Verden

Russland kan enda en gang ha redusert ambisjonene i Ukraina

Den planlagte russiske knipetangsmanøveren i Øst-Ukraina kan ha blitt redusert i størrelse. Det sier i så fall noe om russiske styrkers svakhet.

Lysytsjansk og nabobyen Sievjerodonetsk kan bli åsted for et stort slag de neste dagene. Her er det et oljeraffineri i Lysytsjansk som brenner den 16. april.
 • Tor Arne Andreassen
  Tor Arne Andreassen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Russiske styrker kan være i ferd med å gi opp en enorm omringning av ukrainske styrker i det østlige Ukraina.

Det skriver den anerkjente amerikanske tenketanken Institute for the study of war (ISW) i sin siste daglige oppdatering om Ukraina-krigen.

Det kan i så fall tyde på militær svakhet på russisk side.

Militære analytikere har lenge trodd at russerne ville rykke sørover fra Izium mot Sloviansk, Kramatorsk og Debaltseve. Dermed kunne de ha fanget store ukrainske styrker i en knipetangsmanøver.

Men nå kan det se ut som om de konsentrerer seg om en mye mer begrenset omringning av de to tvillingbyene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk.

Venter russisk offensiv ved Sievjerodonetsk

Russerne har de siste dagene tatt hatt noe suksess nord for Sievjerodonetsk og Lysytsjansk, to nabobyer som begge hadde cirka 100.000 innbyggere før krigen. De kommer trolig til å starte en bakkeoffensiv mot Sievjerodonetsk i løpet av de nærmeste dagene, tror ISW.

Følgende tyder på at russerne gir opp Izium-aksen:

 • Russernes «relative suksess» i området ved Sievjerodonetsk.
 • Russernes manglende fremgang ved Izium.
 • Den «markert reduserte energien i forsøkene» ved Izium.
 • Russiske styrker ved byen Popasna rapporteres å bevege seg nordover mot Sievjerodonetsk og Lysytsjansk, fremfor å gå østover mot motorveien mellom Sloviansk og Debaltseve.
En ny gravlund ble i april opprettet i Sievjerodonetsk.

Palle Ydstebø, som er hovedlærer ved seksjon for landmakt ved krigsskolen, sier russerne har fått stadig større problemer ved Izium. Både på grunn av ukrainske angrep mot russernes lomme ved Izium og fordi ukrainernes suksess ved Kharkiv kan true forsyningslinjene inn mot Izium.

– Styrkene russerne har ved Izium er ikke tilstrekkelige til å klare en såpass omfattende avskjæring som det de har lagt opp til, sier oberstløytnant Ydstebø.

Russiske pansrede kjøretøyer blir truffet av granater ved Izium den 30. april.

Bykrig betyr problemer for russerne

ISW mener det er tvilsomt om russerne kan lykkes med å omringe og langt mindre erobre Sievjerodonetsk og Lysytsjansk. Det til tross for at dette er et mye enklere mål enn det de opprinnelig hadde.

Det begrunner de med at russisk fremrykking har stoppet opp hver gang de har kommet inn i et tettbebygget område. Det kommer sannsynligvis til å skje igjen, tror de amerikanske analytikerne. De tror de russiske soldatenes evne og vilje til å slåss er lav og muligens er i ferd med å bli enda dårligere.

Et alternativ for russerne kan derfor være å forsøke å avskjære og isolere de ukrainske styrkene ved Sievjerodonetsk og Lysytsjansk.

– De vil nok prøve å avskjære ukrainerne i åpent lende og bare isolere dem inne i byene og holde dem fast der, tror Ydstebø.

En russisk bataljon ble utslettet

Britisk etterretning tvitret fredag om utviklingen i det østlige Ukraina. De mener Russland fremdeles bruker store ressurser ved Izium og Sievjerodonetsk, i et forsøk på å bryte gjennom til Sloviansk og Kramatorsk.

Hovedmålet til russerne, tror britene, er å omringe de ukrainske styrkene i det østlige Ukraina.

Men russerne har gått på alvorlige smeller. Som også Aftenposten har beskrevet, så mistet de en opp mot en hel bataljon da de forsøkte å krysse Donetsk-elven ved Bilohovrika.

Ødelagte russiske pansrede kjøretøyer lå strødd etter at slaget var over. 300–600 russiske soldater ble sannsynligvis drept eller såret.

Ødelagte russiske pansrede kjøretøyer lå igjen etter nederlaget ved Donetskelven.

– Viser at russiske militære sjefer er under press

«Å ta seg over elver i områder som partene slåss om, er svært risikabelt. Dette viser at russiske militære sjefer presses til å vise fremgang under operasjonene i det østlige Ukraina», mener den britiske etterretningen.

De konkluderer med at russerne ikke har lykkes med å gjøre store fremskritt, til tross for at de i slutten av mars trakk seg ut av Kyiv-området for å konsentrere seg om det østlige Ukraina.

Slaget ved Bilohovrika viser hvordan god etterretning og målrettede artilleri fra ukrainsk side er avgjørende.

På den annen side har Putin fortsatt minst 70–80 bataljoner, samt flere i reserve. Skyhøye tap hindrer ikke at kampene i Donbas fortsetter på flere fronter.

Russerne kan ha gitt opp Kharkiv

Lenger nord finner vi storbyen Kharkiv, som før krigsutbruddet hadde 1,4 millioner innbyggere. Byen har vært under beskytning fra russerne helt siden krigen startet. Men russerne forsøk på å omringe og erobre byen har slått fullstendig feil.

De siste dagene og ukene har ukrainerne presset russerne tilbake. Russisk artilleri er blitt nødt til å konsentrere seg om å skyte mot fremrykkende ukrainske styrker. Dermed har de måtte gi opp å skyte mot forstedene til Kharkiv.

Det har vært massive ødeleggelser i området rundt Kharkiv.

Nå kommer det meldinger om at russerne kanskje gir opp Kharkiv, slik de i slutten av mars ga opp nord for Kyiv.

Russiske soldatene som sto ved Kharkiv, skal ha blitt sendt mot Sievjerodonetsk.

– Mitt inntrykk av at russerne enn så lenge har gitt opp Kharkiv, sier Ydstebø.

Han mener man må følge med på om russerne bygger opp store styrker ved Belgorod, en by som ligger i Russland, like ved Kharkiv. Men han er skeptisk til om et nytt angrep kan lykkes.

– Det å angripe Kharkiv på nytt fra nord, mot et vel forberedt ukrainsk forsvar, det ser jeg som lite sannsynlig at kan lykkes i det hele tatt, sier Ydstebø.

Et satellittbilde viser et russisk landgangsfartøy og det som kan være et missil i nærheten av Slangeøya i Svartehavet.

Ukraina traff enda et russisk marinefartøy

Langt fra den intense kampen om Donbas, pågår det en sjøkrig i Svartehavet vest for Krim. Blant annet har ukrainerne forsøkt å ta tilbake Slangeøya, som de mistet ved innledningen av krigen. Fredag meldte Ukraina at de hadde skadet nok et russisk marinefartøy, logistikkskipet Vsevolod Bobrov.

Sjøkrigen foregår i havet utenfor Odesa. Det er her Vladimir Putin skal ha ambisjoner om å erobre en landtunge frem til den russervennlige utbryterrepublikken Transnistria i Moldova.

– Et fremstøt på land mot Transnistria er lite sannsynlig. De har ikke styrkene som er nødvendig fordi de bruker så mye mot Donbas, mener Palle Ydstebø.

– Det de har av soldater i sør, er bare for å holde på området.

Les også

 1. Slaget om den viktige elven skulle bli Putins gjennombrudd. Det endte med katastrofe.

 2. Tankesmie: Ukraina i ferd med å presse russiske soldater i Kharkiv tilbake til grensen

Les mer om

 1. Krigen i Ukraina
 2. Ukraina
 3. Russland