Verden

Nytt håp om våpenhvile etter Putin-samtaler

MOSKVA (Aftenposten): Lederne i Tyskland, Frankrike og Ukraina snakket med Vladimir Putin på telefon i dag.

Russlands president Vladimir Putin (t.v.), Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president François Hollande og Ukrainas president Petro Porosjenko under møtet i Minsk 11. februar. Foto: ALEXANDER ZEMLIANITSJENKO/AP/NTB SCANPIX

 • Steinar Dyrnes

Enigheten om ny våpenhvile i Ukraina er oppnådd etter at lederne i Tyskland, Frankrike og Ukraina snakket med Vladimir Putin på telefon i dag.

Slipper til observatører i dag

På hjemmesiden til Ukrainas president Petro Porosjenko opplyses det nå at det er full enighet om at observatører fra OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) skal slippe inn til alle områder i Ukraina "hvor det i dag er angrep".

Det er kamper mellom russiskstøttede opprørsstyrker og ukrainske regjeringsstyrker rundt den strategisk viktige byen Debaltseve som har hindret håndhevelsen våpenhvilen fra Minsk i forrige uke.

— Svært dramatisk

Men de prorussiske styrkene har nå vunnet kampen om byen, etter at Ukraina trakk ut sine styrker i går. Dog ikke uten dramatikk, fortelller Norges Ukraina-ambassadør Jon Elvedal Fredriksen til Aftenposten.

— Situasjonen rundt Debaltseve de siste døgnene har vært opplevd som svært dramatisk her i Ukraina. Situasjonen i dag er mer avklart med de ukrainske styrkene trukket ut fra Debaltseve-enklaven. Fra norsk side er vi bekymret for de 90 ukrainske soldatene som skal være tatt til fange da de forlot Debaltseve, sier Fredriksen.

Sikret viktig transportknutepunkt

Seieren til de russiskstøttede styrkene gjør at opprørerne nå fritt kan flytte tropper og militært utstyr mellom områdene de kontrollerer i de to fylkene Donetsk og Luhansk i Sørøst-Ukraina. Siden den forrige våpenhvilen fra september kollapset, har opprørerne også sikret seg kontroll over den nå fullstendig utbombede flyplassen i Donetsk.

Selv om nederlaget på en side er pinlig for de ukrainske styrkene, så har de likevel på mange måter klart å redde ansikt. For ukrainere fikk beskjed av Putin om å legge ned våpnene i Debaltseve, noe de nektet å gjøre..

Ukrainerne klarte å kjempe seg ut

Til tross for at de ukrainske styrkene var omringet, klarte rundt 90 prosent av soldatene å kjempe seg ut sammen med våpnene sine. Det har bidratt til å sukre nederlaget for Porosjenko og hans folk, selv om han på ingen måte er glad for at opprørerne kapret byen.

Derfor skal han ifølge sin egen hjemmeside i dag ha fortalt de andre statslederne på telefon at de «ikke må late som at det som skjedde i Debaltseve var i samsvar med Minsk-avtalen» . Her får Porosjenko støtte av Norges ambassadør.

— Det er ingen tvil om at angrepene på byen har vært et brudd på Minsk-avtalen fra de prorussiske gruppene. Vi hadde også forventet at Russland bidro til å overholde våpenhvilen de selv var med å fremforhandle i Minsk. OSSEs observatører i konfliktområdet meldte også i går og i dag om enkelte brudd på våpenhvilen, sier Fredriksen.

Kapringen av Debaltseve ble gjenstand for stor oppmerksomhet av russisk presse i går, og på TV-skjermene kunne en se bilder av at flagget til den såkalte Folkerepublikken Donetsk ble plantet i byen.

Det ukrainske forsvarsdepartementet melder torsdag ettermiddag at 13 soldater mistet livet i tilbaketrekningen, at 157 ble såret og at 82 er savnet.

Russland avviser fredsbevarende styrker

Porosjenko ba onsdag om bistand fra fredsbevarende styrker i FN-regi for å håndheve Minsk-våpenhvilen. Men det har så langt blitt blankt avvist fra russiske politikere.

Blant dem som har reagert negativt er Konstantin Kosatsjov, som leder utenrikskomiteen i det øverste kammeret i Russlands nasjonalforsamling, Føderasjonsrådet.

— Dette er en dårlig idé. Nå er det nødvendig å konsentrere seg om å gjennomføre Minsk-avtalen, sier han til det russiske nyhetsbyrået Interfax torsdag.

Fredriksen understreker at Norge støtter Minsk-avtalen.

— Fra norsk side støtter vi Minsk-avtalene fra september og februar, og forventer at partene etterlever den. Vi støtter også Sikkerhetsrådets resolusjon om Minsk-avtalen. Norge er en solid bidragsyter til Ukrainas arbeid med reformer, håndtering av den økonomiske krisen og til humanitær bistand for internt fordreven og krigsofre i Donbass, sier Fredriksen.

LES OGSÅ:

Les også

Pensjonert ambassadør Mette Kongshems sympati for Kreml går på tvers av folkerett og menneskerettigheter

Twitter: @StDyrnes

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kraftig oppblussing i konflikten i Øst-Ukraina - flere drept i kamper i natt

 2. VERDEN

  Det gikk hardt for seg på middagen i Berlin i natt. Putin og Merkel hadde oppgjør på kammerset.

 3. VERDEN

  Verdensledernes fest i Hamburg gir et ørlite håp i Ukraina

 4. VERDEN

  Flere drepte på begge sider av frontlinjen i Øst-Ukraina

 5. VERDEN

  Trumps Ukraina-forhandler med forsiktig optimisme: – Jeg synes russerne var mer åpne denne gangen

 6. VERDEN

  Syv drept i nye kamper i Ukraina