knowles sier at ideen om en innholdsløs bok begynte som en spøk. Nå topper boken hans salgslistene i USA.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Hva er verdens korteste bok?

Svaret på denne vitsen har utallige variasjoner, fra Italienske krigshelter og Tyske humorister til Ulike måter å stave «Bob» på eller Jonas Gahr Støre: De ville årene.

Nå har Michael Knowles, en skribent ved det konservative nettstedet The Daily Wire, laget sin egen variant.

Nylig publiserte han boken Reasons to vote for Democrats (Derfor bør du stemme på demokratene, journ.anm.) basert på det han selv omtaler som «grundig research».

Boken består av 266 blanke sider, fordelt på kapitler om blant annet borgerrettigheter og samfunnsverdier.

Les også

Les denne kommentaren om ukens store sak i Washington, DC: Republikansk kaos om helsepolitikk | Frank Rossavik

Klatret til topps på salgslistene etter TV-intervju

Knowles er ikke den første som har gjennomført et slikt stunt – i Norge utga for eksempel forlaget Kurer en bok med tittelen Kloke ord av Carl I. Hagen. Den besto av 96 tomme sider.

Den amerikanske varianten om demokratene har åpenbart falt i god jord hos et stort antall amerikanere. Etter at Knowles torsdag morgen stilte opp på et intervju på den konservative TV-stasjonen Fox News, skjøt salget i været.

Helt opp til førsteplassen på salgslistene til bokselgergiganten Amazon.com.

Knowles selv er svært fornøyd med sin nye status som bestselgende forfatter.

– Vi gjorde det! En bok med blanke sider som troller demokratene er verdens bestselgende bok, skriver han på Twitter.

Boken hylles og mobbes i sosiale medier

Boken blir hyllet av mange av forfatterens likesinnede på Twitter, som i likhet med ham selv trekker boken frem som et premieeksempel på «trolling», altså bidrag i en debatt som kun har til hensikt å distrahere eller sabotere.

Folk på den andre siden av det politiske spektrum har det også moro med boken – på republikanernes bekostning.

– Dette er den eneste boken utenfor barneseksjonen som republikanere klarer å komme seg gjennom, skriver Twitter-brukeren @axelfoley10:

@benshapiro The only book outside of the children's section that most republicans could get through.

Amerikanerne trekker mot hver sin ytterfløy

Bokens innhold, i all sin munterhet, sier noe om polariseringen som preger politikken i USA for tiden. Etter åtte år der republikanerne i Kongressen saboterte for Obama, er det nå demokratene som gjør det de kan for å forhindre at det regjerende partiet får gjennomført politikken sin.

Les også

Denne hvithodehavørnen døde av blyforgiftning. Trump fjernet nettopp reguleringen som skulle forhindre flere slike dødsfall.

Og polariseringen gjenspeiles også i befolkningen. De siste tiårene har det blitt langt vanligere for politikere å vinne med store marginer – noe som tyder på at det er mindre handlingsrom i det politiske sentrum.

Ved valget i fjor var det bare 303 av USAs 3113 kommuner der valgresultatet ble avgjort med en margin på under ti prosentpoeng, ifølge en gjennomgang nettstedet Fivethirtyeight har laget.

I 1992, til sammenligning, var det 1096 kommuner der det var mindre enn ti prosentpoeng som skilte de to partienes presidentkandidater.

– I stadig flere områder, som i Baldwin, Alabama, der Trump vant 80 prosent av stemmene, og i San Mateo, California, der Clinton fikk 80 prosent, vil en hel generasjon ungdommer nå vokse opp uten å bli særlig eksponert for alternative politiske synspunkter. Hvis du tror at det politiske klimaet er giftig nå, kan du bare tenke deg hvor ille det kan bli om 20–30 år, skriver David Wasserman, som har laget gjennomgangen av valgresultatet.

Les mer om

 1. Demokratene, USA
 2. Republikanerne, USA
 3. Amerikansk politikk
 4. Twitter
 5. Politikk
 6. Fox News
 7. USA