Med et klikk fikk mennene full kontroll på koner og døtre. Nå får sjeikene støtte fra uventet hold.

Appen Absher gjør det mulig for saudiske menn å styre kvinnene via mobiltelefonen. Nå har Google bestemt seg for å akseptere overvåkingsappen.

Kronprins Mohammed Bin Salman av Saudi-Arabia poserer med Google-grunnlegger Sergey Brin under et besøk i Googles hovedkvarter i april 2018. Nå har Google bestemt seg for ikke å stoppe salget av sjeikenes helt spesielle app for å kontrollere kvinner i Saudi-Arabia.

På tide å få mer effektiv kontroll med kvinnene, mente sjeikene i Saudi-Arabia, og fikk utviklet den nye overvåkingsappen Absher.

Ved hjelp av appen, som distribueres på både Google Play og Apple Store, kan de saudiske mennene kontrollere hvor konene og døtrene reiser.

Dersom kvinnene prøver å nærme seg en flyplass eller en grenseovergang, kan mennene stoppe dem med et tastetrykk på mobilen.

«En integrert elektronisk plattform». Slik markedsfører Apple og Google appen Absher, som gjør det mulig for saudiarabiske menn å kontrollere hva deres koner og døtre gjør, for eksempel bruke pass, reise på tur eller søke jobb.

Appen er sponset av saudiske myndigheter og kan også for eksempel brukes til å forhindre at kvinner søker jobb.

Da historien om appen ble kjent, utløste det kraftige internasjonale reaksjoner. Både Google og Apple lovet å vurdere om salget skulle stoppes.

Nå får sjeikene fortsette å styre sine koner og døtre på mobilen.

– I samsvar med Googles regelverk

14 kongressrepresentanter i USA ba teknologigigantene trekke appen fra butikkene. Denne uken fikk de svar fra Google.

Google informerte kongressrepresentantene om at selskapet hadde vurdert om appen var i strid med noen avtaler eller regler.

Konklusjonen var Absher ikke bryter noen avtaler eller regler og derfor fortsatt skal være tilgjengelig på Google Play store, skriver Business Insider.

Saudiske kvinner passerer en plakat av Saudi-Arabias kong Salman. Saudiske myndigheter har utviklet en app som gir mennene full kontroll og koner og døtre ved hjelp av mobiltelefonen.

Amnesty Norge: Synliggjør diskrimineringen av kvinner

– Ved å tilby appen på sine plattformer tilrettelegger Google og Apple for menneskerettighetsbrudd mot saudiske kvinner. Det er uakseptabelt, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge

– Amnesty International ber Google snu i sin vurdering av den undertrykkende appen Absher og fjerne appen umiddelbart fra Google Play. Vi ber også Apple om å fjerne appen.

Amnesty-sjefen i Norge mener appen gjør det mulig for saudiske menn å begrense kvinners bevegelsesfrihet.

– Dette synliggjør den systematiske kvinnediskrimineringen i det saudiske vergesystemet, sier Egenæs.

Vergesystemet i Saudi-Arabia kalles «mahram», og det går ut på at alle kvinner må ha en verge. Som oftest er dette faren, mannen, en bror eller en sønn. Vergen skal etter loven godkjenne reiser, søknader, legebesøk og ulike banktransaksjoner.

Med appen har jobben blitt veldig mye enklere.

Les også

På tide å få bedre kontroll over kvinnene, tenkte sjeikene. Nå har de funnet ny metode for å styre sine koner og døtre.

Kronprins Mohammed Bin Salman av Saudi-Arabia poserer med Google-grunnlegger Sergey Brin under et besøk i Googles hovedkvarter i april 2018. Nå har Google bestemt seg for ikke å stoppe salget av sjeikenes helt spesielle app for å kontrollere kvinner i Saudi-Arabia.

Kontrollerer kvinnene med et klikk

Appen Absher, som betyr «Til tjeneste» eller «Yes, sir!», er lastet ned av 11,6 millioner personer på Google Play og Apple.

I utgangspunktet var det en app som skulle gjøre offentlige tjenester i Saudi-Arabia mer tilgjengelig.

I tillegg til å kontrollere koner og døtre, kan den også brukes til å skaffe førerkort, betale bøter eller bestille 150 ulike offentlige tjenester.

Men i tillegg får mennene et SMS-varsel og hjelp til å spore kvinnene hvis de prøver å komme seg unna.

– Nå kan folk også åpne bankkonto på Absher. Vi lytter alltid til våre kunder på sosiale medier, sier general og teknologidirektør for saudiske passmyndigheter Khaled Alkhesifan til Arab News. Han hevder at antallet kvinnelige brukere økte kraftig i 2018.

– De har flere tjenester de kan bruke nå, som førerkort og banktjenester, ifølge generalen.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman under et besøk i Paris i mai 2018.

– Burde forandre reglene

– Det er skuffende å høre at Google ikke vil gjøre noe for å stå opp mot en app som behandler kvinner som en eiendom, tvitrer kongressrepresentanten Jackie Speier etter Googles nei.

Apple har ennå ikke svart, men appen er fortsatt tilgjengelig på Apple Store.

Saudiske kvinner på en messe i Riyadh i Saudi-Arabia i oktober 2018. En egen app gjør det mulig for saudiske menn å kontrollere konene og døtrene, slik at de for eksempel ikke kan bruke passet eller forlate landet.

– Hvis undertrykkelse ikke er i strid med deres avtalebetingelser, burde dere forandre betingelsene, sier Speier til Google og Apple.

Ingen av selskapene har ønsket å kommentere saken overfor internasjonale medier.

  • Les også fortellingen om Rahaf Mohammed al-Qunun (18) som forsøkte å rømme fra de saudiske mennenes tyranni: