Irland stemmer for å avskaffe abortforbud

Et klart flertall av irske velgere har stemt for å liberalisere landets abortlover.

Irlands statsminister Leo Varadkar (i midten) var blant dem som kjempet for en liberalisering av Irlands abortlover.
  • Øystein Kløvstad Langberg

Irland har en av de strengeste abortlovene i den vestlige verden. Hverken voldtekt, incest eller alvorlige misdannelser på fosteret har gitt lovlig grunnlag for abort.

Fredag gikk irske velgere til urnene for å ta stilling til om de skulle avskaffe grunnlovstillegget som gir et foster den samme retten til liv som mor.

Hele 66,4 prosent stemte for endringen, mens 33,6 prosent stemte imot, viser de endelige resultatene.

Støtten var særlig sterk blant unge. Mens et flertall av personer over 65 år stemte for å beholde dagens strenge lov, stemte 87 prosent av dem mellom 18 og 24 år for å avskaffe den, ifølge en måling utført for The Irish Times.

To personer bærer en boks med stemmesedler på den irske øya Inishbofin. 3,2 millioner irer kunne stemme ved folkeavstemningen.

John McGuirk, talsperson for antiabort-kampanjen Save The 8th i Irland, erkjente lørdag formiddag at de hadde tapt avstemningen.

Ja-siden lå best an

Før valget hadde samtlige meningsmålinger vist ja-flertall, men med mange usikre velgere, turde få å ta resultatet for gitt.

Den følelsesladde debatten hardnet også til i ukene før avstemningen, og kampanjene tok i bruk sterke virkemidler.

Plakater for ja- og neisiden langs en kanal i Dublin.

«Jeg er ni uker gammel. Jeg kan gjespe og sparke. Ikke avskaff meg», sto det på plakaten til en av kampanjene som kjempet imot å opphevet abortforbudet.

Statsminister Leo Varadkar, som vil liberalisere abortreglene, advarte på sin side i sterke ordelag mot den utstrakte bruken av ulovlige abortpiller.

– Hvis folk stemmer nei, tror jeg det bare er et spørsmål om tid før noen får en blødning eller blør ihjel etter å ha tatt disse pillene på egen hånd, sa han.

Selvbestemt abort

Irene var lenge kjente for sitt svært konservative syn i verdispørsmål, men i løpet av de siste tiårene har landet vært gjennom en transformasjon.

I 1993 ble forbudet mot homofili opphevet, og i 1995 ble skilsmisser legalisert. I 2015 stemte et flertall av irer for ekteskap mellom likekjønnede i en folkeavstemning, og i fjor fikk landet sin første åpent homofile statsminister.

Abortavstemningen kommer i kjølvannet av en rekke kontroversielle saker. Mest oppmerksomhet fikk gravide Savita Halappanavar (31). Hun døde av blodforgiftning på et irsk sykehus etter at hun hadde bedt legene abortere det syke fosteret.

Det er anslått at over 3000 irer årlig reiser til Storbritannia for å ta abort.

Ifølge forslaget til ny lov skal kvinner gis rett til selvbestemt abort i svangerskapets første tolv uker. Det er i tråd med lovene i de aller fleste andre europeiske land.

Barne- og ungdomsminister Katherine Zappone sa lørdag at hun er sikker på at den nye abortloven vil bli godkjent innen utgangen av 2018.

– Jeg er full av følelser og særlig takknemlig for at så mange av Irlands kvinner har stått fram med sine vanskelige historier, sier hun ifølge NTB.