Verden

EU advarer: Ingen automatikk i at Storbritannia får brexit-utsettelse

Anti-brexit-demonstranter har hatt jevnlige markeringer utenfor den britiske nasjonalforsamlingen i London. Etter planen skal Storbritannia ut av unionen i slutten av mars.

Utsettelse av brexit seiler opp som et stadig mer aktuelt alternativ. Men det er langt fra gitt at EU vil gå med på det.

  • johan.falnes@ntb.no

– For øyeblikket er dette bare et teoretisk spørsmål. Vi har ikke mottatt noen forespørsel om utsettelse, sier EUs sjefforhandler Michel Barnier.

Men i London blir kravene om utsettelse stadig mer høylytte.

Opposisjonen vil ha en garanti fra statsminister Theresa May for at hun ikke vil la Storbritannia krasje ut av EU uten å ha noen avtale på plass.

Samtidig er et vedtaksforslag lagt fram i Underhuset som kan føre til at regjeringen blir tvunget til å søke EU om utsettelse dersom ingen skilsmisseavtale blir godkjent innen utgangen av februar.

Les også

Hadde ingen plan B klar. Utsetter avstemningen om brexit til februar.

Opp til EU

Men det er opp til EU å avgjøre om en slik søknad skal innvilges, påpeker Barnier.

– Dette er noe stats- og regjeringssjefene i EUs 27 øvrige medlemsland må avgjøre, sier han.

Vilkåret er enstemmighet. Dermed har ethvert medlemsland vetorett mot en britisk søknad om å få forhandlingsperioden forlenget.

EUs brexitsjef Michel Barnier minner britene om at det er opp til EU å avgjøre om en søknad om utsettelse av brexit skal godkjennes.

Barnier forteller at flere av stats- og regjeringssjefene allerede har tatt opp saken med ham. Og det de lurer på, er hva vitsen med en utsettelse skal være.

I tillegg, påpeker han, kan en utsettelse komplisere valget til nytt EU-parlament i slutten av mai. Det skal nemlig velges uten britiske medlemmer.

Krever klarhet

Guy Verhofstadt, leder i EU-parlamentets brexitutvalg, mener det avgjørende spørsmålet er formålet med utsettelsen.

Er det snakk om en forlengelse for å gi britene tilstrekkelig tid til å holde nyvalg eller gjennomføre en ny folkeavstemning, eller fordi det trengs mer tid til å fullføre formalitetene, bør EU går med på det, mener han.

En forlengelse bare for å gi tid til nye forhandlinger mot et ukjent mål, er han derimot langt mer skeptisk til.

– Det vi ikke kan gjøre, er å bevege oss i en retning der det ikke er noen klarhet i det hele tatt om hva som vil skje i Storbritannia, sier Verhofstadt.

En utsettelse som bare forlenger usikkerheten, vil være negativ for både EU og Storbritannia, advarer han.

Les også

  1. Frykter at brexit skal åpne gamle sår med vold og uro i Nord-Irland

  2. – Han har vært villig til å sitte ned med Hamas, Hizbollah og IRA. Men han vil ikke snakke med meg.

  3. EU-parlamentet går videre med brexitavtalen

Les mer om

  1. Brexit
  2. EU
  3. Storbritannia