Verden

Zelenskyj sammenlignet Russland med IS i tale til FNs sikkerhetsråd. Men er villig til å snakke med Putin for å få fred.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, sier et Ukraina slik det så ut før invasjonen, er en seier. Tirsdag gikk han i strupen på Russland i en tale til FNs sikkerhetsråd.

Volodymyr Zelenskyj besøkte Butsja mandag. Han mener det som har skjedd, er utilgivelig, men er villig til å snakke med russerne.
  • Torkjell J. Trædal
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Det er kun en forhandlingsløsning med Russland som kan få slutt på krigen i Ukraina.

Det sa president Volodymyr Zelenskyj i en samtale med ukrainske journalister tirsdag formiddag.

Senere tirsdag talte han til FNs sikkerhetsråd. Men presidenten lettet på sløret under intervjuet han gjorde med ukrainske journalister tidligere på dagen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sa Zelenskyj at Ukrainas suverenitet er viktig, og at det å vende tilbake til situasjonen i Ukraina før invasjonen, vil være «vår seier».

Med andre ord vil en situasjon der Krim-halvøya fortsatt er annektert, og med utbryterrepublikker i deler av Donbas-regionen, være å regne for en seier slik situasjonen er nå.

– Alle, jeg også, ser på forhandlinger som en utfordring, sa Zelenskyj videre.

– Men vi tar oss sammen. Det må gjøres, jeg tror ikke at vi har noe valg, svarte Zelenskyj på spørsmål om fredssamtalene med Russland.

Sammenlignet Russland med IS

I talen til FNs sikkerhetsråd tok Zelenskyj opp grusomhetene som er avdekket i Butsja. Han nevnte at hele familier, inkludert barn, ble drept, at kvinner er voldtatt og drept foran barna sine, at sivile ble kjørt over av stridsvogner. Andre skal ha blitt kastet ned i brønner og døde der. Sivile skal ha fått strupen skåret over.

Det fortalte Zelenskyj, som heller ikke stoppet der i sin detaljrike beskrivelse av volden som sivilbefolkningen i Butsja ble utsatt for.

– Dette er ikke forskjellig fra det andre terroristorganisasjoner, som Daesh, har gjort, sa Zelenskyj. Daesh er et annet navn på IS, Den islamske staten.

– Dette ble gjort av et medlem av FNs sikkerhetsråd. De fører en målrettet krig mot vår sivilisasjon, med mål om å etterlate den i ruiner og fylt med massegraver. Dere ser det, alle sammen, sa den ukrainske presidenten.

– Hvor er sikkerheten Sikkerhetsrådet må garantere? spurte han.

Han viste videre til at verden nå kan se hva Russland har gjort i Butsja, gjenstår det å se hva de har gjort i andre okkuperte byer og deler av Ukraina.

– Vi ser nå de mest grusomme krigsforbrytelsene siden andre verdenskrig, la han til.

Zelenskyj oppfordrer sikkerhetsrådet å gå til umiddelbar aksjon mot Russlands handlinger i Ukraina. Han mener Sikkerhetsrådet bør «fjerne Russland, som er en aggressiv part og kilde til krig, så landet ikke kan blokkere vedtak mot sin egen aggresjon og sin egen krig». Et alternativ ville være å reformere Sikkerhetsrådet, sa Zelenskyj før han la til: – Utover det vil alternativet være at dere oppløser dere selv helt.

Etter talen viste Zelenskyj en video som viste drepte sivile i Ukraina.

Butsja er et vanskelig bakteppe

En rekke land har det siste døgnet utvist russiske diplomater som et svar på de grusomme bildene fra Kyivs forstad.

Presidenten sa til de ukrainske journalistene i forkant av talen at det som har skjedd i Butsja, er utilgivelig. Han mener likevel Ukraina og Russland bør ta det vanskelige valget og snakke sammen. Ifølge Reuters sa også Zelenskyj at Moskva må erkjenne hva russiske styrker har gjort.

Russiske medier har sitert den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov på at samtaler mellom de to landene vil fortsette over video. President Zelenskyj vil ikke utelukke et møte med Russlands president Vladimir Putin.

Les også

Anklagene om krigsforbrytelser hagler. EU vil sende etterforskere. Hva har egentlig skjedd i Butsja?

Vanskelig for ukrainske styrker i Mariupol

Zelenskyj sa også til journalistene at det er vanskelig for ukrainske styrker å slå tilbake i Mariupol.

I sosiale medier spekuleres det på om mange ukrainske soldater i Mariupol har overgitt seg. En video av svært mange soldater som går gjennom gatene med hendene i været, verserer blant annet på Twitter. En journalist i den ukrainske avisen The Kyiv Independent stiller imidlertid spørsmål ved om det faktisk har skjedd.

Zelenskyj sa tirsdag formiddag også at Tyrkia har foreslått en plan for å bistå med å evakuere sårede og døde fra Mariupol, men at det avhenger av Putins velvilje.

Søndag natt gikk Ungarns statsminister, Viktor Orban, seirende ut av nok et valg. I seierstalen sendte Orban et stikk til Zelenskyj. Ungarn har nektet å bistå med leveranser av militært materiell til Ukraina.

Zelenskyj sa til journalistene tirsdag morgen at Orban vil bli nødt til å velge mellom Moskva og den «andre verdenen» – og at Orban frykter russisk påvirkning.

Russland benekter på det sterkeste å stå bak drap på sivile i Ukraina og anklager Ukraina for å ha arrangert bilder og videoer av drepte sivile flere steder, blant annet i Butsja. De har ikke lagt frem beviser for påstandene.

Les også

  1. Døde i Butsja har ligget i gatene siden Russland kontrollerte byen

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina
  2. Volodymyr Zelenskyj
  3. Ukraina
  4. Utenriks
  5. Vladimir Putin
  6. Russland