NRA mener boikotten av organisasjonen er feig

NRA langer ut mot selskaper som nå kutter båndene til våpenorganisasjonen og kaller det en «skammelig oppvisning i politisk og sivil feighet».

Lederen av National Rifle Association (NRA), Wayne LaPierre, anklager motstandere av organisasjonen for å utnytte skolemassakren i Florida i forrige uke til politiske formål. Flere selskaper har valgt å distansere seg fra NRA mens våpendebatten raser i USA. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix
  • og NTB

Flyselskapene Delta og United sluttet seg lørdag til listen over selskaper som distanserer seg fra NRA i kjølvannet av skolemassakren i Florida.

Medlemmer av National Rifle Association (NRA) får gode tilbud fra selskaper de samarbeider med, på alt fra livsforsikring til vinklubber.

Trekker seg ut

First National Bank of Omaha var først ute med å meddele at den ikke fornyer avtalen om et spesielt kredittkort for NRAs medlemmer.

I etterkant har flere latt seg inspirere og avsluttet sitt samarbeid med organisasjonen. Blant dem er leiebilfirmaene Hertz, Enterprise og Alamo, hotellkjeden Best Western, forsikringsselskapet MetLife og programvarefirmaet Symantec.

NRA gikk ut lørdag og sa at tapet av disse tilbudene verken vil skremme eller distrahere organisasjonens medlemmer.

– Om en stund vil disse selskapene bli erstattet av andre som ser på patriotisme og troskap til grunnlovsfestede rettigheter som noe de verdsetter i markedet de ønsker å operere i, skriver NRA i en pressemelding.

Skolemassakre

I kjølvannet av skolemassakren i Parkland i Florida i forrige uke hvor 17 elever og lærere ble drept har debatten om en strengere våpenlov vokst i styrke. Det har til dels skjedd som følge av en økende protestbevegelse blant ungdommer i USA.

NRA-lederen Wayne LaPierre anklaget tidligere denne uken sine motstandere for å utnytte skolemassakren til politiske formål.

Men debatten har rast, og til og med president Donald Trump, som mottok store summer fra NRA under valgkampen, har gått med på noen endringer i lovverket. Han har støtte en idé om å bevæpne lærere ved landets skoler og innføre 21-årsgrense for kjøp av halvautomatiske rifler, den samme våpentypen som ble brukt i Parkland. Men om dette får gjennomslag i Kongressen, er høyst usikkert.

Protester

Over hele USA blir elever og lærere oppfordret til å ta del i streiker, marsjer og andre protester med krav om strengere våpenlover. Flere videregående skoler har gått ut og advart elever om at de kan vente seg strenge reaksjoner, som tre dagers utvisning, om de deltar.

De siste dagene har imidlertid over 50 universiteter og høyskoler gått ut offentlig og sagt til kommende studenter at det ikke vil få konsekvenser for søknaden deres dersom de deltar i slike samlinger.

– UCLA er et fellesskap som støtter aktive borgere og applauderer studenter som står opp for det de tror på. UCLA står sammen med dere, skrev University of California i Los Angeles på Twitter. Også Ivy League-skoler som Yale og Brown har gått ut på sosiale medier og sagt det samme.