Verden

De begynte som gode venner. Nå ser «le bromance» ut til å være over.

– Tydelig at de misliker hverandre sterkt, sier analytikeren Ian Bremmer til Aftenposten. Han betegner møtene mellom Trump og andre verdensledere i helgen som «dysfunksjonelle».

For et halvår siden var tonen svært hjertelig mellom Donald Trump og Emmanuel Macron. Tonen var en helt annen da de møttes i Paris på lørdag.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

«Ingenting varer evig, selv ikke kaldt novemberregn,» synger Axl Rose i en av sine mest kjente låter fra Guns n’ Roses.

For Donald Trump og den franske presidenten, Emmanuel Macron, ble regnværet i helgen en påminnelse om at det gode forholdet fra i vår heller ikke hadde lang holdbarhetstid.

I april blomstret forholdet deres i takt med magnoliatrærne i Washington, DC da Macron tok turen over Atlanterhavet. I helgen var det tydelig at det gode forholdet, populært kalt «le bromance», var visnet hen.

– Det er tydelig at de misliker hverandre sterkt. Det skader selvsagt forholdet mellom de to landene, sier Ian Bremmer, som leder tankesmien Eurasia Group, til Aftenposten.

Les også

– Gamle demoner har igjen kommet opp til overflaten. Historien er i ferd med å hjemsøke oss.

– Dysfunksjonelle møter

Egentlig skulle helgen – en markering for 100-årsdagen for 1. verdenskrigs avslutning – være en unik mulighet for en rekke verdensledere til å skape samhold mellom nasjoner i en tid preget av sterk global uro.

I stedet endte toppmøtet opp som en påminnelse om hvor stor avstanden er blitt mellom USA og landets vestlige allierte.

Trump smilte da Russlands president Vladimir Putin ankom minnemarkeringen ved Triumfbuen i Paris på søndag.

– Møtene i helgen var svært dysfunksjonelle og dermed på samme linje som G7- og G20-møtene tidligere i sommer, sier Bremmer.

Som president har Trump gjeninnført sanksjoner mot Iran, trukket USA ut av den internasjonale klimaavtalen og innført straffetoll på en rekke varer. Dette er noen av årsakene til at forholdet til den franske presidenten har raknet.

Og ting ble ikke noe bedre i helgen.

Kritikken høljet da Trump holdt seg inne

Trump startet Paris-besøket med å kritisere Macron fordi den franske presidenten ønsker å styrke landets forsvar – til tross for at Trump tidligere har kritisert Frankrike for ikke å bruke nok penger på forsvaret.

President Macron of France has just suggested that Europe build its own military in order to protect itself from th … https://t.co/ZlE52iViPz

Lørdag fikk han – ved sitt fravær – minnemarkeringen på en gravlund til å handle om seg selv. Regnet forhindret den amerikanske presidenten fra å delta, og kritikken høljet ned over ham fra flere hold.

– Trump sto til stryk i Paris, skriver Eliot Cohen, professor i strategiske studier ved Johns Hopkins-universitetet, i en artikkel i The Atlantic.

Det britiske parlamentsmedlemmet Nicholas Soames, som er barnebarnet til Winston Churchill, var heller ikke nådig:

– De døde med ansiktet mot fienden. Den patetiske og utilstrekkelige Donald Trump klarte ikke engang å trosse været for å vise sin respekt for de falne, skriver han på Twitter.

Den konservative amerikanske politiske gruppen The Reagan Battalion påpekte at regnværet ikke var til hinder for den forrige republikanske presidenten, George W. Bush.

Europeerne svært negative til Trump

Trump uteble også fra en symboltung markering der verdenslederne, kledd i sort, gikk i samlet tropp ned til Triumfbuen i Paris.

Verdenslederne – med ett unntak – gikk i samlet tropp til minnemarkeringen ved Triumfbuen i Paris på søndag.

I stedet for å delta på fellesmarkeringene valgte Trump å besøke den amerikanske gravlunden Suresnes like utenfor Paris. Der hedret han soldatene fra USA som hadde kjempet i første verdenskrig.

Han deltok heller ikke på et fredsforum den tyske kansleren Angela Merkel hadde organisert. Rundt 70 andre stats- og regjeringsledere, deriblant Erna Solberg, deltok på møtet.

– Trumps fravær vil ha en negativ effekt. Dette er mannen som ikke engang vil late som om han jobber for fred, sier François Heisbourg, som leder tankesmien International Institute for Strategic Studies, til The New York Times.

Europeerne var allerede svært negativt innstilt til Trump. En stor måling fra Pew Research Institute i høst viste at tilliten til USAs president falt kraftig da Trump flyttet inn i Det hvite hus og at det er forblitt på et historisk lavt nivå. I Frankrike er det nå så få som ni prosent som sier at de har tillit til den amerikanske presidenten.

Men det er viktig at man ikke ser seg blinde på Trumps personlighet, påpeker Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité.

– Vi må se på hva USA gjør, ikke bare hva Trump sier. Ja, han skaper masse støy med oppførselen sin, men samtidig ser vi jo at USA har flere soldater i Europa enn på noe tidspunkt siden den kalde krigen. De deltar med tyngde i Trident Juncture-øvelsen i Norge. Ja, USA ber Europa om å bidra i større grad til NATO, men det begynte de med allerede under Obama, påpeker hun.

Etter at Trump returnerte til Washington mandag morgen var han raskt ute på Twitter for å rettferdiggjøre sololøpet sitt.

– Aldri lett å ta opp at USA må bli behandlet på en rettferdig måte, noe det ikke er blitt frem til nå, skriver han.

Just returned from France where much was accomplished in my meetings with World Leaders. Never easy bringing up the … https://t.co/6SMjfOoVfw

Advarte mot «gamle demoner»

Trump måtte tåle flere indirekte stikk fra andre verdensledere i helgen, ikke minst fra Emmanuel Macron. I en tale på lørdag, med Trump som tilhører, kom han med en dårlig skjult reaksjon på at den amerikanske presidenten hadde omtalt seg selv som en nasjonalist.

– Patriotisme er det eksakt motsatte av nasjonalisme. Nasjonalisme er å forråde patriotisme ved å si: «Våre interesser først. Hvem bryr seg om de andre?»

Trump droppet fellesmarkeringen på en gravlund utenfor Paris på lørdag. I stedet besøkte han søndag en amerikansk gravlund.

Senere, på minnemarkeringen ved Triumfbuen på søndag, advarte den franske presidenten mot å begå de samme feilene i tiårene mellom første og andre verdenskrig:

– Gamle demoner har igjen kommet opp til overflaten. Historien er i ferd med å hjemsøke oss, sa han.

Macrons utfordring nå, påpeker Ian Bremmer, er at ideen om tett internasjonalt samarbeid som har preget Vesten de siste 70 årene, er i ferd med å tape for en mer innadvendt tilnærming.

– Problemet er at fremdriften i stadig større grad er hos nasjonalistene, og ikke bare i USA, sier han.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Emmanuel Macron
  3. Utenrikspolitikk
  4. Angela Merkel
  5. Første verdenskrig