Verden

Harvey har ført til så mye regn at meteorologene måtte utvide fargeskalaen

Tidligere gikk skalaen til nesten 400 millimeter. Nå er den utvidet til det dobbelte.

Det måtte komme to nye farger på skalaen på grafikkene fra National Weather Service.
  • Lorns Bjerkan
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

For å kunne best mulig vise hvor mye nedbør som har falt i ulike områder etter orkanen Harvey måtte National Weather Service i USA oppdatere fargeskalaen som viser hvor mye regn som har falt ulike steder.

Mens skalaen tidligere gikk til «mer enn 15 tommer», er den nå utvidet til «mer enn 30 tommer». 15 tommer tilsvarer 381 millimeter.

Stedet det har regnet mest er ved Houston. Der har det falt 851 millimeter. Til sammenligning regner det 763 millimeter i året i Oslo.

  • Vår USA-korrespondent Christina Pletten er på vei til Texas: Tips henne om nordmenn som bor i områder der flommen har rammet på e-post: christina.pletten@aftenposten.no

Verste noensinne

Flommen i etterkant av orkanen Harvey beskrives som den verste Houston har opplevd noensinne. Og den blir verre.

– Mengden og intensiteten i dette regnet er uten sidestykke, og det resulterer i katastrofal flom, heter det i en uttalelse fra The National Weather Service.

De neste dagene kan det komme ytterligere 500 millimeter regn.

Orkanen Harvey er også den verste i som har rammet USA på 13 år, og er den kraftigste som har herjet Texas siden 1961.

Store områder ligger under vann i Houston.

Usikkert omfang

Ennå er det for tidlig å si hvor katastrofal flommen vil bli. Så langt er det kjent at syv personer har mistet livet, ifølge Reuters.

TV-kanalen KHOU-TV melder imidlertid mandag kveld norsk tid at en familie på seks druknet etter at bilen deres ble tatt av vannmassene.

Ingen av de seks er imidlertid funnet, men sjåføren skal ha greid å rømme før bilen gikk under vann. I bilen satt fire barn i alderen seks til 16 år og to voksne. De var barnas oldeforeldre.

Kritisk til manglende evakuering

Samtidig som vannet fortsatt stiger og redningsarbeiderne jobber iherdig, begynner mange nå å stille seg spørsmål om hvorfor ikke Houston ble evakuert.

Byen er fjerde størst i USA, med sine 2,3 millioner innbyggere. I tillegg bor det flere millioner i det urbane området rundt Houston.

Nasjonalgarden henter folk ifra områder der Harvey har herjet.

Guvernør i Texas, Greg Abbott, oppfordret folk på kysten og i lavtliggende områder om å evakuere, men kom ikke med noen beordring.

Likevel var det flere steder der lokale myndigheter ga ordre om evakuering, men ikke i Houston.

– Du kan ikke sende 6,5 millioner mennesker på veien. Hvis du tenker at situasjonen nå er ille, så ville det ha vært et mareritt om vi hadde beordret evakuering, sier Sylvester Turner, borgermester i Houston, ifølge CNN.

– Evakuering ville blitt en stor katastrofe

Han mener at en så massiv evakuering måtte ha vært veldig godt koordinert, og at det derfor var best at folk søkte ly i hjemmene sine.

– Hvis vi hadde bedt alle om å komme seg ut på motorveiene, da ville vi virkelig hatt en stor katastrofe, sier Turner.

Myndighetene i Houston mener det kunne blitt katastrofalt om folk hadde blitt beordret på veiene, blant annet fordi strekninger er flomutsatt.

Ed Emmett, fylkesmann i Harris fylke, som er fylket Houston ligger i, forsvarte sin avgjørelse før uværet slo til.

– Hvis vi ønsket å beordre en evakuering, så hadde vi ikke visst hvilke områder vi skulle evakuert. Det skyldes at vi ikke vet hvor regnet vil komme, sa han på en pressekonferanse fredag.