Verden

For kort tid siden fryktet Europas ledere et for sterkt Tyskland. Nå er de bekymret for det motsatte.

BRUSSEL (Aftenposten): De største landene i Vesten er opptatt med kaos og problemer på hjemmebane. Nå er også Angela Merkel, symbolet på stabilitet i Europa, kraftig svekket.

Angela Merkel står midt oppe i sin karrières største krise og har uttalt at hun heller ønsker nyvalg enn å danne en mindretallsregjering.
 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Da Donald Trump ble valgt i president i USA for litt over et år siden, utropte enkelte Tysklands forbundskansler Angela Merkel til «Vestens nye leder».

Europas mektigste politiker har sittet med makten i 12 år og nærmest virket uslåelig, men de siste ukene har alt endret seg.

Etter at den gamle regjeringspartneren sosialdemokratene kunngjorde at de ville gå i opposisjon etter valget i september, har Merkel forsøkt å stable på bena en regjering med de liberale Fridemokratene og De grønne. Det har ikke lykkes.

I helgen brøt forhandlingene sammen, og nå er Tyskland blitt kastet ut i et politisk kaos president Frank-Walter Steinmeier kaller «enestående i den føderale republikkens historie».

Merkel har sagt at hun heller ønsker seg et nyvalg enn å danne mindretallsregjering, men et nyvalg vil trolig først finne sted på senvinteren. Dermed risikerer Tyskland å stå uten en handlekraftig regjering i mange måneder.

 • Påstander om at maten er dårligere i Øst-Europa ble sett på som paranoia. Så ble den testet.

Hvem skal fylle maktvakuumet?

Mens mange for kort tid siden advarte mot et Tyskland som var for dominerende i Europa, uttrykker flere nå bekymring for et maktvakuum det kan bli vanskelig å fylle.

– Uten Merkel vil det bare bli enda tydeligere at vi lever i en lederløs verden, sier Josef Janning, en leder i tankesmien European Council of Foreign Relations, til Bloomberg.

Financial Times’ utenrikskommentator Gideon Rachman mener den politiske krisen i Tyskland «har globale implikasjoner».

– Hvis slutten på Merkel-æraen nå er innen synsvidde, vil Europa være i en ny og farlig situasjon», skriver han.

En rekke vanskelige saker, som reformer av eurosonen, EUs budsjetter, brexit-forhandlingene og Russland-sanksjoner står på unionens dagsorden. Samtidig har EU en sentral posisjon internasjonalt på områder som skatt og klimaendringer.

– Dette er dårlige nyheter for Europa. Tyskland er et veldig innflytelsesrikt land i EU. Hvis det ikke har regjering, og derfor ikke noe mandat, vil det bli vanskelig å ta tøffe beslutninger, sier Halbe Zijlstra, Nederlands utenriksminister.

Tyskland er bare det siste av en lang rekke store vestlige land som opplever at konflikter og kaos på hjemmebane stjeler oppmerksomhet og svekker muligheten til å spille en lederrolle internasjonalt.

1. Storbritannia

Britene bruker svært mye av sin tid og sine krefter på brexit og ligger an til å fortsette å gjøre det mange år fremover. Innad i regjeringen er det dype konflikter over strategi og posisjoner. Statsminister Theresa May sitter utrygt, og det spekuleres løpende på når hun må gå. Partiet hennes, de konservative, tapte flertallet ved valget i juni og regjerer på det nordirske partiet DUPs nåde.

2. USA

Donald Trump ble president i USA på løfter om å sette «Amerika først», og han har lagt seg ut med mange av landene som tradisjonelt har vært USAs nærmeste allierte. Siden maktovertagelsen har USA trukket seg ut av Paris-avtalen og skrinlagt planer om en handelsavtale med EU. Også Det hvite hus er preget av interne splittelser. En lang rekke medarbeidere har fått sparken av Trump.

Tall fra Pew Research Centre viser at Angela Merkel er den lederen som nyter størst tillit internasjonalt, etter at USAs omdømme har kollapset under Donald Trump. Verdens befolkning har nå større tillit til Russlands president og Kinas president, enn til presidenten i USA.

3. Spania

Landet som har Europas fjerde største økonomi, er på vei ut av den langvarige økonomiske krisen, men har i løpet av høsten blitt lammet av en ny og alvorlig hodepine: Katalansk separatisme.

Folkeavstemningen i oktober har utløst en dyp krise. Gemyttene har roet seg noe den siste måneden i påvente av et regionsvalg i desember. Flere meningsmålinger har vist at partiene som ønsker seg uavhengighet kan komme til å sikre seg flertall på nytt, noe som kan komme til å skape ytterligere ustabilitet.

4. Italia

Italiensk økonomi har lenge ligget med knekt rygg og statsministerne kommer og går. Neste år er det parlamentsvalg, og sentrumspopulistene i Femstjernesbevegelsen leder på snittet av målingene foran sosialdemokratene som nå sitter ved makten. Også høyrepopulistiske og EU-skeptiske Lega Nord ligger an til å kunne gjøre et godt valg.

5. Frankrike

Frankrikes nye president Emmanuel Macron har satt seg som mål å gjenreise Frankrikes posisjon internasjonalt etter mange år med tysk dominans i Europa. I motsetning til mange av hans kolleger, har Macron et stabilt styringsgrunnlag gjennom et stort flertall i parlamentet.

Fransk økonomi er imidlertid langt svakere enn den tyske, og Macron bruker mye tid og krefter på å få gjennomført en rekke dyptgripende reformer på hjemmebane. Målet er å få ned den høye franske ledigheten og å få budsjettene i balanse.

«Mindre Tyskland, betyr ikke mer Frankrike»

«Hvis Europa i det hele tatt har en leder, er det Macron. Det er nå hans tur til å bekymre seg over et Tyskland som er for svakt til å bidra til seirene han trenger for å reformere Frankrike og Europa», konkluderer Andreas Kluth, sjefredaktøren i den globale utgaven av den tyske avisen Handelsblatt.

Han mener Trump neppe forstår eller bryr seg om situasjonen, mens Russlands president Vladimir Putin gnir seg i hendene.

Flere peker på at Frankrikes president Emmanuel Macron kan få rollen som Europas nye leder, men han sier selv at han ønsker seg et sterkt Tyskland. – Av hensyn til Tyskland og Europa håper vi at vår viktigste partner er sterk, slik at vi sammen kan bevege oss fremover, heter det i en uttalelse fra kontoret hans.

«Tysk økonomi er kanskje sterk nok til å dure videre uten en tysk regjering, men Europa og verden kan ikke ta seg råd til denne typen avbrudd i hjertet av kontinentet», skriver Kluth.

Flere peker på at Macrons store planer om mer europeisk samarbeid, står i fare uten Merkels støtte og at han ikke tjent med et svekket Tyskland.

«Mindre Tyskland, betyr ikke mer Frankrike, det betyr mindre felles europeisk handling», skriver Ulrich Speck, seniorforsker ved Elcano Royal Institute.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

 1. Storbritannia
 2. Spania
 3. USA
 4. Tyskland
 5. Italia
 6. Europa
 7. EU