Russisk skip i brann etter missilangrep

Ukraina hevder at krigsskipet Moskva sank etter brannen. Ifølge Russland flyter skipet fortsatt.

Skipet Moskva er Russlands flaggskip i Svartehavsflåten. Natt til skjærtorsdag ble det truffet av ukrainske missiler, ifølge ukrainske myndigheter.

Det russiske krigsskipet Moskva sto i brann natt til skjærtorsdag. Skipet ble truffet av ukrainske missiler i Svartehavet natt til torsdag, ifølge guvernøren i Odesa.

– Neptun-missiler som vokter over Svartehavet, forårsaket svært alvorlige skader på det russiske skipet. Det skriver Odesa-guvernør Maksym Martsjenko på Telegram.

– Lenge leve Ukraina, skriver han.

Oleksij Arestovytsj, rådgiveren til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, antyder torsdag morgen at skipet har sunket. Det er ikke bekreftet av andre kilder.

– Hvor er Moskva? Hun druknet, skriver han på Twitter torsdag morgen.

Torsdag i 12-tiden kommer det to motstridende meldinger fra myndighetene i Ukraina og Russland. Det melder Reuters.

Ukraina hevder at skipet sank etter at det tok fyr. Det russiske forsvarsdepartementet melder at skipet fortsatt flyter, og at de jobber med å få slepet det til nærmeste havn.

Et satellittbilde fra 10. april viser det russiske krigsskipet Moskva nordvest for Sevastopol på Krim-halvøya.

Russiske myndigheter sier at årsaken til brannen er ukjent. Det meldes at ammunisjon er blitt detonert på skipet. Mannskapet på 510 personer er evakuert.

– Skipet ble alvorlig skadet, bekrefter det russiske forsvarsdepartementet til det statlige nyhetsbyrået Tass.

USA avviser også at det russiske flaggskipet har sunket. De bekrefter heller ikke Ukrainas påstander om at Moskva ble truffet av missiler.

– Vi er ikke helt sikre på hva som skjedde. Vår vurdering er at det skjedde en eksplosjon, minst en eksplosjon på skipet, en ganske stor en også. Den forårsaket omfattende skader på skipet, sier Pentagon-talsmann John Kirby til CNN.

– Vår vurdering er også at skipet kan fortsette, og at det gjør dette. Det ser nå ut til å være på vei østover. Vi antar at det legger til kai i Sevastopol for reparasjoner, sier Kirby.

Dette skjedde natt til torsdag:

Informasjonskrig på Tiktok

Folk som bruker videoplattformen Tiktok i Russland, får opp Kreml-propaganda om krigen i Ukraina. Det går frem av en studie fra NGO-en Tracking Exposed.

Russland innførte en streng medielov i starten av mars. Den gjør det straffbart å spre «falske nyheter» om invasjonen. Etter dette sa Tiktok at selskapet ville stenge muligheten for direktestrømming og opplasting av nytt innhold til plattformen i Russland. Brudd på medieloven har en strafferamme på 15 år.

Det gikk likevel nesten tre uker før forbudet ble håndhevet 25. mars. I denne perioden var mesteparten av innholdet om krigen positivt vinklet i favør av det russiske regimet, ifølge rapporten.

Kan erstatte russisk olje og gass

Colombia er villig til å hjelpe vestlige land med energiforsyningen for å veie opp for sanksjoner mot Russlands olje- og gassnæring. Det sier president Ivan Duque.

– Kan Colombia bidra til løsningen? Svaret er ja, sa han til CNN.

Ifølge Duque er Colombia klar til å øke produksjonen av olje, gass og kull, samt fornybar energi, eksempelvis hydrogen.

Nye angrep i Kharkiv

Russiske angrep mot Ukrainas nest største by Kharkiv skal ha tatt livet av fire sivile onsdag. Det opplyser guvernøren i regionen. I tillegg skal 22 sivile ha blitt såret, blant dem barn.

– Dessverre ble fire sivile drept og ti såret i rakettangrep i løpet av dagen, skriver guvernør Oleh Synegubov i sosiale medier.

Putin-venn i trøbbel

En superyacht tilhørende en russisk oligark som har tette bånd til president Vladimir Putin, er tatt i beslag i øystaten Fiji i Stillehavet. Det melder lokale medier.

Det er snakk om den 106 meter lange yachten Amadea, som er verdt rundt 325 millioner dollar, tilsvarende drøyt 2,8 milliarder kroner. Den er eid Suleyman Kerimov. Han slo seg opp under privatiseringsbølgen som fulgte Sovjetunionens sammenbrudd på 90-tallet.

Han regnes som en av Putins nærmeste allierte og er på sanksjonslistene til USA, Storbritannia og EU.