Verden

Minst to drept i angrep på Redd Barna-kontor i Afghanistan

IS hevder at de står bak angrepet mot Redd Barna i Jalalabad.

Slik så det ut etter angrepet i Jalalabad onsdag morgen. PARWIZ / Reuters / NTB scanpix

 • NTB
 • Anders Veberg

Angrepet startet klokken ni onsdag morgen.

Blant de drepte er minst én sivil person og ett medlem av sikkerhetsstyrkene, opplyser talsmann Attaullah Khogyani for guvernøren i provinsen Nangarhar.

Også to av angriperne er døde. En av dem sprengte bilen sin i luften ved inngangsporten til bygningen, mens den andre ble skutt og drept av sikkerhetsstyrkene, ifølge Khogyani. Han opplyser at 12 mennesker ble såret, mens helsedepartementet i Nangarhar-provinsen melder om 14 sårede. Ambulanser er på vei, og tallene kan komme til å stige, ifølge nyhetsbyrået DPA.

IS hevder at de står bak

Både Taliban og den ytterliggående islamistgruppen IS er aktive i Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan, men Taliban-talsmannen Zabiullah Mujahid nekter i en Twitter-melding for at det er de som står bak.

Nå hevder IS at de står bak angrepet. Beskjeden kommer fra deres propagandaorgan Amaq og meldes via det amerikanske nettstedet SITE.

14 personer skal være skadet etter angrepet. PARWIZ / X02750 /NTB scanpix

Be for oss

Det er uklart hvor mange angripere det var totalt, men øyenvitner forteller om mellom fire og seks personer. Ifølge Al Jazeera var det snakk om minst fem angripere, og flere av dem tok seg inn i bygningen.

Redd Barna-ansatte inne i bygningen bekreftet dette i desperate meldinger.

– Jeg kan høre to angripere … de leter etter oss, skrev en Redd Barna-ansatt i en melding på Whatsapp.

– Be for oss … gi sikkerhetsstyrkene beskjed, trygler mannen.

Flere ansatte skal ha gjemt seg i et tilfluktsrom inne i bygningen, men det er foreløpig ikke kommet opplysninger om hvordan det er gått med dem.

Sprengte porten

Mohammad Amin befant seg inne i bygningen da angriperne slo til. Han ble skadet og forteller fra sykesengen om opplevelsen.

– Vi løp for å komme oss i sikkerhet, og jeg så en væpnet mann avfyre en rakettdrevet granat mot hovedporten. Jeg hoppet ut av et vindu, forteller han.

Øyenvitner forteller til afghanske Tolo News at det ligger en barneskole tett ved Redd Barna-kontoret, og barna ved skolen ble sett løpende fra området da angrepet startet.

Ingen norske

Det er ikke kjent om det var utenlandske statsborgere i bygningen da angriperne slo til, men ingen ansatte fra hjelpeorganisasjonens norske avdeling befinner seg der, opplyser kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna.

– Det er ingen nordmenn i dette området. Vi jobber nå med å få oversikt over situasjonen, sier Hegna til NTB.

Mange ansatte

Afghansk TV viste bilder av svart røyk som veltet opp fra bygningene, som også huser kontoret til et regionalt menneskerettskontor.

Ifølge en Redd Barna-ansatt i Jalalabad jobber det rundt 100 personer ved kontoret som ble angrepet, men det er ikke kjent hvor mange av dem som befant seg i bygningen da angriperne slo til.

Pårørende av lokalt ansatte i Redd Barna samlet seg utover formiddagen i nærheten av kontoret, der de desperat ventet på nyheter om sine.

Siste angrep på nyttårsaften

Amerikanske styrker er også aktive i provinsen, der de i samarbeid med afghanske sikkerhetsstyrker jakter på IS-opprørere.

Det siste store angrepet i Jalalabad fant sted 31. desember da 18 mennesker ble drept og 13 ble såret i et terrorangrep mot et begravelsesfølge. Ingen har i ettertid tatt på seg ansvaret for dette angrepet.

Hotellangrep

Angrepet mot Redd Barna-kontoret i Jalalabad skjer få dager etter at opprørere fra Taliban stormet Hotel Intercontinental i Kabul og drepte minst 20 mennesker, 14 av dem utenlandske statsborgere.

Flere ble også såret og skadet i Kabul-angrepet, blant dem den norske CMI-forskeren Arne Strand.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Afghanistan
 2. Redd Barna

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Reuters: Nytt angrep i Afghanistan - selvmordsbombere og skyttere angrep regjeringsbygg

 2. VERDEN

  Minst 55 drept i angrep i Afghanistan

 3. VERDEN

  Babyer, mødre og sykepleiere drept i terrorangrep mot sykehus i Kabul

 4. VERDEN

  Mange drept og såret av bombe ved sykehus i Afghanistan

 5. VERDEN

  Bøndene ville plukke pinjekjerner fra trærne. USA trodde de var fra IS.

 6. VERDEN

  Reuters: 126 drept i angrep i Afghanistan