Dette er Lars Vilks

Lars Vilks (68) er en svensk kunstner som er mest kjent for en pennetegning av den islamske profeten Muhammed der hodet til profeten var plassert på en hund.

For det skal Al-Qaidas ha utlovet en belønning på 100.000 dollars for å ta livet av Vilks.

Første gang Lars Vilks stilte ut en tegning av Muhammed var på en kollektivutstillingen på Vestfossen Kunstlaboratorium i Buskerud.

Tegningene dengang vakte få alvorlige reaksjoner fordi de var satt inn i en tematisk sammenheng. Kort tid etter stilte han også ut en enkel skisse i A4-format av profeten utformet som en hundefigur på en utstilling med temaet «hund» i Linköping i Sverige.

Publisert i avis

  1. august 2007 gjenga imidlertid den svenske regionavisen Nerikes Allehanda i Örebro Vilks' skisse som illustrasjon til en kronikk om ytringsfrihet. Dermed oppstod voldsomme reaksjoner. 31. august ble det arrangert demonstrasjoner mot tegningen i Pakistan der dukker som forestilte kunstneren og Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ble brent i følge Wikipedia.

Belønning på 100.000 dollar for drap

Det ble også avholdt en demonstrasjon utenfor avislokalene i Örebro, og flere land protesterte offisielt mot den publiserte Muhammed-tegningen, deriblant Egypt, Pakistan og Iran, samt Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC), som har 57 medlemsland.

Flere hundre mennesker demonstrerte mot Lars Vilks da han holdt foredrag i Oslo i høst.

Senere utlovet Al-Qaidas påståtte leder i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, en belønning på 100.000 dollar til den som dreper kunstneren. Al-Baghdadi lovet i tillegg dusør til den som tar livet av avisens sjefredaktør Ulf Johansson, og han truet svenske selskaper som IKEA, Volvo og Ericsson. Sveriges muslimske råd (SMR), en av landets største muslimske organisasjoner, tok sterk avstand fra truslene fra Baghdadi. Også andre svenske aviser trykket tegningen.

Planlagt drap i Irland

Lars Vilks har ifølge Politiken vært utsatt for drapsforsøk og drapstrusler:

  • I 2011 ble tre menn anholdt i Göteborg, og senere tiltalt for å ha planlagt for å drepe Vilks. De ble frikjent.
  • I 2010 ble Lars Vilks' hjem i Skåne utsatt for et brannattentat. Vilks var ikke til stede i huset, da det påtent, To menn ble dømt til fengsel i henholdsvis to og tre år for attenatet.
  • I 2010 ble han overfalt mens han holdt en forelesning på Uppsala Universitet. Vilks kom ikke alvorlig til skade.
  • I 2010 ble syv mennesker anholdt i Irland for at planlegge et attentat mot Lars Vilks.
  • I 2010 ble Vilks oppringt fra en person i Somalia, der han ble drapstruet. Innringeren, en mann, snakket svensk.
  • I 2010 ble en amerikansk kvinne anholdt for å ville drrepe Lars Vilks og for å rekruttere personer på nettet til globalt jihad.
  1. august i 2010, dagen etter nyheten om at 7 personer ble pågrepet i Irland, mistenkt for å planlegge drap på Vilks, publiserte flere svenske aviser en av hans omstridte tegninger av Muhammed.

Lars Vilks holdt et foredrag på Deichmanske bibliotek i Oslo senest i oktober, og da deltok flere hundre personer i regi av Antirasistisk Senter i en demonstrasjon mot Vilks.