Verden

Viser frem en annen side av Ferguson

Biblioteket i Ferguson ligger på den andre siden av veien fra en nedbrent restaurant. Den ligger også i en annen verden.

Janice Higrade (43) tok med seg datteren Jade (6) til biblioteket i Ferguson da skolen ble stengt denne uken. – Ferguson er egentlig et veldig fint sted fullt av varme mennesker. Men noen er innstilt på å ødelegge. De må lære seg å uttrykke sinnet sitt med ord, ikke vold, sier hun. Foto: KRISTOFFER RØNNEBERG

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

– Matte, lek og bokstaver. Skolen er stengt på grunn av demonstrasjonene, men seksåringen min får undervisning her på biblioteket, sier Janice Higrade (43).

Datteren Jade (6) løper rundt blant bøker og andre barn. Hun ler fornøyd. I dag har hun fått nye venner samtidig som hun har hatt en tilnærmet normal skoledag – til tross for at skolen hennes er stengt.

I hele Ferguson ble skoler, butikker og kontorer holdt lukket på grunn av den urolige situasjonen i denne vesle forstaden til St. Louis. Flere av bibliotekene her bestemte seg for å skape rom for barna slik at de ikke behøver å tilbringe hele uken hjemme.

– De gjorde det samme i august, da folk demonstrerte etter at Michael Brown ble skutt. Det er en veldig fin løsning, sier Higrade.

Hun flyttet hit for fem år siden og forstår at mange er sinte etter at politimannen Darren Wilson unnslapp en rettssak etter å ha skutt og drept Brown i august.

– Dette handler om mye mer enn at en svart gutt ble skutt. Du er en hvit mann og kan ikke forstå hvordan vi blir diskriminert. Hvis jeg går til et kjøpesenter blir jeg fotfulgt av betjeningen. Ikke fordi de vil hjelpe meg men fordi de tror at jeg skal stjele noe. Vi blir mistenkeliggjort på grunn av hudfargen vår. Det gjør noe med deg, sier hun.

60 frivillige lærere dukket opp på biblioteket

Tvers over gaten ligger restene av en av restaurantene som ble brent ned i kaoset som rådet her i Ferguson natt til tirsdag. Higrade mener at volden på ingen måte kan rettferdiggjøres.

– Jeg forstår at de er sinte. Jeg er sint selv. Men disse unge folkene må lære seg å uttrykke seg ved å bruke ord, ikke ved å ty til vold, sier hun.

Hun kjenner ikke igjen byen sin i måten den blir beskrevet i amerikanske medier.

– Dette er et godt sted å bo. Ja, jeg ble redd da demonstrantene ble voldelige. Men det er viktig for meg å si at det finnes en annen side av byen, en side der folk lever sammen uten å dømme hverandre etter hudfargen, sier hun.

Datteren Jade fikk god hjelp til skolearbeidet i går. Rundt 60 frivillige lærere dukket opp på biblioteket i Ferguson for å bidra med undervisningen. I tillegg strømmet det på med folk som donerte mat og penger.

– Jeg følte at jeg måtte gjøre noe. Vi må holde sammen, sier Caroline Ragsdale (28), som er kommet innom biblioteket sammen med moren Maureen (55) for å levere en kasse med mat.

– Dette samfunnet er mer enn vold og hat

På et annet bibliotek i området treffer vi Jamie Cullman (29), som har med seg barna Tyler (10), Gabby (8) og Ben (5) for å leke mens skolen er stengt.

– Jeg har bodd her hele livet, men de siste dagene har jeg ikke følt meg trygg. Vi er de eneste hvite som bor i gaten vår, og det er mange her nå som er sinte på hvite folk. Det stoppet en bil utenfor huset vårt i går, og jeg må innrømme at jeg ble nervøs. Jeg håper det snart roer seg ned, sier Cullman.

Hun opplever at det er vanskelig å snakke med sine afroamerikanske venner om den betente situasjonen som er oppstått.

– De fleste av dem ser på dette som et rasespørsmål. De ser dette kun som en situasjon der en hvit mann drepte en svart mann. For meg handler dette om klasse og om samfunnspolitikk. Vi er nødt til å løse de underliggende problemene på en fredelig måte, sier hun.

Cullman legger til at mange samfunnsledere har jobbet hardt for å roe ned situasjonen de siste dagene.

– Dette samfunnet er mye mer enn vold og hat. Ja, jeg blir redd når demonstrantene blir aggressive. Men dette er bare en liten del av hvem vi er, sier trebarnsmoren.

Twitter: @ronneberg

Facebook.com/usakris

 1. Les også

  Ferguson-protester fortsatte over hele USA

 2. Les også

  Brannen som Obama ikke kan slukke

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Amerikansk ekspert frykter at politiet vil det vanskelig for Black Lives Matter-bevegelsen

 2. VERDEN
  Publisert:

  De har forandret USA med tre enkle ord: «Black Lives Matter»

 3. VERDEN
  Publisert:

  Politisjefen i Dallas har vært tragediens ansikt utad, men har selv en tragisk historie.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Slik prøver Dallas å hele sine dype sår etter politiskytingen

 5. VERDEN
  Publisert:

  I kampen mot smitten stenger USA skolene først. Nå står alenepappaen overfor et umulig valg. - Dette er veldig vondt

 6. VERDEN
  Publisert:

  Politidrapene i Dallas: Fant bombemateriale hjemme hos mistenkte