Verden

Washington Post mener Saudi-Arabia kommer med dekkhistorie

Sjefredaktøren i Washington Post mener Saudi-Arabia lyver om hvordan journalisten Jamal Khashoggi egentlig døde.

Jamal Khashoggi gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober og forsvant. Han skulle hente noen dokumenter for å få annullert et tidligere ekteskap og for å gifte seg med forloveden.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Sjefredaktør og administrerende direktør Fred Ryan kaller Saudi-Arabias forklaring om hvordan avisens skribent døde for en løgn og sier at regimet presenterer en dekkhistorie.

Saudi-Arabia hevdet natt til lørdag at Khashoggi døde under en slåsskamp på konsulatet i Istanbul, 18 dager etter at han forsvant. Deres forklaring står i strid med tyrkiske etterforskeres, som mener å ha bevis for at journalisten ble drept på brutalt vis og deretter partert.

– Saudi-Arabia har skamløst kommet med løgn etter løgn i nesten tre uker etter at Jamal Khashoggi forsvant på konsulatet deres i Istanbul. Uten noen bevis, i motsetning til andre tilgjengelige bevis, forventer de at verden skal tro at Jamal døde i en slåsskamp etter en diskusjon. Dette er ikke en forklaring, dette er en dekkhistorie, sier Ryan.

Han sier at USAs president Donald Trump, Kongressen og verdens statsledere krever bevis for Saudi-Arabias historie.

– Saudi-Arabia kan ikke få lov til å fabrikkere en historie som skal redde skinnet deres for en grusomhet som er blitt beordret fra høyeste nivå i regjeringen, mener Ryan.

En rekke land krevde lørdag full granskning av Khashoggi-saken. Blant annet har menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty etterlyst journalistens lik. Tyrkia har på sin side sagt at de skal avsløre sannheten om hvordan den regimekritiske skribenten ble drept.

Les mer om

  1. Saudi-Arabia
  2. Istanbul