Kim Jong-un ønsker å få McDonald’s til Nord-Korea. Burgerkjeden kan lære mye av denne mannen.

SINGAPORE (Aftenposten): Skal man fortelle historien om Donald Trump og Kim Jong-un, kan man ikke unngå å nevne hamburgere.

Patrick Soh har drevet med fastfood siden han åpnet den singaporske avdelingen av den amerikanske Waffle Town-kjeden for 35 år siden.

– Det eneste vi gjør annerledes i Pyongyang, er at vi serverer øl der. Og kimchi. Koreanerne elsker syltet kål, humrer Patrick Soh.

Vi har funnet frem til det eneste ledige bordet på Waffle Town, restauranten Soh åpnet for snart 35 år siden etter å ha sikret seg Asia-rettighetene til en relativt ukjent amerikansk hurtigmatkjede.

Aftenpostens journalist Kristoffer Rønneberg i Singapore

– Konseptet er en familievennlig atmosfære der vi serverer vafler, frityrstekt kylling og hamburgere. Vi må ha gjort noe riktig, det er ikke mye som varer i over 30 år i Singapore, sier forretningsmannen.

25 utsalgssteder i Pyongyang

Noe gjorde han riktig også da han ble kontaktet av en delegasjon fra Nord-Korea i 2008 som spurte om han kunne bidra til å lage en tilsvarende restaurant i hovedstaden Pyongyang i samarbeid med et nordkoreansk selskap.

– Nå har vi fem store restauranter og over 20 mindre kiosker spredt over hele Pyongyang. Folk elsker fastfood, der også, sier Soh.

Waffle Town har servert hurtigmat til sultne singaporere siden begynnelsen av 1980-tallet. Restauranten var stappfull da Aftenposten kom på besøk i helgen.
Gjestene på Samtaesong-restaurantene i Pyongyang får kun betale med euro, dollar eller kinesiske yuan. Men disse valutaene er det overraskende mange som har, sier Patrick Soh.

Blant gjestene som skal ha besøkt Samtaesong («tre stjerner»), som restaurantkjeden heter i Nord-Korea, er Kim Jong-un, landets øverste leder.

Glemt er tiden der ordet «hamburger» var forbudt fordi Kim Jong-uns far, Kim Jong-il, hevdet i 2000 at det var han som hadde oppfunnet retten. Han kalte den gogigyeopbbang – dobbelt brød med kjøtt.

Les også

Trump før møtet med Kim: – Jeg tror ikke jeg trenger å forberede meg veldig

Trump ville spise burger med Kim

Tirsdag skal Kim møte USAs president, Donald Trump, her i Singapore. Det er uvisst hva de to skal spise, men hamburgere har lenge hatt en overraskende stor birolle i fortellingen om hvordan toppmøtet faktisk ble en virkelighet.

Donald Trump og Kim Jong-un møtes i Singapore på tirsdag.

Allerede i juni 2016 – før han ble valgt til president – sa Trump at han var villig til å møte Kim Jong-un dersom forholdene lå til rette for det. Men møtet måtte bli uformelt, mente han.

Vi burde spise burgere sammen ved et konferansebord, sa han på et valgmøte i Atlanta for to år siden.

Og nylig dukket burgerne opp i fortellingen på nytt. Et lekket CIA-notat avslørte nemlig at det er uaktuelt for Kim å gi slipp på atomvåpnene sine, men at han kan være villig til å åpne en vestlig hamburgerkjede i Pyongyang for å løsne på spenningen mellom USA og Nord-Korea.

Kim Jong-un ankom Singapore på søndag. Han ble ønsket velkommen av landets utenriksminister, Vivian Balakrishnan.

Dokumentet bekreftet meldingene som kom fra sørkoreanske myndighetskilder i april, som hevdet at Kim ønsker å modernisere Nord-Korea ved blant annet å la McDonald’s få lov til å etablere seg der.

– Sjarmert av nordkoreanerne

Det synes Patrick Soh er en strålende idé.

– Jeg har reist til Nord-Korea 3–4 ganger i året siden 2008. Landet utvikler seg overraskende fort. Vi tenker ofte på Nord-Korea som lutfattig. Men i Pyongyang er det faktisk mange som har en del penger. Bestemmer de seg for å åpne opp landets økonomi, vil utviklingen i landet eksplodere, sier han og viser frem bilder av moderne høyblokker han så i den nordkoreanske hovedstaden sist han var der.

Nord-Korea er ett av verdens verste og mest lukkede diktaturer. Kim Jong-un har vist en like stor brutalitet som sine forgjengere, blant annet ved angivelig å ha tatt livet av onkelen og broren sin.

Men Patrick Soh mener at det er viktigere å fokusere på menneskene han treffer i dagliglivet i Pyongyang.

Patrick Soh har reist til Nord-Korea 3–4 ganger i året siden 2008. Her står han foran en av restaurantene i hurtigmatkjeden han var med på å starte.

– Jeg er blitt veldig sjarmert. Folk jeg møter der er alltid vennlige, nysgjerrige og morsomme. De vet ofte veldig lite om verden utenfor, men de er som regel godt utdannet. Og man kan selvsagt ikke snakke om politikk der. Det sier seg selv, slår Soh fast.

Skal det være en Trump/Kim-burger?

For tiden jobber forretningsmannen med å hjelpe nordkoreanerne med å utvikle bedre øl og kaffe. Det kan være lurt å utvide horisonten dersom McDonald’s faktisk kommer til landet.

– De kan jo kjøpe restaurantene våre. Der står jo alt klart, sier Soh med en latter.

Blant spesialrettene som serveres i Singapore for tiden er denne kyllingburgeren med tang og kimchi. Tilbehøret består av vegetarmakiruller og iste.

Dersom Kim Jong-un skulle få lyst på en hamburger i Singapore, vil valgmulighetene være svært mange. En rekke restauranter har laget spesialburgere og andre Trump/Kim-inspirerte matretter for å markere toppmøtet.

På Royal Plaza-restauranten på Scotts-hotellet, for eksempel, kan man nå bestille en burger laget spesielt for anledningen. Den består av kvernet kjøttdeig av kylling, tang – og kimchi, selvfølgelig.