Verden

Norge har flest terrorlistede i Norden

To norske terrorlistede skal ha tilknytning til Al-Qaida i Jemen, der organisasjonen er på sitt mest aktive. Dette arkivbildet viser jemenitiske kontraterrorstyrker som trener på skarpe oppdrag i Saref-fjellene i nærheten av hovedstaden Sanaa.

USAs svarteliste over terrormistenkte er primært en instruks til egne borgere om ikke å gjøre forretninger med dem.

  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Tirsdag ble en norsk 35-åring fra Akershus satt på USAs liste over «Special Designated Global Terrorists». Amerikanerne mener den ettersøkte 35-åringen fra Akershus fortsatt får bombetrening i Jemen.

Han blir dermed den tredje personen med tilknytning til Norge som blir gjenstand for sanksjoner fra det amerikanske finansdepartementet.

Listeføringen innebærer at det blir forbudt for amerikanere å gjøre økonomiske transaksjoner med slike personer eller organisasjoner, som inkluderer alt fra de mest ettersøkte terroristene i verden til narkotikaforhandlere.

Alle økonomiske midler personene eller organisasjonene måtte ha i USA, som bankkontoer eller lignende, blir også fryst.

Bortsett fra dette har ikke listeføringen andre juridiske konsekvenser, hverken i USA eller internasjonalt.

— Amerikanernes beslutninger om listeføringer til sin nasjonale terrorliste har virkninger kun for USA og deres borgere og foretak, sier Gunnar Johansen i Justis- og beredskapsdepartementet.

Mullah Krekar og tamiltigre

Mullah Krekar er sammen med en norsksomalier i 50-årene og 35-åringen fra Akershus de tre enkeltpersonene som av USA nå blir betegnet som spesielt utpekte globale terrorister.

Amerikanerne har foruten 35-åringen fra Akershus plassert Mullah Krekar på listen. Han er oppført med tilknytning til Norge, har bodd her siden 1991. Han er ikke norsk statsborger. En norsksomalier i 50-årene er oppført på listen. Han skal angivelig også ha tilknytning til Al-Qaida, og ikke bodd i Norge siden 1997. Han

Les også

ble i 2010 arrestert i Jemen

. Også den tamilske organisasjonen Tamilsk Rehabiliterings Organisasjon er plassert på svartelisten. Disse har stått der siden 2007, på grunn av sin angivelig nære tilknytning til de tamilske tigrene (LTTE) på Sri Lanka.

Organisasjonen er ikke registrert i Brønnøysundregistrene, men har en postboksadresse på Sofienberg i Oslo.

Tre fra Norge, én i resten av Norden

At nordmannen som det ble slått alarm om allerede i 2012 nå er satt på USAs svarteliste over terrorister, gjør at Norge er det landet i Norden med flest oppføringer på USAs liste.

Fra Sverige ble en 49 år gammel svensksomalier oppført i 2010. Han er etterlyst gjennom Interpol for å ha hatt en sentral rolle i terrorangrep tilknyttet organisasjonen Al-Shabaab i Somalia, og er også oppført på FNs terrorliste.

I resten av Norden er det ingen enkeltpersoner som er oppført på listen, som ble innført i september 2001, kort tid etter terrorangrepet mot World Trade Center.

6000 er svartelistet av USA

Organisasjonen Tamilsk Rehabiliterings Organisasjon er også oppført på med svenske, finske og danske adresser på USAs svarteliste. I tillegg er den palestinske militsen al-Aqsa-martyrenes brigader registrert med adresse i Sverige og Danmark.

Johansen i Justisdepartementet vil ikke kommentere at Norge har flere terrorlistede enn hele resten av Norden, under henvisning til at USAs terrorliste kun har konsekvenser for USA.

Totalt befinner det seg rundt 6000 personer og organisasjoner på svartelisten, ifølge det amerikanske finansdepartementet.

— Befinner seg i Jemen

Natt til torsdag sa det amerikanske Utenriksdepartementet til NRK at de mener 35-åringen befinner seg i Jemen nå, og at han fortsatt trener med ekplosiver i regi av Al-Qaida.

Han er tidligere omtalt som en læregutt av Ibrahim Hassan al-Asiri, som skal være en av de fremste bombedesignerne i Al-Qaida. Han skal ha stått bak flere av de mest spektakulære forsøkene på terror i fly de siste årene, blant annet den såkalte «trusebomberen» i 2009.