Verden

Nazismehistorikeren David Irving arrestert

Den britiske historikeren og Holocaust-fornekteren David Irving er arrestert i Østerrike, og risikerer opptil 20 års fengsel.

 • Forf>
 • Aftenpostens Korrespondent <forf>hilde Harbo <

Fornektelse av Holocaust er ulovlig i Adolf Hitlers fødeland, slik det også er i en rekke andre land. Den tidligere anerkjente historikeren ble derfor nylig arrestert etter at østerriksk politi fikk anonyme tips om at han befant seg i landet. Det ble allerede i 1989 utstedt arrestordre på Irving, etter at han i to foredrag for østerrikske studenter benektet eksistensen av Nazi-Tysklands gasskamre. David Irving (67) ble så tidlig som i 1984 utvist fra Østerrike og nektet ny innreise, men har altså igjen tatt seg ulovlig inn i landet. Han ble stoppet og arrestert på motorveien til Wien, dit han ifølge østerriksk presse var på vei for å holde nye foredrag for en gruppe høyre-ekstreme studenter.Arrestasjonen skjedde forrige fredag, men er ikke blitt kjent for offentligheten før nå. Ifølge en talsmann for østerrikske myndigheter vil Irving bli holdt fengslet frem til en eventuell rettssak.

Tapte søksmål.

Irving er ikke ukjent med rettssaker. I år 2000 gikk han til injuriesøksmål mot den amerikanske historieprofessoren Deborah Lipstadt, etter at hun hadde skrevet en bok der Irving ble stemplet som Holocaust-fornekter.Irving selv hevdet at han ikke har fornektet Holocaust, men påsto samtidig i retten at gasskamrene var "en ren fiksjon" og at de fleste jøder som døde i konsentrasjonsleirer bukket under på grunn av sykdom. Historikeren har også forsøkt å renvaske Hitler, blant annet ved å redusere hans ansvar for jødeforfølgelsene.Rettssaken endte med tap og total ydmykelse for Irving. Den britiske dommeren karakteriserte Irving som en "aktiv Holocaust-fornekter", og en "antisemittisk rasist" med tilknytning til høyre-ekstremister som fremmet nynazisme.Allerede i 1992 ble han av en tysk dommer dømt til å betale en bot på rundt 40 000 kroner for å hevde at gasskamrene i Auschwitz var en bløff. Han er også nektet innreise i Tyskland, etter å ha deltatt på høyreekstreme samlinger i landet.

Norsk debatt.

Irving har utgitt nærmere 30 revisjonistiske bøker om nazismen. En av dem ga støtet til en opphetet debatt i Norge. Den norske historikerens Hans Fredrik Dahl ga i en anmeldelse i Dagbladet sommeren 1996 meget rosende omtale av Irvings biografi om Joseph Goebbels. Han hevdet at Irvings politiske synspunkter måtte ses isolert fra hans kunnskaper og gode kilder om nazi-tiden. Dahl tok til slutt selvkritikk på sin støtte til Irving.

David Irving har vært i hardt vær tidligere for sine kontroversielle teorier. Her på vei inn i britisk høyesterett i 2001. Nå kan en østerriksk rett dømme ham til opptil 20 års fengsel. JOHNNY GREEN/AP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Nordmann nektet inn reise i England, utgjør «alvorlig trussel»

 2. VERDEN

  Tyskland sender hundrevis av flyktninger tilbake til Østerrike hver dag

 3. DEBATT

  Kort sagt, onsdag 25. juli

 4. VERDEN

  Israels statsminister sammenlignet Iran med Hitlers naziregime: – Slående likheter

 5. DEBATT

  Dødsleirene var ikke polske

 6. KOMMENTAR

  Ytre høyre-statsråd vil ha jøder til å registrere seg for å få kjøpe Kosher-mat. Hva blir det neste? En gul stjerne på brystet?