Verden

Fransk filmdiva med #metoo-oppgjør

Frankrikes store filmdiva, Catherine Deneuve, fordømmer det hun kaller puritanisme som følge av #metoo-kampanjen.

Filmstjernen Catherine Deneuve har skrevet under på et opprop som mener at #metoo har utviklet seg til en heksejakt som truer seksuell frihet.
  • og NTB
  • Olga Stokke
    Journalist

Skuespilleren Catherine Deneuve går ut og forsvarer menns rett til å sjekke damer. Hun er blant et hundretall kvinnelige franske skribenter, skuespillere og akademikere som har skrevet et åpent brev i Le Monde som beklager bølgen av fordømmelse av menn i kjølvannet #metoo.

Catherine Deneuve har i en årrekke vært Frankrikes store, kvinnelige filmstjerne. Hun er blitt tildelt en rekke priser, blant annet i Cannes og Berlin, og er blitt nominert til enda flere, blant annet Oscar.

Kampanjen startet med twittermeldingene om Hollywood-produsenten Harvey Weinsteins seksuelle trakassering og overgrep mot kvinner gjennom flere tiår. Det var The New York Times som publiserte de første sakene om Weinstein.

  • Aftenpostens kommentator Therese Sollien: «Jeg kjenner meg ikke igjen i #metoo-kampanjen»

Truer seksuell frihet

De franske kvinnene skriver i oppropet at det har utviklet seg en heksejakt som truer seksuell frihet.

«Voldtekt er en forbrytelse. Men å forsøke å sjekke noen, selv om det er pågående eller krøkkete, er ikke en forbrytelse. At menn opptrer som gentlemen er heller ikke et mannssjåvinistisk overgrep», skriver de i oppropet.

«Menn er blitt summarisk straffet og tvunget til å gå fra jobben sin bare for å ha rørt noens kne eller forsøkt å stjele et kyss», heter det i brevet.

«Puritansk renselsesbølge»

Oppropet kritiserer #metoo-kampanjen og den tilsvarende franske kampanjen #Balancetonporc for å ha utløst en «puritansk renselsesbølge».

I oppropet hevdes det at det som begynte som en legitim protest mot seksuell vold mot kvinner, er gått over til å bli en heksejakt.

«Det som begynte med å gi kvinner retten til å snakke ut, er forvandlet til det motsatte. Vi presser folk til å snakke «korrekt», få dem som ikke stiller på linje til å tie, og tvinger kvinner som ikke er med på det, til å gi seg», heter det.

74 år gamle Deneuve fikk sitt internasjonale gjennombrudd i Luis Buñuels film Belle du Jour fra 1967, der hun spiller en husmor som kjeder seg og tilbringer ettermiddagen med å prostituere seg.

Les mer om

  1. Overgrep
  2. Seksuell trakassering
  3. Hollywood