Verden

Starbucks-topp vurderer å stille i presidentvalg

Howard Schultz Foto: Elaine Thompson / TT NYHETSBYRÅN

Howard Schultz, den tidligere toppsjefen i Starbucks, vurderer å kaste seg inn i kampen om å bli USAs neste president.

  • NTB

Forretningsmannen, som bygget opp Starbucks fra å være en lokal bedrift i Seattle til å bli et internasjonalt kaffeimperium, har tidligere gitt 150.000 dollar i valgkampstøtte til demokrater. Men det er nettopp demokratene som har inntatt en lunken – og for noen til og med fiendtlig – holdning til Schultz' politiske planer.

Uavhengig

Ett av problemene er at Schultz sa til nyhetsprogrammet «60 minutes» søndag at han vurderer å stille som uavhengig kandidat. Mange frykter at han dermed vil ta velgere fra demokratisk side og praksis servere Donald Trump en ny valgseier på et sølvfat.

– For en som påstår å være demokrat på livstid, mener jeg det er lite klokt å stille som uavhengig kandidat i nettopp dette valget, sier Tina Podolowski, som leder det demokratiske partiet i delstaten Washington. Også Barack Obamas tidligere rådgiver David Axelrod ber Schultz la være å stille som uavhengig.

Les også

CNN-kilder: Clinton har ikke helt utelukket en ny valgkamp

Julian Castro, en tidligere boligminister som mulig lanserte seg som kandidat i den demokratiske nominasjonskampen, sier en uavhengig kandidat i den demokratiske delen av det politiske landskapet «vil gi Donald Trump størst håp om å vinne».

Bokturné

Det er lang tradisjon for at uavhengige kandidater i USA i praksis ender opp med å svekke den politiske siden de ønsker å fremme, ved at den ene siden – i dette tilfellet demokratene – splittes, mens den andre siden står samlet om sin ene kandidat.

Les også

Trump og Kongressen enige om midlertidig avtale, åpner offentlig sektor

Den 65 år gamle kaffemilliardæren legger den uken ut på turné for å promotere sin nyeste bok, men det er ikke planlagt noen stopp i delstatene Iowa og New Hampshire, som er tidlig ute i nominasjonsvalgene og regnes som viktige stoppesteder på vei mot Det hvite hus.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Starbucks
  3. Donald Trump