Verden

Orkanen Irma raser gjennom Karibia – minst åtte døde

Orkanen Irma har fullstendig rasert øya Barbuda i Karibia, ifølge lokale myndigheter. Ødeleggelsene er også store på øya Saint-Martin.

Konsekvensene og ødeleggelsene av orkanen Irma er allerede enorme. Her fra den nederlandske delen av øyen St. Martin 6. september.
  • NTB
  • Eirik Husøy
    Journalist
Familier har forskanset seg i en kirke i Den dominikanske republikk. Det er ventet at orkanen Irma vil slå til der på torsdag.

– Det er absolutt ødeleggelse. Øya står så å si under vann. Slik det ser ut nå er Barbuda knapt beboelig, sa Antigua og Barbudas statsminister Gaston Browne etter å ha fløyet over Barbuda.

Han sier til BBC at 50 prosent av øyas befolkning nå er hjemløse og at gjenoppbyggingen vil koste rundt 100 millioner dollar.

Åtte døde, 23 skadet

Irma er den kraftigste orkanen som noen gang er registrert i Atlanterhavet. I dag er den på vei mot øyen Hispaniola som har rundt 20 millioner innbyggere fordelt på landene Haiti og Den dominikanske republikk.

Natt til torsdag rammet den øyene St. Martin og Barbuda hardest.

På franske øyterritorier alene, har Irma tatt livet av åtte personer og skadet 23, ifølge Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb, men han frykter at tallene blir enda høyere.

– Dette er ikke et endelig tall, langt ifra. Dessverre frykter vi et større omfang, sa prefekt Eric Maire i den franske regionen Guadeloupe – en øygruppe i Karibia - om de foreløpige dødstallene.

I Fajardo på den karibiske øya Puerto Rico frykter myndighetene at orkanen Irma skal skape store ødeleggelser.
Orkanen traff De britiske jomfruøyene onsdag.

St. Martin er delt i to mellom Frankrike og Nederland. Øya St. Martin er på 88 kvadratkilometer, og 95 prosent av den franske delen er rammet.

– Situasjonen på St. Martin og St. Barts er dramatisk. Det er ikke noe drikkevann eller strøm, offentlige bygninger kan ikke brukes og hus er ødelagt, sa Maire.

Store ødeleggelser

På øya Barbuda har omkring 95 prosent av bygningene ødeleggelser, antar statsminister Gaston Browne i Antigua og Barbuda.

– Etter å ha sett området fra luften, vil jeg si at om lag 95 prosent av eiendommene er skadet på en eller annen måte, sier Browne i et intervju med den lokale kringkasteren ABS.

Orkanen Irma er oppgradert til kategori 5 med vindkast på 100 m pr. sekund – 360 km i timen, den kraftigste som noen gang er registrert i Atlanterhavet. Det er nå erklært unntakstilstand i Florida og Puerto Rico.

Det er grunn til å anta at dødstallet vil stige etter hvert som Irma fortsetter sin ferd over de mange øyene i den nordlige delen av Karibia. Situasjonen er uoversiktlig fordi strømnett og teleforbindelser ligger nede.

Puerto Rico hardt rammet

Ved midnatt var orkanens øye ved nordsiden av Puerto Rico og beveget seg nordvest i en hastighet på 26 kilometer i timen.

Les denne: De verste uværene

Omkring halve Puerto Rico er uten strøm, og nesten 50.000 mennesker er uten vann, ifølge lokale myndigheter. Nasjonalgarden har åpnet tilfluktsrom som har plass til 62.000 mennesker.

USAs nasjonale meteorologiske institutt hevder Puerto Rico ikke har opplevd en orkan så sterk siden orkanen San Felipe i 1928. Da døde totalt 2.748 mennesker i Guadelope, Puerto Rico og i Florida.

Mot Florida

Irma er oppgradert til kategori 5 og har vindkast opp mot 100 meter i sekundet. Til nå har den fulgt sin antatte bane.

Torsdag er det ventet at orkanen vil nå Den dominikanske republikk i nord og Haiti. Deretter vil den passere Cubas Østkyst før kursen fortsetter mot Florida. Der er det erklært unntakstilstand, og delstaten venter at orkanen vil ramme fredag kveld lokal tid.

Les også: Frykter ny katastrofe i Haiti etter Matthew

Orkaner får energi fra varmt havvann, og Irma befinner seg over havområder som er 1,8 grader varmere enn normalt.

Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere etter hvert som gjennomsnittstemperaturen på jorden stiger.

Les mer om

  1. Vær
  2. Karibia
  3. Haiti