Verden

Trump går til motangrep på sine Russlands-kritikere

USAs president Donald Trump skriver at en toppdemokrats koblinger til Putin bør etterforskes umiddelbart. Samtidig er flørten med Trump blitt til frustrasjon i Kreml.

USAs president Donald Trump mener at både Chuck Schumer og Nancy Pelosi bør etterforskes for deres koblinger til Russland. De leder henholdsvis demokratene i Senatet og Representantenes hus. Foto: Zach Gibson / AP / NTB scanpix og Jim Lo Scalzo / TT / NTB Scanpix og Alex Brandon / TT / NTB Scanpix

  • Lorns Bjerkan

– Vi bør umiddelbart starte en etterforskning av Chuck Schumers koblinger til Russland og Putin. En gjennomført hykler, skriver USAs president Donald Trump på Twitter fredag kveld norsk tid.

På tweeten er det også vedlagt et bilde fra et møte den demokratiske senatoren Schumer hadde med Russlands president Vladimir Putin i 2003.

We should start an immediate investigation into @SenSchumer and his ties to Russia and Putin. A total hypocrite! https://t.co/Ik3yqjHzsA

Schumer er mannen som leder opposisjonen i Kongressen. Hans svar til presidenten er at møtet skjedde i full offentlighet med pressen til stede og at han gjerne forklarer seg om møtet under ed.

– Vil du og dine folk? er utfordringen han sender til presidenten.

Trump har ikke svart på denne utfordringen. Derimot krever han fredag kveld nok en etterforskning.

– Jeg krever herved enda en etterforskning, etter Schumer, av Pelosi for hennes nære koblinger til Russland og hennes løgner om det, heter det i en ny tweet der det er lenket til en artikkel i Politico.

I hereby demand a second investigation, after Schumer, of Pelosi for her close ties to Russia, and lying about it. https://t.co/qCDljfF3wN

Her viser et bilde at Nancy Pelosi sitter med den russiske ambassadøren Sergei Kisljak. Pelosi, som leder demokratene i Representantenes hus, sa fredag ifølge artikkelen at hun ikke har møtt ambassadøren.

Trump sendte Pelosi-tweeten tre ganger på kort tid for å rette skrivefeil.

  • Presidenten kaller ham bare «klovnen»: Dette er mannen som skal lede kampen mot Trump

Hevder justisministeren løy

Bakgrunnen for Twitter-meldingene er bråket rundt justisminister Jeff Sessions og hans kontakt med nettopp den russiske ambassadøren Sergei Kisljak.

Bråket skyldes mest at mange mener Session løy om kontakten, og de stiller seg derfor spørsmålet om hvorfor han gjorde dette.

For under en høring i Senatet, der Sessions hadde avlagt ed om å snakke sant, forklarte han at han «ikke hadde kommunisert med russerne» under valgkampen.

Før Jeff Sessions ble innsatt som USAs justisminister var han i høring i Senatet. Mange mener han løy etter å ha avlagt ed. Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters / NTB scanpix

– Jeg møtte aldri russiske tjenestemenn for å diskutere valgkampspørsmål, sa Sessions i høringen som var før han ble innsatt som justisminister.

Kreml er frustrert

Alt oppstyret rundt dette og de gjentatte anklagene fra amerikanske etterretningsorganisasjoner om hvordan Russland skal ha påvirket valget skaper nå frustrasjon og anger i Kreml, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Årsaken er at bråket står i veien for andre utfordringer mellom USA og Russland.

Ifølge AP beklaget Putins talsmann Dmitrij Peskov seg i en telefonkonferanse med pressen om det manglende samarbeidet de har med Washington om Syria-spørsmål.

– På samme måte har det ikke vært noen bevegelse fremover om samarbeidet i kampen mot terrorisme, sier han.

Putins talsmann: «En heksejakt»

Trump har gjentatte ganger snakket om å få til samarbeid med Russland i kampen mot IS.

Samarbeidet mellom USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin går ikke på skinner. Foto: Jim Lo Scalzo / TT / NTB scanpix

I telefonkonferansen ble Peskov også spurt om å kommentere bråket rundt kontakten Sessions har hatt med deres ambassadør.

Da siterte han Trumps egen uttalelse om at det er «en heksejakt», og så la han til:

– Vi har ingenting å legge til utover definisjonen gitt av president Trump.

Benekter å ha løyet

Som følge av presset som har oppstått, trakk Sessions seg torsdag fra å delta i granskningene omkring Russlands innblanding i presidentvalget i fjor.

Han benekter selv å ha løyet om russisk kontakt.

– Dette er det siste angrepet på Trump-administrasjonen fra partiske demokrater. Sessions møtte ambassadøren i kraft av å være medlem av forsvarskomiteen, noe som er helt i tråd med hans svar til Senatet, heter det i en skriftlig uttalelse fra Sessions til CNN.

Les mer om

  1. Russland
  2. Donald Trump
  3. USA