Indonesia: Hundrevis av jordskjelv- og tsunamiofre lagt i massegraver

Nesten 200.000 personer trenger umiddelbar hjelp etter jordskjelvet og tsunamien i Indonesia, ifølge FN. Hundrevis av ofre ble mandag lagt i en massegrav.

Folk sjekker ødeleggelsene ved et supermarked i Palu etter jordskjelvet og tsunamien som rammet den indonesiske øya Sulawesi fredag. Foto:

Ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA) har 191.000 mennesker akutt behov for humanitær bistand etter jordskjelvet og tsunamien.

Mange av dem befinner seg i distriktene utenfor de urbane byområdene hvor redningsarbeidets hovedfokus har vært så langt, ifølge OCHAs estimater mandag.

Tidligere på dagen var arbeidet i gang med å gravlegge ofre for naturkatastrofen.

– Dette må gjøres så snart det lar seg gjøre, av helsemessige og religiøse årsaker, sier Willem Rampangilei, leder for landets kriseberedskapsmyndighet (BNPB).

Lokale innbyggere står ved flere av likene, som er lagt bak et sykehus i Palu.
Øverst: Palu 25. september. Nederst: Palu 29. september.

Over 500 døde lagt i 100 meter lang massegrav

545 døde som ble oppbevart ved ett enkelt sykehus gjennom helgen, ble lagt i en massegrav i Palu mandag. Graven er 100 meter lang og 10 meter bred. Den kan utvides ved behov, opplyser Rampangilei.

Hærens talsmann Mohammad Thorir sier massegraven, som ligger ved siden av et offentlig gravsted, har plass til 1.000 lik.

De øvrige døde blir fraktet til graven fra andre sykehus i området. Alle ofrene er blitt fotografert slik at deres pårørende vet hvor deres kjære ligger begravet.

Videoopptak viser lokalbefolkningen gå fra likpose til likpose og åpne dem for å se om de kan gjenkjenne ansiktene.

Mannskap fra indonesiske Røde Kors bærer et lik til en massegrav.
En moské har fått store skader etter jordskjelvet og tsunamien. Bildet er tatt 30. september.

Dødstallene stiger

Ifølge indonesiske myndigheter er 844 personer funnet døde etter fredagens jordskjelv og tsunami som rammet øya Sulawesi.

Ifølge en hjelpeorganisasjon er tallet høyere.

– Totalt er 1.203 lik funnet, men noen er fremdeles ikke identifisert eller hentet ut, sier Insan Nurrohman, visepresident i den store lokale hjelpeorganisasjonen Aksi Cepat Tanggap.

Veiene i området har fått store skader etter jordskjelvet.

Informasjonen er basert på tall fra organisasjonens frivillige i den hardt rammede byen Palu på Sulawesi. BNPB er kjent med det høyere tallet som organisasjonen oppgir, men understreker at det kun er basert på anslag.

– Tallene vi sitter på, er basert på identifiserte ofre, sier BNPBs talsmann Sutopo Nugroho.

Det er imidlertid ventet at antall døde vil fortsette å stige. Minst 90 personer er registrert som savnet på myndighetenes lister. 48.000 mennesker er blitt drevet på flukt fra sine ødelagte hjem, opplyser Nugroho.

Dette bildet tatt fra luften viser de enorme ødeleggelsene.

Mangler mat

Redningsmannskaper leter fortsatt i ruinene av de mange bygningene som raste sammen fredag.

President Joko Widodo ga søndag grønt lys for å motta internasjonal hjelp.

Mandag ble både militærfly og kommersielle fly satt inn i arbeidet med å frakte nødhjelp og forsyninger til overlevende. Mangel på mat og andre nødvendigheter har begynt å sette sitt preg på lokalbefolkningen. Det er også desperat behov for å få på plass maskiner for å hjelpe med å gjennomsøke sammenraste bygninger, blant dem et åtte etasjer høyt hotell i Palu, der det mandag fortsatt kunne høres stemmer fra ruinene.

Lokalt fjernsyn melder at rundt 3.000 innbyggere i Palu dro i samlet flokk til flyplassen i et forsøk på å forlate området. Fjernsynsbilder viser folk som ropte i sinne fordi de ikke fikk være med et militærfly som skulle dra fra stedet.

– Vi har ikke spist på tre dager! Vi ønsker bare å være trygge, ropte en kvinne.

Lokale innbyggere står i kø for å bli fraktet med fly ut av det verst rammede området.

Fanger på rømmen

Opptil 1.200 innsatte forsvant fra overfylte fengsler i Palu og Donggal på Sulawesi etter at øya ble rammet av jordskjelvet og tsunamien.

– Jeg er sikker på at de rømte fordi de fryktet at de ville bli rammet av jordskjelvet. Dette dreier seg helt sikkert om liv eller død for fangene, sier Sri Puguh Utami i justisdepartementet.

Myndighetene oppfordrer de rømte fangene til å overgi seg.