Arrestert svensk-kinesisk forlegger mener Sverige bruker ham som en «sjakkbrikke» for å sverte Kina

Ordkrigen hagler mellom Sverige og Kina etter at en svensk forlegger ble arrestert på vei til medisinsk behandling i Beijing. I et oppsiktsvekkende intervju sier forleggeren selv at Sverige bruker ham som en «sjakkbrikke».

Gui Minhai ble arrestert og fengslet for første gang i 2015. Da var han forlegger i Hongkong. Her protesterer folk utenfor det kinesiske myndighetskontoret i Hongkong i januar 2016. Nå er den svenske forleggeren arrestert igjen.

– En brutal inngripen, sier den svenske utenriksministeren Margot Wallström.

Den uvanlig krasse uttalelsen, der Wallström anklager Kina for brudd på «grunnleggende internasjonale regler», kommer i kjølvannet av at den svenske forleggeren Gui Minhai (53) nylig ble arrestert på dramatisk vis i Kina.

Gui ble arrestert 20. januar mens han reiste med tog til Beijing sammen med to svenske diplomater. Han var på vei til den svenske ambassaden der for et legebesøk da ti kinesiske sikkerhetsagenter tvang ham med seg.

Hevder i intervju at Sverige bruker ham som en «sjakkbrikke»

Fredag stilte Gui overraskende opp i et intervju med et knippe kinesiske og Hongkong-baserte medier. Bevoktet av to kinesiske politifolk hevdet han at Sverige forsøker å bruke ham som en «sjakkbrikke» i et politisk spill.

– Jeg kan ikke utelukke at de prøver å bruke meg for å skape trøbbel for kinesiske myndigheter, sier han i intervjuet, ifølge Hongkong-avisen South China Morning Post.

Han legger til at han føler seg lurt av de svenske diplomatene som fulgte ham på toget, og at de ikke fortalte ham detaljene rundt hvorfor de skulle frakte ham til Beijing.

– Mitt vidunderlige liv er ødelagt. Jeg skal aldri stole på svenskene igjen, sier han.

Omstendighetene rundt intervjuet er uklare.

Trolig ble han tvunget til å uttale seg på denne måten av kinesiske myndigheter, mener William Nee, en Kina-spesialist hos Amnesty International. Han påpeker at Gui i intervjuet benytter seg av de samme uttrykkene som kinesiske myndigheter.

– Det er viktig å legge merke til at han kom med disse uttalelsene mens han sitter i varetekt og blir nektet tilgang til konsulære tjenester og en advokat han får velge selv. Derfor bør man ta det han sier med en klype salt, sier Nee til South China Morning Post.

Guis forleggspartner i Hongkong, Lam Wing-kee, er også overbevist om at intervjuet er en «tvungen tilståelse.»

Professor Magnus Fiskesjö ved Cornell University har heller ingen tro på at Gui uttaler seg av egen vilje. Nå frykter han at Kina forsøker å tvinge Sverige til taushet.

– De håper at «pro-business»-krefter i svenske myndigheter skal presse Sverige til å bøye seg for Kina og beklage, akkurat slik de klarte å gjøre med Norge, sier Fiskesjö i en e-post til Aftenposten.

Kinesisk avis anklager Sverige for «imperialistisk innblanding»

Saken har vekket unormalt sterke reaksjoner i et diplomatisk klima der kritikk mot kinesiske myndigheter de siste årene generelt er blitt tonet kraftig ned.

Sveriges utenriksminister, Margot Wallström, kaller arrestasjonen av Gui Minhai for en «brutal inngripen».

– At kinesiske myndigheter behandler en EU-borger på denne måten, er uten presedens. Det er stor frykt for at disse bruddene på internasjonale lover også kan skje med andre EU-borgere i fremtiden. Alle europeiske land står samlet bak Sverige, sier Michael Clauss, Tysklands Beijing-ambassadør, til den svenske avisen Expressen.

Først denne uken bekreftet kinesiske myndigheter at de faktisk har Gui i sin varetekt. Utenriksdepartementet i Beijing betegner Wallstöms kommentarer som «uansvarlige».

Den statlige avisen Global Times skriver i en lederartikkel torsdag at Sverige og Tyskland «på uhøflig vis har provosert Kina», og at begge landene bør skamme seg over sin «imperialistiske innblanding».

Gui Minhai, som fikk sitt svenske statsborgerskap i 1992, har sett innsiden av et kinesisk fengsel før. I 2015 var han én av fem Hongkong-baserte forleggere som ble bortført og fengslet av kinesiske myndigheter.

Først i oktober 2017 ble Gui løslatt. Siden den gang skal han ha bodd under myndighetenes oppsyn i en leilighet i den kinesiske kystbyen Ningbo.

Norsk UD: «Bekymret»

Det er uklart hvorfor han ble arrestert på nytt i januar, men kinesiske myndigheter har indikert at han er mistenkt for å ha smuglet statshemmeligheter.

– Han var adskilt fra omverdenen i to år. Hvem kan ha fortalt ham om noen statshemmeligheter? Jeg tror heller at dette kan ha noe å gjøre med at dette handler om hva som skjedde første gang han ble anholdt. De som beordret dette, ønsket ikke at informasjonen skulle komme ut, sier 53-åringens datter, Angela Gui, til The Guardian.

Hun legger til at faren trolig har sykdommen ALS, og at dette var grunnen til at han ville oppsøke en lege på den svenske ambassaden.

Amnesty International og Det internasjonale journalistforbundet er blant de mange organisasjonene som nå krever at Gui blir løslatt.

Fra norsk hold var det ikke kommet noen kommentar om saken før Aftenposten henvendte seg til Utenriksdepartementet.

– Vi er bekymret over kinesiske myndigheters frihetsberøvelse av den svenske statsborgeren Gui Minhai. Her må kinesiske myndigheter redegjøre for rettsgrunnlaget for frihetsberøvelsen, og samtidig gi svenske diplomater full tilgang til Gui Minhai for konsulær støtte og nødvendig medisinsk oppfølging, svarer kommunikasjonssjef Frode Andersen i en e-post.

Nygaard: Svak reaksjon fra Norge

Reaksjonen er på langt nær kraftig nok, mener den tidligere Aschehoug-forleggeren William Nygaard, som er styreleder ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN.

William Nygaard synes norsk UD burde reagert langt kraftigere etter at den svenske forleggeren ble arrestert i januar.

– Norsk PEN forventer tilsvarende tydelige uttalelse fra den norske utenriksminister som fra den svenske. UD har kun sendt ut en nøytral bekymringsmelding om arrestasjonen, sier han.

Og legger til:

– Nok en gang ser vi hvor problematisk passiviserende den såkalte «fredsavtalen» mellom Norge og Kina virker når den forutsetter ved sin lojalitetsplikt at Norge ikke kritiserer Kina ved åpenbare brudd på menneskerettighetene.

Avtalen han henviser til, er en tekst Norge og Kina underskrev i desember 2016 for å normalisere forholdet etter den kinesiske isfronten som oppsto da menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

I avtalen, som den norske Oxford-professoren Stein Ringen omtalte som «ydmykende», heter det at Norge «fullt ut respekterer Kinas utviklingssti og sosiale system.»