Malaysias eksstatsminister tiltalt for maktmisbruk i korrupsjonssak

Malaysias tidligere statsminister Najib Razak ble onsdag fremstilt for retten tiltalt for maktmisbruk og ulovlig utroskap i en voldsom korrupsjonssak.

Tidligere statsminister Najib Razak i et møte med pressen i mai, om lag en måned før han ble pågrepet anklaget for korrupsjon.

Razak nekter straffskyld for alle punktene i tiltalen mot ham. Domstolen har godkjent å løslate 64-åringen fra varetekt mot en kausjon på 250.000 dollar, drøyt 2 millioner kroner.

Formelt er Razak tiltalt for ett tilfelle av maktmisbruk og tre tilfeller av utroskap. Hvert av de totalt fire tiltalepunktene har en maksstraff på 20 års fengsel. I tillegg risikerer han å måtte betale voldsomme bøter.

700 millioner dollar

Razak, som ble pågrepet tirsdag, ble møtt av et stort pressekorps da han ankom rettslokalene onsdag morgen lokal tid.

Han anklages for å ha tappet det statlige utviklingsfondet 1MDB for 4,5 milliarder dollar og for å ha overført nærmere 700 millioner dollar av dette beløpet til sin personlige bankkonto. Razak var statsminister i landet fra 2009 til tidligere i år.

– Det er første gang i Malaysias historie at en statsminister blir stilt for retten. Det signaliserer en ny æra hvor ingen på offentlige kontorer er immune mot straffeforfølgelse om de misbruker makt, sier Tian Chua, nestleder i partiet Keadilan Rakyat, som nå sitter i regjering.

Store beslag

Malaysisk politi har beslaglagt kontanter, smykker, klokker, håndvesker og andre luksusgjenstander til en verdi av nærmere 300 millioner kroner fra Razaks private boliger, og både han og kona Rosmah er ilagt reiseforbud.

Eksstatsministeren har hele tiden nektet for alle anklagene mot ham. Han har tidligere blitt frikjent i en etterforskning den malaysiske regjeringen har gjennomført.

Korrupsjonsanklagene ble avgjørende da Razak overraskende tapte presidentvalget for 92 år gamle Mahathir Mohamad i mai.