Verden

Regjeringen vil fortsatt ikke si hvem Norge har trent opp i Syria

Regjeringen vil ikke si hvilke syriske opprøre Norge har trent opp, selv om USA opplyser til Klassekampen at Norge har støttet Den revolusjonære kommandohæren.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen under en spørretimen på Stortinget i mai.
  • og NTB

I Stortinget onsdag argumenterte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) med at slik informasjon holdes tilbake på grunn av forholdet til Norges koalisjonspartnere. Nå sier forsvarsdepartementet til avisen at de ikke vil gå ut med informasjon om hvilke opprørere Norge har støttet «av hensyn til disse gruppenes egen sikkerhet».

  • Les også: Stortinget ga grønt lys for norsk nærvær

Det får Rødt-leder Bjørnar Moxnes til å reagere.

– Det er uholdbart at de fortsatt nekter å fortelle hvilke grupper vi har trent selv om treningen for lengst er avsluttet og gruppene selv står frem i Klassekampen. At amerikanerne bekrefter dette, gjør det bare enda mer parodisk at dette ikke er åpen informasjon, sier Moxnes.

Ap: Hensynet til soldatene sikkerhet

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt, leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité́, støtter regjeringens avgjørelse og bruker et tredje argument for å holde tilbake informasjon.

– Hensynet til de norske soldatenes sikkerhet tilsier at ikke all informasjon bør deles med offentligheten, sier hun til Klassekampen.

Informasjonen om at Norge har støttet Den revolusjonære kommandohæren kommer ifølge avisen fra Combined Joined Task Force (CJTF), som er den Kuwait-baserte ledelsen for Operation Inherent Resolve, USAs operasjon i krigen mot Den islamske staten (IS) i Syria og Irak.