Verden

Jeff Sessions ferdig som USAs justisminister

Jeff Sessions er ferdig som USAs justisminister etter å ha blitt bedt om å trekke seg av Donald Trump.

Donald Trumps justisminister, Jeff Sessions, går av.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

Jeff Sessions går av som justisminister, skriver USAs president Donald Trump på Twitter.

... We thank Attorney General Jeff Sessions for his service, and wish him well! A permanent replacement will be nominated at a later date.

Sessions leverte sin oppsigelse til stabssjefen i Det hvite hus, John Kelly, onsdag ettermiddag.

Gikk av på Trumps anmodning

Han gikk av etter at Trump ba ham om å gå av.

CNN melder at det ikke var presidenten selv, men hans stabssjef John Kelly, som ringte og informerte Sessions om at han måtte gå.

«På din anmodning leverer jeg min avskjedssøknad», skriver Sessions i oppsigelsesbrevet, som så ble overlevert til Kelly onsdag ettermiddag, skriver The New York Times.

«Jeg har arbeidet for å implementere administrasjonens agenda for justissektoren», heter det i oppsigelsesbrevet til Sessions.

Videre skriver Sessions:

«Det viktigste under min tid som justisminister var at vi gjenopprettet og opprettholdt loven».

Rosenstein mister ansvaret for Russland-etterforskningen

Matthew G. Whitaker, stabssjefen til Sessions, vil ta over som fungerende justisminister, skriver Trump. En permanent erstatter vil bli annonsert på et senere tidspunkt.

Ifølge CNN vil Whitaker også overta ansvaret for Robert Muellers etterforskning av russisk innblanding under presidentvalget i 2016. Det blir bekreftet av en talskvinne fra justisdepartementet, melder Reuters.

I august i fjor skrev Whitaker en kronikk på CNNs nettsider, der han argumenterte for at Mueller-etterforskningen var i ferd med å «gå for langt».

Under en pressekonferanse om kongressvalget i Det hvite hus onsdag nektet Trump å kommentere fremtiden til Jeff Sessions.

Les også

Trump hugget løs. Her forsøker hans medarbeider å ta mikrofonen fra CNN-journalist.

Gjentatte angrep

Sessions var en tidlig støttespiller av Donald Trump. Han var den første amerikanske senatoren til å gi sin støtte til Trump da han var presidentkandidat. Forholdet mellom Trump og Sessions forverret seg derimot kjapt. Det skjedde etter at den tidligere senatoren ble utnevnt som justisminister.

I snart to år har Trump gjentatte ganger gått til offentlige angrep på sin egen justisminister.

Bakgrunnen for angrepene er at Sessions i fjor erklærte seg inhabil i saker knyttet til Russlands antatte forsøk på å påvirke den amerikanske valgkampen.

Dermed overtok visejustisminister Rod Rosenstein ansvaret for Mueller-etterforskningen.

Trump: «En idiot»

Det fikk presidenten til å rase. Senest i august kalte presidenten Muellers team av etterforskere «en skam for USA», og oppfordret Sessions til å stanse granskningen.

– Dette er en fryktelig situasjon, og justisminister Jeff Sessions bør stanse denne oppkonstruerte heksejakten med en gang før den fortsetter å sverte vårt land, skrev han på Twitter.

Trump har tidligere kalt Sessions «skammelig» og «en idiot», ifølge Washington Examiner.

Les også

Trump sier han freder justisministeren til november, etter måneder med angrep mot ham

«Veldig suspekt» timing

Flere demokrater reagerer på at Sessions går av som justisminister.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, beskriver timingen til Sessions avgang som «veldig suspekt». Schumer ber også Whitaker om å erklære seg inhabil i saker knyttet til Russland-etterforskningen, på grunn av Whitakers tidligere kritiske uttalelser rundt etterforskningen.

Tidligere president Barack Obamas justisminister, Eric Holder, skriver på Twitter at dette er en «rød linje».

Demokratenes antatte leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, ber også Whitaker om å erklære seg inhabil.

I trygge hender

Republikanerne i Senatet har gjentatte ganger advart Trump mot å kvitte seg med justisministeren. Blant annet truet Chuck Grassley, lederen av justiskomiteen i Senatet, med at han ikke ville gjennomføre en høring foran godkjenning av en ny kandidat.

De siste månedene har de derimot vært mer kritiske til Sessions. Grassley sier onsdag at justisdepartementet under ledelse av Matt Whitaker er «i trygge hender».

Demokraten Mark Warner, som er nestleder i etterretningskomiteen i Senatet, sier at Sessions avskjedigelse ikke må være det første steget i en prosess for å stanse Russland-etterforskningen.

Les mer om

  1. USA
  2. Amerikansk politikk
  3. Donald Trump