Verden

Enda en fredsprisvinner ut mot Aung San Suu Kyi

Den sørafrikanske biskopen Desmond Tutu fordømmer Myanmars leder Aung San Suu Kyi for den brutale forfølgelsen av rohingya-minoriteten.

Erkebiskop Desmond Tutu beklager sterkt Aung San Suu Kyis håndtering av den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar.
 • NTB
 • Olga Stokke
  Journalist

Nobels fredsprisvinner Tutu ber innstendig Suu Kyi, som ble tildelt Nobels fredspris for sin fredelige motstand mot Myanmars militærjunta, om å gripe inn for å løse krisen med rohingyaene.

Ifølge FN har 164.000 muslimske rohingyaer flyktet til Bangladesh de siste par ukene for å slippe unna angivelige grusomheter begått av myanmarske sikkerhetsstyrker og buddhistiske mobber.

Skrekk og smerte

Tutu, som bidro til å få slutt på apartheidregimet og betraktes som Sør-Afrikas moralske røst, sier at bildene fra Myanmar fyller ham med skrekk og smerte.

– Hvis prisen for at du har inntatt det høyeste embetet i landet, er din taushet, er prisen uten tvil for høy, sier Tutu henvendt til Suu Kyi.

For noen dager siden anlaget Suu Kyi vestlige bistandsorganisasjoner for å «støtte terrorister».

Malala kritiserer også

Dermed er Tutu den andre Nobels fredsprisvinner som appellerer til Myanmars de facto leder om å gripe inn mot volden. Den 3. september skrev Malala Yousafzai på Twitter at hennes hjerte blir knust av lidelsene som rohongyaene utsettes for. Hun ber Suu Kyi om å fordømme overgrepene. Malala avslutter med å si at de muslimske rogingyanene og verden fortsatt venter på det.

En muslimsk kvinne holder en plakat som anklager Aung San Suu Kyi for å være terrorist. Det skjedde under en demonstrasjon i Indonesia mot forfølgelsen av rohingya-muslimene.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik kjenner Suu Kyi godt, han har vært en nær støttespiller for henne i kampen for et fritt Myanmar. Men i februar kritiserte han henne for å gjøre for lite for å stoppe overgrep i Myanmar.

Les mer om

 1. Aung San Suu Kyi
 2. Myanmar
 3. Desmond Tutu
 4. FN
 5. Bangladesh
 6. Jan Egeland
 7. Malala Yousafzai