Ekstremkulde treffer USA – skoler og teatre stenges. Tog og fly innstilles.

Innstilte tog, kansellerte flyavganger, stengte skoler og politi som fleiper om forbud mot kriminalitet: Hutrende amerikanere må takle 46 effektive minusgrader.

Millionbyen Chigaco kan få temperaturer langt under 30 minusgrader.

Denne uken treffes USA av et værfenomenet som kalles polarvirvel. Iskald luft kombinert med vind kan sende temperaturene helt ned i 46 effektive minusgrader i Chicago.

Det er kaldere enn i polområdene. Til sammenligning vil Antarktis få 28 minusgrader og laber bris på det kaldeste. Sibir vil få 14 minusgrader.

Selv om gradestokken i Chicago skal vise 33 minusgrader på det kaldeste, vil vind føre til at luften føles som 46 minus. I Iowa city vil gradestokken gå enda lavere. Der vil det ifølge yr bli 37 minusgrader torsdag. Kombinert med svak vind tilsvarer det ca. 39 minus.

Denne fotgjengeren i Chigago har kledd seg godt for spaserturen til jobb.

På en kuldeskala for forfrysninger er faregraden for denne temperaturen satt til ekstrem. Bar hud kan fryse i løpet av minutter.

En meteorolog ved National Weather Service sier til USA Today at denne typen intens kulde oppstår bare én gang pr. generasjon. Nå melder flere offentlige institusjoner at de holder stengt inntil kuldeperioden er over.

Stenger skoler og innstiller tog

Den meldte kulden i Midtvesten har fått amerikanerne til å ta forholdsregler.

En rekke institusjoner ser seg nødt til å holde stengt til den verste kulden har gitt seg. Dette er noen av stedene i Chicago som ifølge Chicago Sun Times holder stengt:

I tillegg er tusenvis av flyavganger til og fra Chicago innstilt, ifølge New York Times.

En brygge i Lake Michigan er dekket av is.
Les også

Yr populær på den andre siden av kloden

Farlig kulde

– Polarvirvel er kald luft som kommer fra polene, forteller statsmeteorolog Håvard Thorset.

Den kalde luften man vanligvis bare finner rundt polene, er blitt dratt sørover med vind. Når temperaturene faller så mye, er luften som regel tørr og stille.

Denne værtabellen fra Yr viser følt temperatur etter vindstyrke.

– Det som gjør denne kulden litt spesiell og farlig, er kombinasjonen med vind, sier Thorset.

Det skal ikke være mer enn 6m/s (lett bris) før luften føles 10 minusgrader kaldere når det er så kaldt. For jo kaldere det er, desto mer effektiv blir kulden. 30 minusgrader og lett bris gir 37 følte minusgrader, mens 2 minusgrader og lett bris gir 5 følte minusgrader.

Lake Michigan i Chicago.

Politiet i Indianapolis forbyr kriminalitet

Politiet i Indianapolis har ikke tenkt å bruke mer energi enn nødvendig i kulden. Tirsdag kunngjorde de via en Facebook-melding at de forbyr all kriminalitet så lenge kulden varer.

Chicago River har frosset til i kulden.

«All kriminalitet og ulovlig aktivitet i Noblesville og omegn vil bli forbudt inntil annen beskjed er gitt. Hvis du ikke klarer å følge denne beskjeden, kan du ende opp med å straffes med bot eller fengsel», står det å lese i den spøkefulle Facebook-statusen.

National Weather Service advarer om kald vind i Indianapolis med effektive kuldegrader ned til 45 minusgrader.

Trump lurer på hva som skjer med global oppvarming

Den amerikanske presidenten har tidligere uttalt at han er skeptisk til klimaendringer og hvorvidt de er menneskeskapte. I en litt vag uttalelse til 60 minutes i desember sa Trump at han ikke vet om klimaendringer er menneskeskapt, og at han tror klimaet vil «endres tilbake igjen».

Donald Trump antyder i en twittermelding tirsdag skepsis til global oppvarming.

I en twittermelding tirsdag poengterer han at dette tross alt er de laveste temperaturene som noensinne er blitt registrert i Midtvesten i USA. Han skriver at han lurer på hva som skjer med global oppvarming.

In the beautiful Midwest, windchill temperatures are reaching minus 60 degrees, the coldest ever recorded. In comin … https://t.co/FnaCaBA5Nz

– Dette er rett og slett en ekstrem værsituasjon og ikke representativt for temperaturtrender globalt, sier klimaforsker Victor Gensini til AP.

Han påpeker at værforholdene i Australia nå er stikk motsatt. Der er det så varmt at folk steker egg på bakken, villhester og flaggermus dør av uttørking, og millioner av fisk dør.

Les også: