Taliban og regjeringsstyrkene omfavnet hverandre. Så kom selvmordsbomberen.

Mens afghanerne lørdag feiret en våpenhvile mellom Taliban og regjeringsstyrkene, ble 26 mennesker drept i et bombeangrep IS sier de står bak.

Talibankrigere i Nangarhar-provinsen øst for Kabul, der en selvmordsbomber sprengte seg under feiringen av id.

Dagen begynte med helt uvanlige scener. Ubevæpnede taliban-krigere kom inn til den afghanske hovedstaden Kabul for å feire høytiden id. Den sjeldne våpenhvilen gjorde at folk stoppet og tok selfier med taliban-krigerne, og vinket med flagg.

Men senere på dagen sprengte en selvmordsbomber seg i luften i Nangarhar-provinsen, midt i en gruppe Taliban-krigere og regjeringssoldater som feiret id og våpenhvilen.

IS påtok seg ansvaret for angrepet via sitt talerør Amak, uten å oppgi flere detaljer.

Folk tok selfier med ubevæpnede taliban-krigere i Kabul. Det skyldtes en sjelden våpenhvile.
Lørdagen startet med uvanlige scener av klemmer og selfier mellom talibanere og Kabul-befolkningen. Men så sprengte en selvmordsbomber seg i en folkemengde.

IS står på fiendtlig fot med Taliban, og Nangarhar i det østlige Afghanistan er et kjerneområde for IS i Afghanistan.

Soldatene og Taliban-krigerne hadde samlet seg i en park i Rodat-distriktet i forbindelse med at partene ble enige om en våpenhvile i anledning ramadan. Våpenhvilen omfatter ikke IS.

De fleste av de drepte i angrepet var Taliban-krigere, men også sivile og regjeringssoldater ble rammet. Ytterligere 16 mennesker ble alvorlig såret, ifølge talsmann for provinsen, Attaullah Chogiani.

Forlenger våpenhvilen

Nesten samtidig med bombeangrepet varslet Afghanistans president Ashraf Ghani en forlengelse av regjeringens ukelange våpenhvile. Han ba Taliban også forlenge sin våpenhvile som utløper søndag.

Ghani sa også at våpenhvilen kan kombineres med besøk hos krigsfanger og behandling på afghanske sykehus.

Krigere fra Taliban og de afghanske sikkerhetsstyrkene ga hverandre klemmer og tok selfier da våpenhvilen trådte i kraft lørdag.

De uventede scenene som utspant seg, dukket raskt opp i sosiale medier og viste opprørere som poserte sammen med soldater og ba sammen i moskeer.

– Selv har jeg møtt seks Taliban-krigere inne i byen Mehtarlam. Talibanerne var svært glade for at de fikk komme til byen og møte sikkerhetsstyrkene samt sine egne familier, sier politisjef Ahmad Abdali i Logar-provinsen øst i landet.

Ber sammen

I provinsen Maidan Wardak sentralt i landet satt politifolk og opprørere i bønn sammen i en moské, opplyser provinsrådmedlem Ahmad Jafari i Jalriz-distriktet.

Tungt væpnede talibanere kjørte gjennom Bati Kot-området i Nangarhar mens de viftet med afghanske flagg og Taliban-flagg. Ved veisperringer bemannet av regjeringssoldater ble de hilst i anledning id.

I Kunduz nord i landet, der noen av de hardeste kampene har funnet sted mellom sikkerhetsstyrker og talibanere, var situasjonen rolig lørdag, opplyser lokale myndigheter.

Betale for fred

President Ghani sa i en fjernsynssendt tale fredag at «afghanerne er klar til å betale enhver pris for å få i stand varig fred i landet».

Ghani kunngjorde torsdag en åtte dager lang ensidig våpenhvile med Taliban. Dagen etter sto Taliban fram og kunngjorde en tre dager lang våpenhvile.

Afghanistans innenriksminister Masood Azizi sier at begge parter hittil har respektert våpenhvilen.

Taliban på sin side understreker at våpenhvilen ikke omfatter utenlandske styrker, og at de vil fortsette å angripe amerikanskledede NATO-styrker.

En Taliban-kriger på motorsykkel ønsket våpenhvilen velkommen, men understreket at det ikke blir fred før USA forlater Afghanistan.

Taliban kontrollerer i dag anslagsvis 14,5 prosent av landet, ifølge militærkilder. Videre er det kamper om herredømmet i rundt 30 prosent av landet.