Da patriarken kom kjørende i Mercedes nr. 02, skjønte alle at det ble bråk. Nå splittes verdens eldste kristne kirke etter 1500 år.

MOSKVA (Aftenposten): De ortodokse kristne har holdt sammen siden år 451 og overlevde mongoler, sultaner, korstog, revolusjoner og to verdenskriger. Denne uken tok det slutt.

Patriark Kirill holder gudstjeneste i Den hellige ånds katedral. Noen timer etterpå tok han og den russiskortodokse kirken en historisk avgjørelse som splitter verdens nest største kirkesamfunn.
  • Per Anders Johansen

Mandag kveld kom patriark Kirill kjørende til Den hellige ånds katedral i Minsk i sin Mercedes med bilnummer 02.

I Russland vet alle hvem som har bilnummer 01.

En prest tok dette bildet av Mercedesen til patriark Kirill da han ankom det historiske møtet mandag – med bilnummeret 0002. «Det er bare en person som har nummer 01», skrev presten.l

Noen timer senere tok Kirill og lederne i den russiskortodokse kirken en dramatisk historisk beslutning som får store konsekvenser for verdens nest største, og i egne øyne eldste, kirke.

Patriarken Kirill og den russiske kirken bryter båndene til patriark Bartholomeos i Konstantinopel, som er øverste myndighet for 260 millioner ortodokse kristne.

– De som nekter å følge dette forbudet, vil bli straffet for ulydighet, erklærte den russiske kirken.

Overhodet for den russiskortodokse kirken Kirill under en gudstjeneste mandag før han og den hellige synoden besluttet å bryte båndene til moderkirken i Konstantinopel.

Derfor bryter Moskva båndene

Bruddet er Moskvas reaksjon på at patriark Bartholomeus har gitt den ukrainske kirken selvstendig status.

12.000 av de 36.000 menighetene til patriarken i Moskva ligger i Ukraina, noe som skyldes de tette kulturelle og historiske båndene etter flere århundrer som en del av Russland.

Krigen i Donbass og annekteringen av Krim har økt kravet fra ukrainske ortodokse om selvstendighet.

Nå har Kirill nedlagt forbud mot at russiske troende ber i kirkene til patriarken i Konstantinopel, deriblant fødestedet til den ortodokse troen, Athos-klosteret i Hellas.

Putin selv har besøkt Athos to ganger, og nyreligiøse russiske oligarker har donert 1,6 milliarder kroner til klosteret, ifølge BBC.

Russlands president Vladimir Putin kysser et ikon under et besøk på det tusen år gamle klosteret i Athos i Hellas, som anses som fødestedet til ortodoks kristentro. Nå får ikke russiske troende lov til å besøke Athos av patriarken i Moskva.

Russisk-ortodokse får heller ikke lenger ta nattverden med «skismatikerne», som Moskva kaller dem.

Nattverden med brød og vin symboliserer det siste måltidet til Jesus og disiplene før korsfestelsen, og er en av de viktigste kristne troshandlingene.

President Vladimir Putin og patriark Kirill sammen med de øverste militære lederne i Russland ser på en miniatyrutgave av den nye, gigantiske kirken for den russiske hær, som skal bygges utenfor Moskva.

Hitler, infiserte bygg og himmelsk hacking

Russisk-ortodokse kirkeledere har sammenlignet Bartholomeos med Hitler.

Kirills nestleder har anklaget Bartholomeos for å være korrupt og motta penger fra Ukraina.

Lengst gikk den russiske metropolitten Pavel, som hevdet at Vesten har satt ut «infiserte mygg» for å smitte troende.

I tillegg skal russiske hackere ha stjålet e-posten til patriarken i Konstantinopel, ifølge Ap.

– Russland og Ukraina er ett land, sa Moskva-patriark Kirill (midten til venstre) til Konstantinopel-patriark Bartholomeos under det dramatiske møtet 31. august. Nå kommer følgene etter møtet som endte i full krangel.

– Du vil bli lyst i bann

Lekkede referater fra det siste møtet mellom patriarkene Kirill og Bartholomeos viser at kirken splittes av dyp politisk uenighet.

– Russland og Ukraina er ett land og ett folk, sa Kirill.

– Ukrainerne vil ikke være under Russlands autoritet og vil ha frihet. Vi synes deres krav er rettferdig, svarte Bartholomeos.

Bilde fra møtet 31. august mellom Moskva-patriark Kirill (midten til venstre) og Konstantinopel-patriark Bartholomeos.

– Det er umulig å skille Kiev fra vårt land. I Ukrainas hovedstad ligger de helligste stedene for russisk-ortodokse, mente Kirill.

Bartholomeos svarte ved å minne Kirill om at Moskva-patriarken ikke har kunnet besøke Ukraina på mange år.

– Du hevdet at president Porosjenko bestakk oss. Jeg spør deg direkte: Kan du bevise det? Hvis ikke, så sprer du blasfemi mot Moderkirken, og du vil bli bannlyst, sa Konstantinopel-patriark Bartholomeos under møtet med Kirill.

– Er ikke det et sterkt bevis på at du er uønsket i Ukraina? Du sier at millioner av troende er lydige til deg og din politiske makt, sa patriarken i Konstantinopel, før han smelte til:

– Du hevdet at Ukrainas president Porosjenko bestakk oss. Jeg spør deg direkte: Kan du bevise det? Hvis ikke, sprer du blasfemi mot Moderkirken, og du vil bli bannlyst, sa Bartholomeos.

Patriark Kirill under besøket i Minsk hvor beslutningen ble tatt om å bryte med patriarken i Konstantinopel

Hvorfor kommer bruddet nå?

Etter fire og et halvt år med krig i østlige Ukraina er ukrainske ortodokse splittet i synet på patriarken i Moskva.

Både russiske og ukrainske myndigheter har brukt religionen i konflikten. Ortodokse prester velsigner og hyller de stridende på begge sider av frontlinjen og mange av soldatene tolker det som «en hellig krig».

Kirkestriden handler også om penger og ressurser. Patriarken i Moskva, som er Russlands største landeier, kan miste kontrollen over flere tusen kirker og klostre i Ukraina.

Fra møtet hvor den hellige synoden i den russisk-ortodokse kirken vedtok å bryte med den øverste lederen av den ortodokse kirken.

Derfor er dette en historisk viktig hendelse

Selve skilsmissen kan bli lang før bruddet er endelig.

Årsaken er at 18.000 ortodokse menigheter i Ukraina nå selv skal bestemme hvem de vil tilhøre. Om lag en tredjedel av de spurte ukrainerne sier de er i tvil.

Kritikere har også kritisert Bartholomeus for å undervurdere faren for at dype religiøse motsetninger blusser opp.

– Dette er et spørsmål om rikets sikkerhet, mente Ukrainas upopulære president Petro Porosjenko, som fremstiller saken som en politisk seier og «det godes seier over det onde».

Fra gudstjenesten i Minsk i forbindelse med at den russisk-ortodokse kirken brøt med patriarken i Konstantinopel.

Et annet spørsmål er om dette kan splitte de 14 nasjonale kirkene i den ortodokse kristendommen.

Den serbiske patriarken har allerede uttrykt sympati for Moskva.

Andre peker på at patriarken i Konstantinopel kun har noen få tusen troende mens den russiskortodokse kirken utgjør 100 millioner mennesker.

Patriark Kirill og president Putin opptrer ofte sammen, og kirken har vært en av de viktigste støttespillerne for Putin.

Også internt i Russland er det mange som mener saken viser at kirken er et redskap for statsmakten.

– Den russiskortodokse kirkens talsmenn oppfører seg som rabiate politikere for Kreml når de gir uttrykk for at Ukraina ikke har rett til å eksistere politisk eller religiøst. Ikke rart at mange ukrainere vil bryte gamle bånd, skriver den russiske avisen Moskovskij Komsomolets.

President Vladimir Putin og patriark Kirill under et besøk på det hellige fjellet Athos i Hellas. Athos regnes som krybben til den ortodokse kirken på grunn av klosteret som ble bygget her.

Presten tok bilde av Mercedes 0002

Den hviterussiske presten Aleksandr Sjramko tok bilde da patriark Kirill kom kjørende i sin Mercedes. Han la det ut Facebook.

– Bilnummeret er nr. 0002. Den som har nr. 1 kan bare være en person, skrev presten Sjramko ifølge avisen Meduza.

En prest tok dette bildet av Mercedesen til patriark Kirill da han ankom møtet mandag, hvor den russisk-ortodokse kirken brøt med den øverste lederen i den ortodokse kirken i Konstantinopel.

Bildet minner russere om de mange skandalene med søkkrike ortodokse kirkeledere som kjører rundt i Mercedeser.

Sjramko var lei seg for at patriarken ikke hilste på de hundrevis av troende som sto utenfor og ventet i timevis.

– Hadde det vært så vanskelig å gå noen skritt, hilse velkommen og velsigne folket, sa presten, som kritiserte begge sider for å øke konfliktnivået.

Mandag fikk han sparken for å ha krenket patriarken.

Vil du lese flere artikler om Russland? Her er noen forslag: