Millioner trues av sult i Sør-Sudan

5,8 millioner mennesker trues nå av sult i Sør-Sudan, og også i nabolandene er millioner av mennesker helt avhengige av matvarehjelp utenfra, advarer FN.

En stor sultkatastrofe truer nå Sør-Sudan, Somalia, Etiopia (bildet), Kenya og Jemen, der millioner av mennesker er helt avhengige av matvarehjelp utenfra. Arkivfoto: Nils-Inge Kruhaug / NTB scanpix
  • NTB

Tørke og flom har ødelagt avlinger, men matmangelen skyldes også den væpnede konflikten som har preget Sør-Sudan siden desember 2013, konstaterer  FNs nødhjelpskontor (OCHA).

Konflikten har drevet 3,4 millioner mennesker på flukt, 1,5 millioner av dem til naboland, mens de øvrige er internflyktninger.

Les også

Bakgrunn: Millioner trues av sult i Øst-Afrika: - Den verste tørken på flere tiår

Dramatisk forverret

– Den humanitære situasjonen i Sør-Sudan er dramatisk forverret som følge av den ødeleggende kombinasjonen av konflikt, økonomisk nedgang og klimamessige sjokk, sier FNs nødhjelpskoordinator i Sør-Sudan, Eugene Owusu.

– Vi står i år overfor behov helt uten sidestykke. Faren for en sultkatastrofe er overhengende, slår han fast.  

Millioner av mennesker på på flukt i flere land i Øst-Afrika, og tørke og flom har i tillegg ødelagt avlinger og resultert i en matvarekrise som kan koste hundretusener livet, advarer hjelpeorganisasjoner. Arkivfoto: Nils-Inge Kruhaug / NTB scanpix 

Ber om penger

FN og 137 hjelpeorganisasjoner ber om 13,4 milliarder kroner til Sør-Sudan i år, for å finansiere matvarehjelp og imøtekomme helt grunnleggende behov. Det er 55 prosent mer enn det de ba om i fjor.

– Det er helt avgjørende at denne appellen straks og fullt ut blir finansiert, slik at hjelpearbeiderne kan sendes rundt i Sør-Sudan og raskt dekke behovene, sier Owusu.  

Dramatisk i flere land

Foruten de mange som trues av sult, trenger millioner av andre hjelp og beskyttelse. FN anslår at det i alt dreier seg om 7,5 millioner mennesker i Sør-Sudan. 

Kamphandlinger mellom regjeringsstyrker og opprørere har tvunget hjelpeorganisasjoner til å trekke seg ut av enkelte områder, mens myndighetene i Sør-Sudan har jaget hjelpearbeidere ut av andre områder. 

Sør-Sudan bruker i dag rundt halvparten av statsbudsjettet på forsvarsformål, og er helt avhengig av hjelp utenfra for å holde liv i befolkningen. 

Dramatisk i flere land

Også i Somalia, Etiopia og Kenya er situasjonen dramatisk. 11 millioner mennesker trues nå av sult i disse landene, viser en oversikt fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) 

Situasjonen i Øst-Afrika betegnes nå som den verste siden 2011, da 260.000 mennesker døde av sult i Somalia. 

Akutt i Jemen

Krigsherjede Jemen på den arabiske halvøy står også overfor en sultkatastrofe av dimensjoner, advarer hjelpeorganisasjonene. Ifølge FN trues nå opptil 18 millioner mennesker av sult i landet, og de er helt avhengige av matvarehjelp utenfra.

 – Om bomber ikke dreper deg i Jemen, kan du risikere at en langsom sultedød gjør det, slo Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland fast i forrige uke.