Bush trosser generalene

USAs toppgeneral i Irak, George Casey, blir trolig vraket når president George W. Bush kunngjør sin nye krigsstrategi.

USA-soldat nummer 3000 har falt i Irak, og i Reno i Nevada ble tragedien minnet på nyttårsdagen.

Den nye strategien for Irak blir offentliggjort i løpet av noen dager. Og lekkasjer fra administrasjonen, både til BBC og flere amerikanske aviser, forteller at president Bush blant annet vil øke antall amerikanske soldater i Irak i en overgangsperiode.Hensikten er å gi irakske og amerikanske styrker mer kraft i det svært vanskelige arbeidet med å stabilisere urosentra i Irak, spesielt i og rundt hovedstaden Bagdad. Men virkemiddelet er omstridt. I den nyvalgte Kongressen, som trer sammen i Washington i dag, har demokratene flertall. Og et stort antall demokrater ønsker ikke å sende flere amerikanere til Irak, de vil tvert imot redusere eller helt fjerne den amerikanske tilstedeværelsen.

Utsettelse.

Strategien møter motstand også i presidentens eget republikanske parti, selv om han der også finner støtte fra flere. Men mer oppsiktsvekkende er det kanskje at amerikanske generaler i Irak sier nei. De ønsker ikke flere soldater.— Jo lenger amerikanske styrker bærer hovedbyrden for Iraks sikkerhet, desto lengre tid vil det gå før Iraks regjering må ta de vanskelige beslutningene som gjelder forsoning, og hva de skal gjøre med militsgruppene. I tillegg kan de fortsette å legge all skyld for Iraks problemer på oss, noe som i bunn og grunn er deres egne problemer, sier øverstkommanderende for amerikanske styrker i Irak, general George Casey.

Vraker Casey.

President Bush har hatt en rekke møter de siste ukene med medlemmer av sin egen administrasjon, ikke minst den nye forsvarsministeren, Robert Gates. For til tross for all uenigheten i Washington om hva som er rett vei videre, er alle enige om en ting: Dagens strategi virker ikke.Kjernen i den strategien, som ble lagt for ett år siden, går ut på å overlate mer og mer ansvar for sikkerheten til irakske styrker. Det skulle åpne for å redusere antall amerikanske baser, og gradvis trekke amerikanske soldater ut. Planen ble lagt av general Casey, og hadde full støtte fra tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld. Nå er Rumsfeld fjernet, og kilder forteller til New York Times at også Casey vil bli kastet når Bush etter alt å dømme offentliggjør at antall amerikanske soldater i Irak skal økes. Talen er ventet midt i neste uke.

Utsetter hjemreise.

Den kanskje minst smertefulle måten å øke styrken på er å utsette hjemreisen for tusenvis av soldater som skulle reist hjem snart, men samtidig sende soldatene som skulle overta deres oppdrag ved neste rotering. Dermed kan styrken økes med mellom 20 000 og 30 000 soldater i en overgangsperiode som Det hvite hus håper vil være tilstrekkelig til å slå hardt ned mot opprørere, og vinne tilbake kontrollen i Bagdad.Hvis lekkasjene er korrekte, og antall amerikanske soldater blir økt, representerer det absolutt ikke første gang president Bush har gjort det motsatte av hva hans generaler har anbefalt i Irak.Under planleggingen av krigen uttalte daværende hærsjef, general Erik Shinseki, til Kongressen at en okkupasjon ville kreve flere hundre tusen soldater. Uttalelsen ble latterliggjort av Bush-administrasjonen, og Shinseki ble kort tid etter førtidspensjonert.En rekke andre militære ledere, som også har vært kritisk til administrasjonens politikk, har senere fulgt ham i pensjonistenes rekker. Og nå følger også trolig general Casey etter.

Les også

Vestens blindhet for diktatorer

General George Casey og president George W. Bush går forskjellige veier.