Verden

Washington betaler regningen 

WASHINGTON DC (Aftenposten.no): USAs hovedstad kan få en prislapp på 1,2 milliarder kroner hver dag. - Politikerne burde skjerpe seg, sier en demonstrant utenfor Kongressen.

Denne revisoren har aldri demonstrert før. Etter at han ble tvangspermittert på grunn av budsjettkrisen fant ut at han måtte stille seg foran Kongressen og protestere.
  • Aftenpostens Korrespondent I New York
  • Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA
Nils Gunnar Solli og Ragnhild Holsvik besøkte Washington DC på dagstur tirsdag. De møtte stengte dører på byens museer.

33-åringen står alene foran kongressbygningen. Hundre meter lenger borte står et 30-tall politifolk, klare for store demonstrasjoner. Men de kan ta det med ro. For han står der alene.

— Jeg vet ikke hvorfor det ikke er flere her. Jeg tenkte bare jeg måtte komme hit og si fra at dette ikke er greit, sier han.

Les også

- Dette er uansvarlighet på sitt verste

Til vanlig jobber han som revisor i Senatet. Men tirsdag hadde han ingen jobb å gå til. Av hensyn til arbeidsgiveren ønsker han ikke å si hva han heter. I stedet henviser han til budskapet sitt, skrevet med store bokstaver på plakaten han holder.

— Gjør jobben deres slik at jeg kan gjøre min.

Det er første gang revisoren demonstrerer for eller mot noe som helst.

— Kona mi prøvde å overtale meg til å la være. Men jeg var for sint. De kan ikke holde på sånn, sier han.

Sinte på politikerne

Minst 800 000 statsansatte ble tvangspermittert i dag fordi Kongressen ikke klarte å bli enige om et budsjett. Republikanerne ønsker å fjerne finansieringen av president Barack Obamas nye helsereform fra budsjettet, noe demokratene nekter å gjøre.

— Hvem jeg skylder på? Kongressen, presidenten, alle sammen. De har alle bidratt for å skape denne situasjonen, sier revisoren.

Han var kanskje alene om å demonstrere mot politikerne i dag, men han er definitivt ikke alene om å være frustrert av hva som skjer i den storslåtte kongressbygningen.

Les også

Truer med stengte dører fra mandag

På sosiale medier kokte det over av skjellsord og sterke meninger om hvordan en krangel mellom politikere nå får direkte konsekvenser for svært mange amerikaneres lommebøker.

Den mest leste saken på The Washington Posts nettsider tirsdag hadde tittelen «Ni måter å straffe Kongressen på». Blant forslagene: La politikerne plukke opp søppelet til beboerne i hovedstaden.

En CNN-måling viste at kun ti prosent av landets befolkning mener at Kongressen gjør en god jobb. En meningsmåling i The Washington Post viser at halvparten av befolkningen mener at Obama har håndtert budsjettkrisen dårlig. Hele 63 prosent mener at republikanerne har gjort en slett jobb i denne saken, mens 56 prosent gir demokratene tilsvarende strykkarakter.

Høy pris for DC

Beboerne i hovedstaden vil merke krisen i større grad enn andre steder. Byen huser flere statsansatte enn noen annen by i landet, og kan oppleve et tap på rundt 200 millioner dollar (1,2 milliarder kroner) hver dag mens den såkalte shutdown-en pågår, ifølge økonomer The Washington Post har snakket med.

Les også

USA i ferd med å stenge offentlige virksomheter

I tillegg til dette kommer tapet av inntekter fra turisme. Washingtons berømte Smithsonian-museer stengte også i går, noe som kom som en skuffelse på Nils Gunnar Solli og Ragnhild Holsvik fra Molde.

— Vi er i USA for å besøke sønnen vår i New York, og kom hit bare på en dagstur. Vi hadde håpet å se noen av museene, sier paret, som Aftenposten treffer utenfor kongressbygningen.

Shutdown-sjekking

Det får bli til neste gang. I dag var det lite som tydet på at budsjettkrisen – og dermed en shutdown – skulle ta slutt med det første.

Galgenhumoren har allerede begynt å spre seg. På Twitter er det kommet inn mange gode forslag til sjekkelinjer mens folk er tvangspermittert. Blant de beste:

« Statsapparatet er kanskje stengt, men hjertet mitt er åpent».

Eller:

«Det er jo ikke sånn at vi trenger å gå på jobb i morgen».

Disse yrkesgruppen jobber ikke fordi kongressen ikke blir enig om nytt gjeldstak.