Verden

Donald Trump vant fem av fem mulige delstater natt til onsdag

Plutselig er det mye mer sannsynlig at milliardæren blir republikanernes presidentkandidat i god tid før landsmøtet i juli.

OPT_hillarytweet_doc6pgz722qtlvlasbrzy-QgvBAEyovh.jpg
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Kall det supertirsdag nummer fire. Kall det Acela-tirsdagen etter toglinjen som strekker seg gjennom de fem delstatene som gjennomførte nominasjonsvalg i natt.

Eller kall det den store Trump-tirsdagen.

Eiendomsmogulen vant med soleklar margin i Maryland, Pennsylvania, Delaware, Rhode Island og Connecticut.

Trump: – Jeg er den sannsynlige presidentkandidaten

I samtlige delstater har Trump vunnet med minst 54 prosent av stemmene, viste tallene da mellom 99 og 100 prosent av stemmene var talt opp. Den største seieren kom i Rhode Island, der milliardæren fikk 64 prosent.

— Den beste måten å slå systemet på er ved å ha kvelder som denne, der vi setter nye rekorder i antallet stemmer. Dette har vært vår største kveld hittil, sa en synlig storfornøyd 69-åring i sin seierstale i Trump Tower i New York 04-tiden i natt.

Sier Clinton får stemmer bare fordi hun er kvinne

Han gjorde det klart at han nå anser seg selv som partiets presumptive presidentkandidat. Derfor rettet han fokuset mot Hillary Clinton.

— Oppriktig talt, hvis Hillary Clinton var en mann, tror jeg ikke hun ville fått 5 prosent av stemmene. Det eneste hun har å fare med er kvinnekortet, sa Trump.

Clinton, som holdt sin vinnertale etter Trump, svarte på anklagene umiddelbart. Hun sendte også ut en Tweet med en video.

Trump har 78 prosent sjanse til å bli republikanernes kandidat

Triumfene var forventet, men Trump vant med større avstand til motstanderne, Ted Cruz og John Kasich, enn forventet.

#MÅVITE:

Les også

Republikanske pengegivere gjør opprør mot Trump

Trump kan nå sikre seg så mange delegater fra disse fem delstatene at det nå fremstår som langt mer sannsynlig at han får de 1237 delegatene han trenger for å bli republikanernes kandidat før landsmøtet i Cleveland, Ohio i juli.

Men selv med minst 950 delegater nå, er det langt fra sikkert at han oppnår det magiske tallet 1237. Statistikkguruen Nate Silver skriver på Twitter at Trump må følge opp med gode resultater i de ekstremt viktige nominasjonsvalgene i Indiana, neste tirsdag, og California 7. juni.

Les kommentaren fra Per Kristian Haugen:

Les også

Trump er sjanseløs på egen hånd.

Trolig håver Trump inn minst 108 av de 172 tilgjengelige delegatene etter tirsdagens fem nominasjonsvalg.

Nettstedet PredictWise anslår nå at Trump har hele 78 prosent sjanse for å bli republikanernes presidentkandidat ved valget i november.

Vind i seilene

Hovedårsaken til at han nå anses som mer sannsynlig som presidentkandidat er at anti-Trump-bevegelsen ser ut til å ha mislyktes fullstendig.

Trump har en merkbar medvind nå, noe som øker sjansene for at han seirer i Indiana, hvor vinneren får de fleste 57 delegatene på spill, og California.

— Vi kommer til å vinne i den første valgrunden på landsmøtet, sa Trump på spørsmål fra reportere i salen etter seierstalen i New York i natt.

Slik opplevde Aftenpostens USA-korrespondent å være midt i en horde på 17.000 Trump-tilhengere på Long Island:

Les også

Marihuanarøyk, hockeyrop og en diktlesende Donald Trump

Clinton øker sammenlagtledelsen

På demokratenes side ble løpet noe jevnere i nattens valg, hvor Hillary Clinton vant fire av fem stater. Hun fikk mellom 52 og 63 prosent av stemmene i Delaware, Pennsylvania, Connecticut og Maryland. I Rhode Island, den nest minste av de fem delstatene som hadde valg i natt, klarte Clinton bare 43 prosent av stemmene. Dermed fikk Bernie Sanders et flertall av stemmene der.

Resultatet betyr at Clinton vil øke den allerede enorme avstanden til Sanders i delegatopptellingen sammenlagt.

Etter kveldens nominasjonsvalg vil det være tilnærmet umulig for Sanders å vinne nominasjonen. Med 2141 delegater, inklusiv 519 superdelegater, har Clinton nå 90 prosent av delegatene hun trenger for å ha majoriteten på landsmøtet i slutten av juli.

Ohio-guvernøren John Kasich:

Les også

Den eneste som kan slå Clinton, vrakes av eget parti

— Kjærlighet trumfer hat

Sanders-kampanjen sa tidligere på tirsdag at de må evaluere situasjonen på onsdag basert på resultatene som kommer. Men representanter for Sanders sa at dette ikke betyr at han kan komme til å trekke seg i løpet av onsdagen.

I sin seierstale til tilhengere i Philadelphia sent tirsdag kveld snakket Clinton som om hun allerede er demokratenes presidentkandidat.

Og hun la inn en liten, halvsubtil referanse til hvem hun tror blir motstanderen hennes i november.

— Kjærlighet trumfer hat (love trumps hatred), sa hun til jubel fra salen.

Twitter: @ronneberg

Facebook.com/usakris

Vil du lese flere saker om USA-valget? Da kan du lese disse:

Les også

  1. Dette er journalisten Trump frykter aller mest – nå skal de møtes igjen

  2. Dersom Trump blir virkelig sint og bestemmer seg for å ødelegge 

  3. Cruz og Kasich slår seg sammen for å stoppe Trump

Les mer om

  1. USA-valget 2016