Verden

- Terrorhandlingen planlagt i Norge og Somalia

Politiet i Kenya tror terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i september ble planlagt i Norge og i Somalia.

Det var mange mennesker inne på kjøpesenteret Westgate da det ble angrepet den 21. september. For mange tok det flere timer før de kom seg ut. 61 sivile ble drept.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist

Terrorangrepet i Kenya den 21. september, som den somaliske terrorgruppen Al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for, kan ha blitt planlagt i Norge og Somalia, mener kenyansk politi. Det er den kenyanske avisen The Star som melder at kenyansk politi mener terrorangrepet som krevde 67 menneskeliv ble planlagt i Norge og i Somalia.

Ifølge avisen har kenyanske myndigheter skrevet til den norske ambassaden i Kenya og bedt norske myndigheter om å bistå med å lokalisere en somalisk flyktning som nå bor i Norge.

Kilder opplyser til avisen at denne mannen skal ha flydd til Kenya i august og at han var på vei til Somalia gjennom Garissa. Han skal ha vært innom flyktningeleiren i Dadaab i Kenya, som er en av verdens største.

— Han er meget godt kjent i Dadaab. Vi tror deler av planleggingen skjedde i leiren, sier en etterforsker til avisen.

Bare fire angripere

Den kenyanske avisen skriver at kenyansk politi etter å ha gått gjennom alle overvåkingsbildene fra senteret nå mener at det var bare fire menn som deltok i angrepet på Westgate. Angriperne kan imidlertid ha hatt medhjelpere som ikke var med på selve angrepet. Alle de fire angriperne var døde da hæren etter tre dager fikk kontroll over kjøpesenteret.

Politiets sikkerhetstjeneste opplyste torsdag at de har sendt to etterforskere til Kenya for å finne ut om en norsk mann av somalisk opprinnelse deltok i selve angrepet. Det er også mistanke om at mannen var med på planleggingen av angrepet.

PST vil ikke si om nordmannen er blant de fire som kenyanske myndigheter fant død etter angrepet.

Men PST opplyser til Aftenposten at de mener det fremdeles samles inn penger til Al-Shabaab i Norge og at folk som har hatt opphold i Norge har reist til Somalia for å slutte seg til Al-Shabaab. PST vil ikke kommentere om kenyanske myndigheter har bedt om hjelp til å lokalisere en somalisk flyktning i Norge.

- Politiet og hæren skjøt på hverandre

Reportasjen i avisen The Star har ikke som hovedsak at angrepet på Westgate ble planlagt i Norge og Somalia. Deres hovedsak er at ting gikk forferdelig galt da kenyanske sikkerhetsmyndigheter reagerte på terroraksjonen.

En av politioffiserene som tilhører politienheten som først rykket ut til Westgate, og som hjalp mange folk ut mens de kjempet mot terroristene fra Al-Shabaab, sier politifolkene ble beskutt av enheter fra hæren som kom til senere. Soldatene skal ha drept én av politifolkene. Politifolkene skal da ha gjengjeldt ilden og ha drept tre av soldatene fra den kenyanske hæren.

Dersom dette er riktig betyr det at fire av seks sikkerhetsfolk som ble drept under terrorangrepet, ble ofre for egne styrker og ikke terroristenes kuler.

Les også

  1. - Nordmann var blant terroristene inne på kjøpesenteret Westgate

  2. Trolig første gang nordmann har vært med på terror i Øst-Afrika