Verden

Norsk seiler reddet fra uvær utenfor New Zealand

En 67 år gammel norsk seiler er reddet utenfor kysten av New Zealand, etter at seilbåten hans fikk til dels store skader i uvær. - Trist at turen skulle ende slik, sier kona.

Nordmannen blir heist om bord i containerskipet Southern Lily. Foto: NZ Air Force

 • Knut-Erik Mikalsen

Nordmannen er plukket opp av containerskipet «Southern Lily», rundt 260 kilometer øst for Cape Brett, den nordlige delen av Nordøya på New Zealand.

Mannen, som er fra Vestlandet, skal ha vært på jordomseiling i flere år. Han har vært alene på hele ferden.

Han ble lokalisert av et Orion-fly fra forsvaret på New Zealand, som deltok i redningsaksjonen. Det var kraftig vind og høye bølger i området, opplyser redningstjenesten i en melding.

Kona: - Trist at det skulle ende slik

Aftenposten har snakket med mannens kone, som sier hun er utrolig glad for at den dramatiske situasjonen endte bra.

– Jeg kjenner mannen min så godt at jeg vet at han ikke ville ha utløst nødpeilesenderen hvis det ikke var absolutt siste utvei, forteller hun.

Kona takker Redningssentralen for god oppfølging under hele redningsoperasjonen.

– Jeg fikk snakke kort med mannen min på satellitt-telefon, men det måtte bli en kort samtale fordi han måtte spare på strømmen, slik at han kunne ha kontakt med redningsmannskapene på New Zealand. Han har vært ute på reise siden sommeren 2010. Han har vært hjemme flere ganger under ferden og selv har jeg besøkt ham, sist på Fiji for noen måneder siden. Men nå er det nok slutt på turen hans. Nå kommer han hjem. Synd at prosjektet skulle ende på denne måten. Det viktigste er jo likevel at det gikk rimelig bra med ham, sier seilerens kone.

Den norske seilbåten begynte å ta inn vann gjennom et vindu. Foto: NZ Air Force

Redningssentralen på Sola hjalp til

Aksjonen ble satt i verk etter at mannen hadde utløst sin nødpeilesender. Redningstjenesten på New Zealand klarte raskt å å finne ut at nødpeilesenderen var registrert i Norge.

– Vi ble da bedt om hjelp fra New Zealand for å finne mannens identitet. Det klarte vi raskt, og fikk tak i hans satellitt-telefonnummer slik at myndighetene kunne snakke med ham direkte og få hans nøyaktige posisjon. Vi satte også mannen i forbindelse med sin familie på Vestlandet, sier redningsleder Edvard Middelton ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge til Aftenposten.

Redningstjenesten beordret deretter et skip som var i nærheten, «Southern Lily», til å gå mot stedet og pukke opp nordmannen.

På grunn av den kraftige vinden og de høye bølgene, var det vanskelig for mannskapet på redningsbåten å få mannen om bord i containerskipet. Et bilde som forsvaret på New Zealand har frigitt viser at det ble brukt tykke rep for å heise mannen opp i båten, mens en av mannskapet henger langs skipssiden for å sørge for at operasjonen går bra.

Skal være i god form

Ifølge redningstjenesten på New Zealand skal 67-åringen bare ha pådratt seg mindre skader og være i god form. Rescue Coordination Center opplyser til radiostasjonen at mannen hadde noen blåmerker og en sår skulder.

Mannens 12 meter lange seilbåt «Ilanga» har blant annet fått skader på masten, seil og det elektriske anlegget og driver nå for vær og vind. Båten fikk ødelagt et av vinduene og hadde dessuten hatt brann i et elektrisk panel.

New Zealands kystvakt har derfor sendt ut en advarsel til skip i området.

«Southern Lily», som plukket opp nordmannen, vil fortsette til Auckland og ankomme i morgen ettermiddag.

Les mer om

 1. New Zealand
 2. Seiling
 3. Redningstjenesten
 4. Hovedredningssentralen
 5. Fiji

Relevante artikler

 1. NORGE

  Far og sønn måtte hoppe i havet i ti meter høye bølger: – Vi var sjanseløse

 2. NORGE

  Statfjord-helikopteret hentet 59 personer fra «Viking Sky»

 3. NORGE

  I fem-seks meter høye bølger hoppet Kim (44) fra redningsskøyta til seilbåten for å redde Thore (74)

 4. NORGE

  479 evakuert fra cruiseskip: Var 100 meter fra å gå på grunn

 5. NORGE

  De er to av 103 barn som er reddet om bord på norske Ocean Viking. Ingen vet hvem som skal ta imot dem.

 6. REISE

  En søkkrik venn av kongefamilien bestilte båten i 1917. Nå er skjønnheten endelig tilbake der den hører hjemme.