Fem norske aktivister fengslet for forsøk på å bryte israelsk blokade

De norske aktivistene som ble stanset av israelsk marine da de var på vei til Gazastripen, er fengslet i byen Ramla i Israel.

Den israelske marinen patruljerer utenfor havnebyen Ashdod søndag.
  • og NTB

– Utenrikstjenesten ved ambassaden i Tel Aviv tilbyr konsulær bistand i tråd med rammer gitt av Stortinget. Dette innebærer blant annet å besøke de fengslede nordmennene, samt legge til rette for at de selv kan velge advokat utover det som vanligvis tilbys i landet, skriver Utenriksdepartementet (UD) i en pressemelding.

Søndag ble båten Kårstein med tilsammen 22 aktivister, fem av dem norske, stanset i internasjonalt farvann 53 nautiske mil fra Gazastripen. UD jobber med å kartlegge hendelsesforløpet.

– Vi vet at de er brakt til et fengsel i Ramla i Israel og antageligvis forhøres der. Det er all informasjon vi har på det nåværende tidspunkt, sier Torstein Dahle, leder for Ship to Gaza Norway, organisasjonen som står bak seilasen, til NRK.

To av aktivistene løslatt

To av aktivistene skal ha blitt løslatt fra Givon-fengselet i Ramla mandag, ifølge en pressemelding fra organisasjonen Freedom Flotilla. De to skal være israelske statsborgere som ble løslatt mot kausjon.

Freedom Flotilla varsler også at et annet skip, Freedom, vil sette kurs mot Gazastrioen i løpet av de neste dagene.

Israels ambassade: – En politisk provokasjon

Kårstein hadde medisinsk utstyr og ikke-voldsaktivister fra en rekke land om bord. Båtreisen føyer seg inn i en rekke forsøk siden 2010 på å bryte den israelske blokaden av den lille palestinske enklaven lengst øst i Middelhavet.

Den israelske ambassaden i Norge omtaler imidlertid båten og aktivistenes handlinger som en «politisk provokasjon».

Arrangørene bak forsøkene på å bryte Gaza-blokaden velger å ignorere menneskerettighetsbruddene Hamas begår på Gazastripen, skriver ambassaden i en pressemelding.

– De fokuserer heller på et demokratisk land som utøver sin rett til selvforsvar mot dødelige terrorangrep, heter det i pressemeldingen.

Opprop mot fengslingen

Flere profilerte fagforeningsfolk, deriblant leder i Fagforbundet, Mette Nord, har underskrevet et opprop om handling for å løslate aktivistene.

– Det er uakseptabelt at et skip med medisinsk utstyr blir stoppet og satt i arrest i internasjonalt farvann. Dette er en blokade som er helt uakseptabel, sier Nord til FriFagbevegelse.

15 stortingsrepresentanter har undertegnet oppropet i skrivende stund. Alle SVs representanter, Rødts ene stortingsrepresentant og tre av Arbeiderpartiets representanter har signert. Det har også en svensk riksdagsrepresentant.

Utenriksdepartementet (UD) sier de arbeider med å få bekreftet opplysningene om hva som skal ha skjedd med det norske fartøyet.