Verden

Da krigen mot IS stoppet opp, styrket terrorgruppen seg. Nå tar motstanderne opp kampen igjen.

ISTANBUL (Aftenposten): Både kurderne og Assad-regimet retter ny skyts mot IS i Syria.

Den kurdiskledede SDF-militsen har vist seg å være effektive mot IS. De erobret Raqqa i oktober i fjor. Nå skal de siste landområdene i Syria tas.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

En USA-støttet milits sa tirsdag at de gjenopptar offensiven for å erobre alle landområder som Den islamske staten (IS) kontrollerer i det østlige Syria.

Syrias demokratiske styrker (SDF), som er en allianse av kurdiske og arabiske militser, har tatt en tre måneder lang pause i kampen mot IS. Årsaken var at de kurdiske styrkene måtte konsentrere seg om å forsvare seg mot et angrep fra Tyrkia.

De svarte områdene kontrolleres fremdeles av IS. Mye av det er ørkenområder. Det røde kontrolleres av Assad, det gule av kurdiskdominerte styrker og det grønne av opprørere.

IS hadde begynt å operere offensivt igjen

– Vi har reorganisert våre styrker, sier Lilwa al-Abdallah til Reuters. Hun er talskvinne for offensiven i den oljerike Deir ez-Zor-provinsen lengst øst i Syria, opp mot grensen til Irak.

IS har de siste ukene begynt å bevege på seg igjen i dette området. De har både styrket sin posisjon i egne områder og har vært i ferd med å gjenerobre noe av det tapte.

IS har de siste ukene økt antallet angrep, sa SDFs talskvinne under en pressekonferanse på et oljefelt på østsiden av Eufrat-elven.

Dette bildet viser angivelig en kriger fra IS som avfyrer et tyngre rakettvåpen.

Angrepet på IS koordineres med Irak

Ahmed Abu Khawla, sjef for SDFs militære råd i Deir ez-Zor-distriktet, sier til Reuters at SDF samarbeider med myndighetene i Bagdad og den irakiske hæren. Den felles innsatsen vil øke, men ingen av styrkene vil krysse grensen.

Irak gjennomførte et flyangrep mot IS inne i Syria den 19. april. En bombefabrikk var målet.

Flere land har vært bekymret over at kampen mot IS hadde stoppet, inkludert Norge. USAs forsvarsminister Jim Mattis sa i forrige uke at han forventer en innsats med ny energi mot de ultrakonservative jihadistene i det østlige Syria.

Ørkenområder skal nå også erobres

IS kontrollerte svære landområder i Syria og Irak for mindre enn to år siden. Men en felles innsats fra lokale bakkestyrker og luftstyrken til en USA-ledet koalisjon har ført til at IS har mistet det meste. Det syriske regimet har med iransk og russisk hjelp også tatt store landområder fra IS.

Noen landområder i ørkenområdene langs grensen til Irak gjenstår imidlertid.

Det er ventet at IS vil gå over til geriljakrig dersom de mister sine siste landområder.

– En eventuell fullstendig bekjempelse av IS i Syria og Irak vil kreve en langvarig og ressurskrevende operasjon for opprørsbekjempelse, sa orlogskaptein Thomas Slensvik, leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe, til Aftenposten i forrige uke.

IS har lenge kontrollert den palestinske flyktningleiren Yarmouk i sørenden av Damaskus. Men nå har de kommet under kraftig angrep også der.

IS også i trøbbel ved Damaskus

Ved Damaskus er IS under kraftig beskytning i deres siste lille utpost i den palestinske flyktningleiren Yarmouk. Det er trolig bare et tidsspørsmål før president Bashar al-Assads styrker erobrer denne enklaven og en liten opprørskontrollert enklave som ligger ved siden av. Så snart dette er gjennomført, har Assad lyktes med å erobre alle tidligere opprørskontrollerte landområder i Damaskus-området.

Les mer om

  1. Kurdere
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Syria