Verden

Expressen: SD-kandidater med fortid fra Nationalsocialistisk front

Flere tidligere medlemmer av den voldsforherligende Nationalsocialistisk front er nå kandidater for Sverigedemokraterna, avslører Expressen. – Det er vanskelig å ta røntgen av menneskers hjerne, sier partileder Jimmie Åkesson.

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

  • og NTB
  • Mari Mjaaland

Sammen med den antirasistiske stiftelsen Expo har avisen gransket alle kandidatene fra alle partier som stiller til valg i høst, blant dem 6.000 riksdagskandidater, 12.000 fylkestingskandidater og 52.000 kommunestyrekandidater.

Expo og Expressen har konsentrert seg om personer som skal ha hatt en dypere forankring i de nasjonalsosialistiske og nynazistiske miljøene enn bare å ha deltatt på konserter eller marsjer.

Opp til flere av Sverigedemokraternas kandidater har bakgrunn fra det voldsforherligende og antidemokratiske Nationalsocialistisk front.

  • De svenske partilederne har brukt sommeren til å øve på én ting: ikke å gi Jimmie Åkesson gratispoeng. Det lykkes ikke særlig godt.

Har ikke røntgen syn

SD-leder Jimmie Åkesson sier til avisen Expressen at han ikke har kjennskap til fortiden til de aktuelle kandidatene, men sier de kontrollerer kandidater opp mot strafferegister og økonomiske virksomheter. Han mener det er vanskelig å forlange at de skal vite hva folk gjorde i tenårene.

– Det er vanskelig å gå inn og ta røntgen av menneskers hjerne, sier Åkesson.

– Jeg tror mennesker utvikles i sine vurderinger og væremåte gjennom livet. Det gjelder meg selv og de fleste andre, sier SD-lederen.

Han sier de vil undersøke de aktuelle kandidatene nærmere, men understreker at det ikke er noe automatikk i at de skal utestenges fra politikken.

– Bare fordi noen har gjort noe dumt tidligere så betyr ikke det at de automatisk skal utelukkes fra politikken. At folk får en ny sjanse har vi for eksempel sett hos Socialdemokraterna, sier Åkesson.

Visste ikke at Nationalsocialistisk front var nazister

I Klippan i Skåne står Andreas Olofsson på fjerdeplass på Sverigedemokraternas liste i kommunen. Han ble med i Nationalsocialistisk front (NSF) på midten av 1990-tallet.

– Det var en ekstremt dum tid, og jeg tar avstand fra det, sier Olofsson i dag og mener Expressen driver heksejakt.

I samme kommune står Thomas Jelinek, som på slutten av 1990-tallet og starten av 2000-tallet var organisert nazist, på SDs liste.

– Det er mulig jeg kalte meg det (nazist) den gang. Det gjør jeg definitivt ikke nå, sier han i dag.

I Sjöbo driver Nina Magnom valgkamp for SD i kommunevalget. På slutten av 1990-tallet var hun med i NSF.

– At jeg står på valglisten, har ikke med dette å gjøre, sier hun i dag og avbryter intervjuet.

I Simrishamn driver Stellan Mårtensson valgkamp for SD. I flere år på 1990-tallet var han organisert nazist i NSF, ifølge Expressen. Han sier i dag at han ikke visste at NSF var nazister.

– Dette er 25 år siden, sier Mårtensson og avbryter intervjuet.

Les mer om

  1. Rasisme
  2. Sverigedemokraterna
  3. Valg i Sverige