Eks-ballerinaen angrep menn som spriker med bena. Hun lurte millioner av russere trill rundt.

MOSKVA (Aftenposten): Den russiske «feministen» kastet vann i skrittet på menn som breiet bena for mye på metroen. Så lokket hun millioner unge russere til sin YouTube-kanal.

 Fra videoen til Dovgaljuk som fire millioner russere så på internett, som ble presentert som en aksjon mot menn som spredte beina på metroen i St. Petersburg.
  • Per Anders Johansen

– Menn som demonstrerer sin alfa-manndom foran kvinner og barn, fortjener vår forakt, sa ex-ballerinaen og «den feministiske samfunnsaktivisten» Anna Dovgaljuk.

Deretter gikk hun rundt i kort skjørt på metroen i St. Petersburg og kastet vann med blekemiddel i skrittet på menn som hadde beina for langt fra hverandre.

– Hvis dere ønsker å vise offentlig hvilke macho-typer dere er, skal vi offentlig sørge for å kjøle dere ned!

Videoen av menn som får kaldt vann i skrittet på metroen i St. Petersburg gikk viralt over russisk internett og ble sett av fire millioner russere på Youtube.

Så spredte den seg til tusenvis av nettsteder i Vesten, deriblant Norge.

Alt var en bløff.

 Fra videoen til Dovgaljuk som fire millioner russere så på internett, som ble presentert som en aksjon mot menn som spredte bena på metroen i St. Petersburg.

– Pass dere, machomenn

– Nå har vi tatt St. Petersburg. Pass dere, machomenn i Moskva og Kazan, nå kommer vi, sa Dovgaljuk i det hun kalte for «sitt nyeste videomanifest».

Kreml-kontrollerte nyhetskanaler med 50–60 millioner seere kastet seg umiddelbart over saken og viste videoklippene av menn som fikk vann i skrittet i beste sendetid.

Saken ble brukt som bevis på at «aggressiv vestlig feminisme» truer «kristendommens siste skanse» Russland.

 Fra videoen til Dovgaljuk som fire millioner russere så på internett, som ble presentert som en aksjon mot menn som spredte bena på metroen i St. Petersburg.

Nyheten om at «70 menn ble angrepet på metroen fordi de spriket med bena» utløste titusener av rasende kommentarer på sosiale medier.

Politiet i St. Petersburg kastet seg rundt og startet etterforskning av saken.

Saken spredte seg også til det russiske parlamentet, hvor ultrakonservative nasjonalister krevde at «de aggressive feministene må sperres inn på psykiatrisk klinikk».

Kunsten å underholde de unge

Viktige nyheter fra Russland i forrige uke var blant annet spionstriden mellom Norge og Russland, nye sanksjoner, valgjuks i guvernørvalget og nedskytningen av det russiske spionfly i Syria.

Alle sakene druknet fullstendig i engasjement blant unge russere om «manspreading».

Historien om hvordan ukens store snakkis ble til, illustrerer at informasjonskrigen mellom Russland og Vesten ikke bare handler om politikk. Elleville historier spres på sosiale medier for å ta bort oppmerksomheten fra viktigere saker.

Etter at opposisjonelle som opposisjonslederen Aleksej Navalnyj tok i bruk Youtube med stor suksess, har Kreml brukt store ressurser på å bruke sosiale medier.

Ved hjelp av moteriktige videobloggere, patriotiske modeller, Kreml-hyllende rappere og kvasi-aktivister, fylles mediebildet med løgn og fantasi.

Til sammenligning har ingen av de siste 40 YouTube-videoene til Navalnyj om korrupsjon, maktmisbruk og overgrep i Russland fått så mange visninger som ex-ballerinaen.

Anna Dovgaljuk nekter for å ha jukset og kaller det et «videomanifest. Nå er hun blitt kjendis i Russland.

Bak den «aggressive feministen» står en ex-ballerina

– «Manspreading» er en avskyelige handling som det kjempes mot over hele verden og som dysses ned i USA. Dette er kjønnsaggresjon og manglende respekt for kvinner, sa Dovalgjuk i videoen.

Hun er tidligere ballettdanser fra Marinovskij-teateret i St. Petersburg og livnærer seg som modell og deltager i diverse skjønnhetskonkurranser. Hennes Instagram-konto er full av modellbilder ispedd patriotiske hyllester av Russland, hæren, diplomatkorpset og den ortodokse kirken.

Fra forrige video til den falske «samfunnsaktivisten». Den gikk ut på å løfte opp skjørtet og vise trusen på metrostasjoner, angivelig i protest mot seksuell trakassering.

Hennes forrige «videomanifest» gikk ut på å løfte skjørtet og vise frem trusen på metrostasjoner – angivelig i protest mot seksuell trakassering.

Videoen er laget av det russiske produksjonsselskapet My Ducks Vision, som pumper ut virale videoer som kombinerer konspirasjon, antivestlig propaganda, humor og latterliggjøring av russiske samfunnskritikere.

Fra den falske videoen til Dovgaljuk, som ble presentert som en aksjon mot menn som spredte bena på metroen i St. Petersburg.

Hvordan bløffe de unge

De færreste fikk med seg at hverken metroen i St. Petersburg og politiet fikk en eneste klage på «angrepene», som ifølge videoen ble utført med vann tilsatt blekemiddel for å ødelegge «alfahannenes» bukser.

– Alt var bare skuespill. Vi fikk betalt for å stille opp, sier en av mennene i videoen, Stanislav Kudrin, til avisen Bumaga. Han spiller to ulike gutter i videoen.

– Jeg fikk beskjed om å komme til settet med to bukser.

– Alt er juks. Så slapp av og spre bena som vanlig, skriver den russiske Twitter-kontoen 2ch.

Men de fleste som lot seg lokke til å se videoen, har ennå ikke skjønt at det hele var nok en falsk nyhet.

Dovgaljuk nekter for å ha jukset og kaller det et «videomanifest». Nå er hun blitt kjendis i Russland. Alle hennes kontoer på sosiale medier er fylt opp med av hatmeldinger, slibrigheter og trusler.

Det er hun veldig fornøyd med.

– Takket være alle deres kommentarer, blir videoen stadig mer populær. Jeg er dypt takknemlig overfor dere alle, sier hun til Afisha.

På Youtube er videoen nå fjernet.