Verden

Rapport: Israel dreper stadig flere palestinske barn

Israel drepte i første halvår i år tre ganger så mange palestinske barn som i samme periode i fjor, viser en ny rapport.

Palestinske Majdi al-Satari ble skutt og drept av Israelske soldater da han deltok i en demonstrasjon på Gazastripen 28. juli. Han ble bare elleve år gammel.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Minst 35 palestinske barn ble skutt og drept av israelske soldater på den okkuperte Vestbredden og Gazastripen i første halvår, går det fram av rapporten fra den uavhengige organisasjonen Defense for Children Internationals avdeling i Palestina (DCIP).

22 av barna ble drept på Gazastripen, etter at israelske soldater langs grensegjerdet åpnet ild mot ubevæpnede demonstranter på flere hundre meters hold.

Drepte baby

Det hittil siste offeret, lille Bayan Khamash, ble bare 18 måneder gammel. Natt til 9. august ble hun drept i et israelsk flyangrep mot Jafarawi på Gazastripen sammen med moren sin, 23 år gamle Enas, som var gravid i niende måned,

5. august døde 17-åringen Ahmad Jihad Ahmad al-Aydi av skadene han fikk etter å ha blitt skutt av israelske soldater under en demonstrasjon på Gazastripen.

Uka før led 11 år gamle Majdi Ramzi Kamal al-Satri, 15 år gamle Muath Ziad Ibrahim al-Soury og 16 år gamle Moemen Fathi Yousef al-Hams samme skjebne.

Bayan Khamash ble bare 18 måneder gammel. Den lille palestinske jenta ble drept i et israelsk flyangrep mot Jafarawi på Gazastripen 8. august. Moren hennes, 23 år gamle Enas Khamas, som var gravid i niende måned, ble også drept.

Skutt i hodet

De fleste barna som er drept, ble truffet av skarp ammunisjon. 13 av dem ble skutt i hodet, halsen eller brystet, går det fram av rapporten fra DCIP.

168 palestinere er drept og over 17.000 er såret på Gazastripen siden slutten av mars, det store flertallet av dem ubevæpnede demonstranter.

En kvinne og barnet hennes går forbi en bygning som ble ødelagt i et israelsk flyangrep. Bildet er tatt 9. august.

Tre helsearbeidere og to journalister er også blant de drepte, og Israel har høstet krass kritikk, også fra Norge, for maktbruken.

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter, slo utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fast tidligere i år.

Brud på folkeretten

Defense for Children International kaller de israelske soldatenes drap ulovlige og åpenbare brudd på folkeretten.

– Israelske styrker har operert med nærmest full frihet fra straffeforfølgelse så lenge, at ulovlige drap og andre åpenbare brudd på folkeretten er blitt en norm, sier Ayed Abu Eqtaish i DCIP.

Familien sørger over 11 år gamle Majdi al-Satari, som ble skutt og drept av israelske soldater sør på Gazastripen 28. juli.

DCIP har beviser for at barna som er drept langs grensegjerdet på Gazastripen, ikke utgjorde noen dødelig trussel mot noen da de ble drept, understreker han.

I henhold til folkeretten er bruk av dødelig vold utelukkende lov i de tilfeller der det foreligger «en direkte og dødelig trussel mot liv, eller det foreligger fare for alvorlige skader», slår DCIP fast i rapporten.

Les også

Israels forsvarsminister hevder ny Gaza-krig er uunngåelig

Barn i fangenskap

Israel høster også krass internasjonal kritikk for å ta barn til fange i de okkuperte områdene, for deretter å fengsle dem.

Ifølge den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem, som støttes av Norge, sitter nå 275 palestinske barn i israelsk fangenskap.

– Et klart brudd på internasjonale konvensjoner, slo tidligere utenriksminister Børge Brende (H) fast under et besøk i Israel.

Les også

  1. Israel hevder å ha påført Hamas store tap på Gazastripen

  2. Gravid kvinne og barn drept i israelsk gjengjeldelsesangrep

Les mer om

  1. Israel
  2. Gaza