Verden

Det er som om noen har åpnet døren til fryseren. Ekstremkulde i Europa og rekordvarme i Arktis forbløffer forskerne.

MOSKVA (Aftenposten): Værfenomenet «Dyret fra øst» gir sprengkulde i Europa og rekordvarme i Arktis.

En person går langs innsjøen Neuchtal i Sveits mandag. En kuldebølge har ført til snø, is og temperaturer langt under null over store deler av Europa. Foto: Laurent Gillieron / TT / NTB scanpix

  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

Ett av de første varslene om at februar ville by på ekstremvær, kom i den lille byen Ojmjakon i østlige Sibir i slutten av januar.

Innbyggerne på det kaldeste bebodde stedet på jorden, hadde nettopp vært gjennom en ganske normal, kald desember og januar med temperaturer mellom −30 og −40.

Så kom en historisk varmebølge som fikk mange siberjaker til å lure på om termometeret var ødelagt. Temperaturen viste +3 grader i byen som har en snittemperatur på −32 grader på denne tiden av året.

To uker senere kom rekordkulden. Siden har temperaturen i store deler av nordvestlige Russland ligget 10–15 grader under det normale.

Det er disse iskalde luftstrømmene fra Sibir som nå gir kuldesjokk i Sør-Norge og store deler av Europa.

Les også

Se hvordan de har det på jordklodens kaldeste sted

Sibir-kulden har festet grepet i Oslo med svært lave temperaturer. Europeere har døpt kulden til «Beast of the East». Samtidig er det plussgrader på Svalbard. Foto: Rolf Ohman

Rekordvarmt Sibir og Arktis, iskaldt Europa

I Norge traff Sibir-kulden Sør-Norge med temperaturer langt under −20, mens det var plussgrader på Svalbard.

Britene har døpt uværet som fører til stengte skoler og farlige veiforhold, for «Beast of the East».

I Moskva er flere tusen redningsmannskaper i beredskap når byen med om lag 20 millioner mennesker skal komme seg gjennom flere dager med temperaturer på 25–30 minusgrader.

For nesten halve Russland er det sendt ut oransje alarmvarsel på grunn av kulden, noe som betyr at russiske myndigheter mener det er kan være fare for menneskeliv og store materielle skader.

Kartet fra Russlands hydrometrologiske senter viser at store deler av landet er rammet av en meget alvorlig kuldeperiode. Fargen oransje viser områdene hvor myndighetene har sendt «oransje» varsel om kulde på –15 grader lavere enn normalt i mer enn fem dager. Ifølge russiske myndigheter betyr det «farlig vær» som kan medføre tap av menneskeliv og betydelige materielle skader. Gult er det laveste varselnivået mens grønt betyr normalt vintervær.

I Roma, som nå har det kaldere enn Svalbard, førte rekordstort snøfall til at italienere kunne ha snøballkamp foran St. Petersplassen.

Både på veiene og i flytrafikken over Europa er det meldt om store forsinkelser.

En hund går ned over bryggen ved Balatonsjøen i Ungarn mandag 26. februar. Foto: Gyorgy Varga / TT / NTB scanpix

Hva fører til rekordkulden?

Årsaken til sprengkulden i Norge og Europa er at jetstrømmene over Nordkalotten har endret seg.

De polare jetstrømmene er stabile sirkelvinder som går rundt Nordkalotten og markerer skillet mellom svært kald luftmasse over Arktis og varmere luft i Europa.

– Vanligvis går denne sirkelvinden fra vest mot øst, men av og til gjør denne jetstrømmen rare ting. Det skjedde 15. februar da dette systemet delte seg i to. Vi fikk to runddanser i stedet, forteller Bjørn Hallvard Samset, forskningsleder ved Cicero.

Les også

Måtte flytte pingviner inn på grunn av rekordkulde

Oslo-innbyggere får føle sprengkulden fra Sibir. Kombinasjonen av rekordvarme i Arktis og sprengkulde over Europa forbløffer forskerne. Kulden vil vare i flere dager til – og skaper store problemer i mange europeiske byer. Foto: Rolf Ohman

– Nå har vi en sirkelvind som går over de nordlige delene av USA, og en som går over Norge. Resultatet er at vi får en sterk, kald vind fra Arktis som blåser tvers over Norge. Den isende kalde vinden går ut i Atlanteren der den snur. Der får den ikke varmet seg opp før den kommer tilbake igjen.

– Det blir som en kald føner som blåser over Norge og Russland, og det blir relativt mye kaldere i hele Skandinavia, Russland og delvis nedover i Europa, sier Samset.

– Det er som om noen har latt døren til fryseren stå åpen, skriver avisen Mashable.

  • Blir det varmere nå, fryser vi ihjel. Forskerne nærmer seg et svar på hva som skjer.

Hjemløse og fattige russere i Moskva får mat i et varmetelt mens byen rammes av sprengkulde. Temperaturene tirsdag var på −23 grader, noe som er rett under rekorden fra 1890-tallet. Teltet er satt opp av den russiskortodokse kirken i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / TT / NTB scanpix

Jetstrømmene påvirkes av varmeforskjellene

– Hva er årsaken til dette?

– Det første enkle svaret: sånn er været! Været drives av mange faktorer på én gang, og vi sliter med å forutsi denne jetstrømmen mer enn en uke i forveien, forteller Samset.

Den erfarne forskeren peker på en annen mulig årsak: global oppvarming.

Jetstrømmen drives av varmeforskjellen mellom ekvator og Nordkalotten. Den globale oppvarmingen er imidlertid ujevnt fordelt. Når den gjennomsnittlige temperaturen på jorden øker med én grad, blir Arktis to grader varmere. Temperaturforskjellen blir derfor gradvis mindre.

– Ifølge klimamodeller og teoretiske beregninger skulle det tilsi at jetstrømmen blir mer ustabil og at vi oftere vil oppleve det som skjer nå. Forskerne krangler om det virkelig er slik. Noen mener det, mens andre fremholder at været er påvirket av så mange faktorer at man ikke kan si noe sikkert.

Samset forteller at en slik kollaps i den vanlige jetstrømmen vanligvis varer opptil to-tre uker. Med andre ord kan man forvente så kaldt vær i maksimalt én uke til.

Sør-Norge er rammet at en lang kuldebølge med svært lave temperaturer fra Sibir. Foto: Rolf Øhman

Oppvarming i Arktis

Ifølge modellene til US Global Forecast System har temperaturen steget til 2 varmegrader på Nordpolen, noe som er nye varmerekorder.

– De veldig varme periodene i Arktis kommer oftere og er mer intense. Nå har dette skjedde fire av de fem siste vintrene, sier forsker Robert Graham ved Norsk Polarinstitutt.

Av de ekstreme utslagene som forskerne observerer, er dette: På Grønland steg temperaturen med 20 grader i løpet av bare fire timer da den siste varmebølgen startet 18. februar, viser tall fra den danske meteorologtjenesten.

– En ekstrem hendelse, skriver klimaforskeren Zack Labe ved Universitetet i California, som sier at man ikke har vært i nærheten av tilsvarende målinger siden 1950-tallet.

Polske isbadere i innsjøen Zalew Zegrzynski i Nieporet i Polen søndag 25. februar. Kuldebølgen traff Polen søndag og bidro til rekordkulde. Foto: Alik Keplicz / TT / NTB scanpix

Selv om varmebølgen i Arktis og kuldesjokket i Europa skjer samtidig, er det ikke sikkert hva som er årsakssammenhengen:

– Uten stormen ved Grønland som presset varmluft nordover hadde vi ikke sett de varme temperaturene i Arktis. Men bildet er svært komplisert, og vi forstår fortsatt ikke hele årsakssammenhengen, sier Graham.

– Det er ikke alltid at det blir så kaldt som nå i Europa, når det er varmt i Arktis. Vi så det samme i 2012 som nå, men det skjer ikke hvert år.

Hjemløse russere i Moskva får mat i et varmetelt som følge av sprengkulden. Bare i Moskva er det satt opp over 1000 varmetelt, ifølge beredskapsmyndighetene. Foto: Alexander Zemlianichenko / TT / NTB scanpix

Russerne lover mer kuldesjokk

Sjefen for Russlands hydrometrologiske senter advarer mot at Sibir-kulden ikke går over.

– Ja, vi har en ekstrem kulde nå. Og det vil vare en stund til, sier direktøren for Russlands hydrometrologiske senter, Roman Vilfand, til Aftenposten.

– Først hadde vi en veldig varm desember uten snø. Så kom rekordmye snø og deretter kuldesjokket.

I store deler av det nordlige Russland er det opp til 15 grader kaldere enn normalt.

– Vi ser forandringer i de vanlige værmønstrene. Det kan være et tegn på at klimaet forandrer seg og gjør været mer uforutsigbart. Men da trenger vi statistikk over flere år, sier Vilfand.

Les mer om

  1. Russland
  2. Vær
  3. Global oppvarming