Verden

Demokratenes stjerneskudd dominerer den offentlige debatten. Bare Donald Trump skaper større engasjement på Twitter.

Alexandria Ocasio-Cortez styrer nå den offentlige samtalen på USAs venstreside, ifølge ny analyse.

Noen mener demokratenes yngste folkevalgte i Kongressen er en ny type politiker. Her poserer hun for en selfie med en ivrig tilhenger. Foto: Yuri Gripas / Reuters

  • Hanne Christiansen
    Hanne Christiansen
    Journalist

Alexandria Ocasio-Cortez er tidenes yngste kvinne i Representantenes hus og har hatt jobben i bare noen uker.

Men ifølge en analyse nyhetsnettstedet Axios har gjort, dominerer hun allerede den offentlige samtalen på demokratisk side.

Axios har sett på hvor mange Twitter-interaksjoner – summen av likerklikk og delinger – en rekke toppolitikere og mediehus har generert de siste 30 dagene.

Bare president Donald Trump slår Ocasio-Cortez i å skape engasjement i sosiale medier.

Les også

Nyvalgt kongressrepresentant har ikke råd til husleie. Det skaper debatt om politikk kun er for de rike i USA.

– En politiker skapt av internett

Trump ligger langt foran Ocasio-Cortez med sine 41,8 millioner interaksjoner. Men med sine 14,3 interaksjoner vekker Ocasio-Cortez til gjengjeld nesten tre ganger så stort engasjement som Barack Obama.

President Donald Trump og demokratenes stjerneskudd Alexandria Ocasio-Cortez har en ting til felles: De skjønner sosiale medier. Foto: Skjermfoto / Axios

Og hun ligger milevis foran de seks største mediehusene i landet, som New York Times, CNN og The Washington Post.

Heller ikke profilerte demokrater som Nancy Pelosi og Kamala Harris kan måle seg med det unge demokratiske stjerneskuddet.

Teknologi- og medieanalytiker Ben Thompson sier til Axios at Ocasio-Cortez nå er med på å styre den offentlige politiske samtalen i USA, mye takket være sin teft for sosiale medier.

– Hun er den første – men sikkert ikke den siste – i rekken av en helt ny arketyp: en politiker som ikke bare er drevet frem av internett, men skapt av internett, sier Thompson.

Med sine to og en halv million Twitter-følgere har Ocasio-Cortez lykkes med å skape stort engasjement rundt sitt politiske arbeid i sosiale medier. Foto: Pablo Martinez Monsivais, AP/NTB scanpix

Les også

Videoen som skulle ydmyke demokratisk stjerneskudd, kalles sjarmerende

I klinsj med Hollywood-topp

I helgen kom Aaron Sorkin, Hollywood-topp og demokrat, i et CNN-intervju med det som ble oppfattet som kritikk mot de nye, unge politikerne i partiet.

– Jeg liker dem, men de må nå slutte oppføre seg som ungdommer, sa mannen bak TV-serien The West WingPresidenten på norsk.

AOC, som hun ofte kalles, slo søndag kveld tilbake. Hun argumentere på Twitter med at helsedekning for alle og like rettigheter ikke har noe med trender å gjøre.

#WheresMitch?

Denne uken ble Ocasio-Cortez valgt inn i kontrollkomiteen i Kongressen, bare dager etter at hun fikk plass i finanskomiteen.

Den 29 år gamle kongresskvinnen, som representerer New Yorks 14. distrikt, har på kort tid bygget seg opp en følgerskare på mer enn 2,4 millioner Twitter-brukere.

Og hun bruker den aktivt for å rette oppmerksomhet mot sitt politiske arbeid. Som da hun i forrige uke la skylden for stengningen av det amerikanske statsapparatet på Mitch McConnell, republikaneres leder for Senatet.

McConnell har fått kritikk for at han ikke har latt Senatet stemme over et midlertidig budsjettforslag som demokrater og republikanere trolig ville blitt enige om, og som dermed kunne bidratt til å gjenåpne staten. Staten har vært stengt i snart fem uker, noe som har ført til at nesten 800.000 ikke har fått lønn.

Ocasio-Cortez tok i forrige uke med seg en gruppe andre kongress-debutanter og gikk på jakt etter McConnell på Capitol Hill. Underveis delte hun bilder og videoer med emneknaggen #WheresMitch, som raskt spredte seg i sosiale medier.

Lørdag ble det kjent at McConnell vil la Senatet stemme over forslaget denne uken.

Les også

Trump i tale til folket: Vil ha mur i bytte mot beskyttelse av unge immigranter

Kurset kolleger i sosiale medier

Ocasio-Cortez holdt nylig kurs for sine partifeller i Representantenes hus om hvordan man engasjerer velgere ved hjelp av Twitter.

Ifølge ABC News rådet hun dem blant annet til ikke å prøve å være noen andre enn seg selv.

Og hun bedyret at sosiale medier ikke bare er for unge mennesker:

– Jonathan Dingell er fantastisk på Twitter, helt fantastisk, skal Ocasio-Cortez ha sagt.

Den tidligere kongressmannen fyller 93 til sommeren.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. USA
  4. Twitter