Trump: Brexitavtalen kan skade handel mellom USA og Storbritannia

Donald Trump er misfornøyd med skilsmisseavtalen mellom Storbritannia og EU, og mener den bør endres. Avtalen kan skade handel mellom USA og britene, mener han.

President Donald Trump mener avtalen som statsminister Theresa May har forhandlet fram med EU, går i EUs favør og at handelsforholdet mellom USA og Storbritannia ikke blir skadelidende. Foto: AP / NTB scanpix
  • og NTB

– Dette høres ut som en flott avtale for EU, sa Trump i Det hvite hus mandag.

Han la til at «vi må se på om hvorvidt Storbritannia tillates å gjøre handel» med USA.

– Hvis man ser på avtalen akkurat nå, kan det hende de ikke vil være i stand til å gjøre handel med oss, og det vil ikke være noen bra ting. Jeg tror ikke de ønsker det i det hele tatt. Det ville ha vært svært negativt for avtalen, sa presidenten.

Han håper statsminister Theresa May «vil være i stand til å gjøre noe med det».

Trumps uttalelser blir avvist av Downing Street. Visestatsminister David Lidington mener avtalen åpner for at Storbritannia kan forhandle fram frihandelsavtaler med land utenfor EU i løpet av den 21 måneder lange overgangsperioden som trer i kraft når landet forlater EU i mars.

– Jeg synes det alltid har vist seg vanskelig å forhandle med USA. USA er en vanskelig forhandler. President Donald Trump har alltid helt enkelt sagt: «Jeg setter Amerika først», sa Lidington tirsdag.

Mays skilsmisseavtale med EU fikk grønt lys av de øvrige EU-medlemmene etter 17 måneder med forhandlinger mellom London og Brussel. Nå står May overfor den vanskelige oppgaven med å overtale Parlamentet til å godta avtalen.