Verden

- Norge må stå sammen med EU for å øke presset mot Hviterussland

EU har skjerpet straffetiltakene mot Hviterussland. Stortingsrepresentant Jan Tore Sanner (H) utfordrer utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til å vise større solidaritet med EU for å legge press på Lukasjenko-regimet.

Hviterusslands president Alexander Lukashenko får besk kritikk i Vesten. EU- landene kaller nå hjem sine ambassadører fra Minsk. Foto: AP Photo/Nikolai Petrov

 • Elisabeth Rodum

27 EU-land har bedt sine ambassadører om å forlate Minsk. Avgjørelsen er en reaksjon på at Hviterussland har bedt Polens ambassadør og EU-ambassadøren om å forlate landet.

— For å vise solidaritet og enhet ble det bestemt at EU-ambassadørene i Minsk vil bli kalt hjem for konsultasjoner, sa EUs utenrikssjef Catherine Ashton tirsdag kveld.

> Det frie Europa må stå sammen. Det er viktig at Norge viser solidaritet med EU -landene. Stortingsrepresentant Jan Tore Sanner (H)

Stortingsrepresentant Jan Tore Sanner (H) er engasjert i menneskerettighetsspørsmålene i Hviterussland, og mener at den norske regjeringen har vært passiv overfor regimet i Minsk.

Nå ber han Jonas Gahr Støre (Ap) om en skriftlig redegjørelse for hvilken strategi utenriksministeren har for å hjelpe opposisjonen og presse det hviterussiske regimet til å respektere menneskerettighetene.

Stortingsrepresentant Jan Tore Sanner (H). Foto: Olsen Olav/Aftenposten

— Det frie Europa må stå sammen. Det er viktig at Norge viser solidaritet med EU-landene. Vi har ingen egen ambassade i Minsk, men det ville være av betydning at Norge også viser at vi står sammen med EU i arbeidet for å presse det autoritære regimet i Hviterussland, sier Sanner til Aftenposten.no.Hviterussland anklages for omfattende brudd på menneskerettighetene. EU har derfor utvidet sanksjonene mot Lukasjenkos regime. Hviterussland reagerte på sanksjonene ved å be ambassadørene fra Polen og EU om å dra hjem for å konsultere med sine regjeringer.

Hviterussland hjemkaller også sine egne ambassadører fra Polen og EU.

EU-landene fulgte opp, og ble tirsdag enige om å hjemkalle alle sine ambassadører fra Hviterussland.

— Norge beklager sterkt den siste utviklingen i Hviterussland hvor EUs ambassadør og den polske ambassadør er blitt bedt om å forlate landet. Det er vanskelig å se at dette kan gagne landet.Hviterussland isolerer seg fra resten av Europa og verden og skader sin egen politiske og økonomiske utvikling, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

— Norge har sluttet seg til EUs sanksjoner mot Hviterussland, herunder den siste utvidelsen av disse sanksjonene vedtatt tidligere i februar, heter det videre i pressemeldingen.

Frihandelsavtale

Samtidig som EU utvider sine sanksjoner mot Hviterussland, forhandler Norge og EFTA-landene med Russland, Kasakhstan og Hviterussland om en frihandelsavtale.

EFTA og Russland ble enige om å starte frihandelsdiskusjoner i 2009, men så inngikk Russland en tollunion med Kasakhstan og Hviterussland.

— Russland satte som krav at Kasakhstan og Hviterussland måtte inkluderes i samtalene, noe Norge gikk med på. Hvis alt går på skinner, kan en avtale være klar neste år, har en EFTA-kilde tidligere uttalt til Aftenposten.

Les også

Tilspisset mellom EU og Hviterussland

Ifølge EFTA-kilden kan det som fremforhandles med Russland også bli gjeldende for de to andre landene, siden de tre landene er i en tollunion. EU har lagt forhandlingene om frihandel med Hviterussland på is på grunn av menneskerettighetssituasjonen.

Sanner mener Norge må markere tydelig at en forutsetning for å gå videre med en frihandelsavtale er at Hviterussland respekterer menneskerettighetene.

— Det er viktig med en frihandelsavtale, men det er enda viktigere at land respekterer menneskerettighetene. En nasjon som ikke har fred med sine egne innbygg kan neppe ha fred med andre lands innbyggere, sier Sanner.

Nye EU-sanksjoner

Polen har gått i spissen for de aktuelle EU-sanksjonene, og rammes derfor av Hviterusslands raseri. Mange hviterussere har flyktet til Polen de siste årene, og tatt til orde for at polske myndigheter må reagere på forholdene i hjemlandet.

EUs nye sanksjoner mot Hviterussland er rettet mot 21 hviterussiske embetsmenn. 19 dommere og 2 høyt plasserte polititjenestemenn får blant annet ikke lenger besøke EU-land og mister tilgang til formuer plassert i utlandet. De er anklaget for å være delaktige i undertrykkelse av opposisjonen i landet.

De 21 legges til en liste over 210 personer fra Hviterussland som allerede er svartelistet i EU.

— Hviterussland er et av verdens mest autoritære regimer og jeg er forundret over at Norge ikke viser samme tydelighet og standhaftighet som EU i disse spørsmålene, sier Sanner.

 1. Les også

  Med rett til å forskjellsbehandle

 2. Les også

  Vil handle mer med uglesett diktator

 3. Les også

  William Nygaard kastet ut av Hviterussland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Over 700 pågrepet under demonstrasjon i Minsk. Nå truer EU presidenten med sanksjoner.

 2. VERDEN

  100.000 demonstrerte i Hviterussland – rundt 200 pågrepet

 3. VERDEN

  Nå kan du reise uten visum til «Europas siste diktatur»

 4. VERDEN

  Titusenvis demonstrerer i Hviterusslands hovedstad for sjette uke på rad

 5. VERDEN

  Titusener av demonstranter trosset regjeringens trussel om våpenbruk i Hviterussland

 6. VERDEN

  Hviterussland fratar journalister akkrediteringen