Verden

To brødre og IS-bombemaker sto bak terrorangrepene i Brussel

Gjerningsmennene bak terroren i Brussel kobles til det samme nettverket som sto bak terrorangrepet i Paris i fjor. Flere med tilknytning til angrepet tirsdag skal fortsatt være på frifot, ifølge myndighetene.

Brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui skal være de som utførte selvmordsangrepet på Brussel lufthavn, ifølge kringkasteren RTBF. De var kjenninger av politiet. En tredje person er etterlyst av politiet og skal ha løpt fra åstedet etter de to eksplosjonene.
  • Lorns Bjerkan
  • Thea Storøy Elnan
    Journalist
  • Olav Eggesvik
    Journalist
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Onsdag bekreftet den belgiske statsadvokaten Frédéric van Leeuw at brødrene Khalid El Bakraoui (27) og Ibrahim El Bakraoui (30) sto bak terrorangrepene Brussel tirsdag morgen. Senere på dagen ble det kjent at Najim Laachraoiu sprengte seg selv i luften på flyplassen i Brussel.

Før dette hadde en rekke medier omtalt Laachraoiu som en av de etterlyste etter terrorangrepene.

Knyttes til Paris-terror

Najim Laachraoui ble etterlyst etter pågripelsen av Salah Abdeslam i forrige uke. Laachraoui skal, ifølge europeiske myndigheter, være bombemakeren til terrorgruppen IS, skriverThe Washington Post. Hans DNA skal blant annet ha blitt funnet på en selvmordsvest etter Paris-terroren, ifølge AP.

24-åringen ha vokst opp i Schaerbeek i Brussel.

Ifølge The Daily Mail skal Laachraoui ha dratt til Syria i 2013 før han dro tilbake til Europa i fjor.

Belgieren skal ha kjørt i samme bil som Paris-terroristen Salah Abdeslam over grensen mellom Østerrike og Ungarn en drøy måned før terrorangrepet i Paris i fjor høst.

Han skal inntil nylig ha gått under det falske navnet Soufiane Kayal og skal ha leid et hus i den belgiske byen Auvelais som ble brukt av angriperne,ifølge AP.

Etter identifiseringen skal franske myndigheter ha gjenkjent Laachraouis DNA på rester av bombebeltene som ble brukt i Paris.

Laachraoui ble etterlyst av belgiske myndigheter mandag for å ha hjulpet Salah Abdeslam, som er siktet for terrorrmotiverte drap i forbindelse med Paris-angrepene i november i fjor.

Brødrene sprengte seg selv i luften

Brødrene er kjenninger av politiet, men skal først og fremst ha vært kjent for organisert kriminalitet og ikke terror.

Khalid (27)står, ifølge myndighetene, bak angrepet på metrostasjonen Maelbeek. Eksplosjonen skjedde i den andre T-banevognen da toget sto stille på stasjonen.

Ibrahim (30) sto bak angrepene i innsjekkingsområdet på Brussel flyplass. Han er identifisert med DNA.

Brødrene Khalid og Ibrahim El Bakraoui sto bak terrorangrepene på flyplassen og metroen i Belgia tirsdag.

Brødrene er av belgisk opprinnelse og er antatt å være del av jihadistgruppen som stod bak angrepene i Paris 13. november.

De har ved flere anledninger vært i kontakt med politiet på grunn av kriminelle handlinger i 2010 og 2011.

Ibrahim skal ha skutt gjentatte ganger mot politiet i en biljakt etter tyveriet. Han ble i 2010 dømt til ni års fengsel. Khalid skal ha blitt dømt til fem års fengsel i 2011 etter å ha stjålet en bil.

Etterlot seg testamentet på datamaskinen

En PC ble funnet i en søppelkasse utenfor leiligheten i Schaerbeek hvor Ibrahim og Khalid skal ha oppholdt seg. Fingeravtrykkene til begge brødrene ble funnet på PC'en.

Politiet opplyser at de har funnet testamentet til Ibrahim El Bakraoui på PCen som var kastet i en søppelkasse i Brussel-bydelen Schaerbeek. Der skrev selvmordsbomberen at han «hadde hastverk, at han ikke visste hva han skulle gjøre, at han ble jaktet overalt, at han ikke lenger var trygg, og hvis han dro det ut risikerte han å ende opp i fengsel», ifølge statsadvokaten.

I dokumentet står det skrevet: «vet ikke lengre hva som skal gjøres», sammen med en referanse til Paris-terroristen Salah Abdeslam og en uttrykt risiko for å «ende opp ved siden av han i en celle».

I leiligheten ble det funnet 15 kilo eksplosiver, 150 liter syre og 30 liter oksidert vann.

Leide leilighet i Forest

Her i en leilighet i bydelen Forest i Brussel, skal en av de to brødrene som nå meldes å stå bak terrorangrepet ha bodd.

Khalid El Bakraoui leide leiligheten i området Forest i Brussel under falsk navn. Samme mann skal også ha leid leiligheten i Charleroi,Paris, som fungerte som base under forberedelsene før terrorangrepet 13. november i samme by, ifølge L'express.

Aftenposten var onsdag morgen utenfor huset der den ene broren skal ha bodd.

Inngangen i det lille huset med tre etasjer var sperret av politiet, og det var plastsekker foran vinduene. Forest er et rolig middelklassenabolag i Brussel.

— Hele området var sperret av tirsdag og konen min kom seg ikke inn hit da. Dette er et rolig og fredelig nabolag, og det er overraskende at noe slikt kan skje her, sier nabo Daniel Nix til Aftenposten.

Les intervjuet med kaféeieren i nabolaget til Brussel-terroristene:

Les også

Driver kafé rett ved leiligheten til en av gjerningsmennene: - Paristerroristen har flere ganger drukket kaffe her

Ukjent mistenkt på frifot

En siste mistenkt er på frifot.

Han ble fanget av et overvåkingskamera på flyplassen like før angrepet. Han satte fra seg en bag og stakk fra stedet. Hvem den tredje er er ikke kjent, men belgisk politi har gått ut med en etterlysning.

— Den tredje mistenkte har på seg en lys jakke og en hatt, og er fortsatt på frifot. Han satte fra seg en stor bag, og dro før eksplosjonene, sier statsadvokat Frédéric van Leeuw onsdag.

Opprettholder truselnivå - flyplass og t-banen stengt

Belgia opprettholder trusselnivået på nivå 4, som er det høyeste.

På pressekonferansen sa myndighetene at dette er fordi flere personer med tilknytning til terrorangrepet fremdeles er på frifot og representerer en mulig trussel.

Flytrafikken til flyplassen Zaventem i Brussel er stengt på ubestemt tid.

Bekreftede dødstall fra belgiske myndigheter etter angrepene er nå 31 drept og 270 skadet. Men det er varslet oppdateringer av antall omkomne og skadede i løpet av onsdag ettermiddag.

Frankrikes statsminister: Organisert og planlagt i Syria

Frankrikes statsminister, Manuel Valls, sier til radiostasjonen Europa 1 at et trettitalls personer er identifisert som tilknyttet terrorangrepet i Paris 13. november. Blant disse er elleve døde, tolv bak murene og restenunder etterforskning, skriver L'Echo.

— Attentatene i Paris og nå i Belgia er alle organisert fra Syria, planlagt fra Syria, med baser i Belgia og Frankrike, sier statsministeren til Europe 1.

Skal ha hatt bombene i bagene

Ifølge iTele skal terroristene bak angrepene på flyplassen ha hatt bombene i bagene sine.

Et overvåkningsbilde av det som antas å være gjerningsmennene på Zaventem-flyplassen i Brussel ble tirsdag publisert i belgiske medier.

På en pressekonferanse tirsdag kveld sa lederen for påtalemyndigheten i Belgia at de antok de to mennene til venstre på bildet er selvmordsbombere. De hadde på seg én hanske hver. Det kan ifølgeLa Libres opplysninger ha vært for å skjule bombeutløsere.

Borgermesteren skal ifølge AFP ha sagt at gjerningsmennene skal ha hatt eksplosivene i bagene sine.

– De kom i en taxi. De la bagene på trillevognene, og de to første eksploderte. Den tredje bomben eksploderte ikke, sier borgermester Vermeiren ifølge AFP.

Det var denne bomben ekspertene desarmerte senere på dagen.

IS har tatt på seg skylden

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at IS tar på seg skylden for angrepene i Brussel. Det melder et nyhetsbyrå som står nær gruppen.

Det er bekreftet at det var en selvmordsbomber som drepte 11 personer på flyplassen. Dødstallet etter angrepet på metroen er 20 personer.

På flyplassen er det funnet en kalasjnikov-rifle ved siden av liket til én av gjerningsmennene, ifølge kringkasteren VRT.

Les Frank Rossaviks kommentar:

Les også

Det må bli slutt med aksepten for parallellsamfunn

Les også:

Les også

IS på retrett kan satse mer på terror i Vesten

Aftenposten besøkte bydelen Molenbeek dager etter terrorangrepene i Paris.

Les også:

Les også

Denne bydelen i Brussel produserer terrorister - igjen og igjen

Najim Laachraoui er etterlyst etter angrepet på flyplassen i Brussel tirsdag. Han er også kjent under navnet Soufiane Kayal og dro til Syria i 2013 før han returnerte til Europa i fjor.