Gatene ble til elver - 13 omkommet i Frankrike

Minst ti mennesker har mistet livet under kraftig uvær og oversvømmelser i Aude nord for Pyreneene i det sørlige Frankrike.

Redningsmannskaper har hendene fulle etter det enorme regnværet som rammet Aude-området i det sydlige Frankrike.

Lokale myndigheter opplyste først at 13 var omkommet, men nedjusterte mandag ettermiddag tallet til ti døde.

I tillegg er minst én person savnet. Videre ble minst åtte skadd da gater i byen Trèbes ble forvandlet til frådende elver.

I landsbyene rundt Carcassonne i fylket Aude etterlot stormen seg elver som gikk over sine bredder, ødelagte veier, oversvømte hus og veltede og knuste biler.

Store ødeleggelser

En eldre nonne døde da klosteret hennes ble feid bort av flomvann i landsbyen Villardonnel.

– Vannet flommet inn gjennom klosterets hovedinngang og videre gjennom døren til rommet hennes, som er det laveste i bygningen. Vannet førte med seg møbler som endte opp på verandaen, fortalte søster Irene, som er abbedisse ved klosteret.

– Det er vann overalt i huset. Alt er oversvømt. Når jeg ser ut vinduet, er det bare vann og gjørme, sier Helene Segura fra den hardt rammede landsbyen Villegailhenc.

Statsminister Édouard Philippe var mandag på vei til området. Han sa at 350 brannfolk var i gang med rednings- og hjelpearbeid og at ytterligere 350 skulle sendes til området.

Høyeste vannivå på over hundre år

Vannet har ikke gått så høyt i Aude-elva på over hundre år. Det kom mellom 160 og 180 millimeter nedbør i løpet av én natt, sier myndighetene.

Det tilsvarer like mye regn som det normalt kommer på tre måneder.

I byen Trèbes, ikke langt fra Carcassonne, steg vannet i elva sju meter over normalen på bare fem timer.

I mange av landsbyene nord for Carcassonne ble alle veier kuttet, skolene måtte stenge, og folk ble bedt om å holde seg hjemme. Et tusentall mennesker ble evakuert i Pezens på grunn av frykt for at en demning skulle briste.

Værfenomen

Uværet ble utløst av en varmfront som brakte med seg fuktig luft fra Middelhavet. Fronten traff kaldere luft rundt fjellregionen Sentralmassivet lenger nord i Frankrike. Området mellom, fra den østlige delen av Pyreneene til Aveyron lenger nord, ble følgelig rammet av kraftig nedbør og flom.

Dette er et velkjent værfenomen som utspiller seg tre-seks ganger i året, og fører nesten hver gang til oversvømmelser. Men ifølge det franske meteorologiske instituttet Meteo France er det tegn på at disse episodene i det siste har dukket opp oftere og blitt kraftigere.