Verden

Blasfemi-frikjent pakistansk kvinne får utreiseforbud

Kvinnen som er frikjent for blasfemianklager i Pakistans høyesterett, nektes å forlate landet. Forsvareren hennes har reist av frykt for sin egen sikkerhet.

Lederen for det religiøse pakistanske partiet Jamiat Ulema-e-Islam, Maulana Fazalur Rehman, fordømmer frifinnelsen av en blasfemianklaget dødsdømt kvinne under en demonstrasjon i Peshawar fredag. Foto: Muhammad Sajjad / AP / NTB scanpix
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Årsaken til at Asia Bibi holdes tilbake, er en avtale myndighetene i Islamabad inngikk med islamistiske grupper etter at frifinnelsen forårsaket voldsomme protester i det sterkt muslimske landet. Demonstrasjonene ble avsluttet da avtalen ble gjort kjent fredag.

Avtalen som de islamistiske gruppene har inngått med myndighetene, innebærer også at myndighetene vil godta en anke av frifinnelsen.

Bibis bror, James Masih, opplyser lørdag at advokaten Saiful Malook har forlatt Pakistan. Flere detaljer er ikke kjent, men årsaken skal være at han frykter for sin egen sikkerhet.

Raseri

Asia Bibi ble dømt til døden i 2010 etter at hun ble anklaget for å ha fornærmet muslimenes profet Muhammed under en krangel med andre kvinner. Hun har sittet fengslet i ti år, fram til hun onsdag ble frikjent i høyesterett.

Dommen har vakt voldsomt raseri blant grupper som helst vil se Bibi henrettet. Skoler, butikker og veier ble holdt stengt på grunn av opptøyer som vedvarte i tre dager. Myndighetene plasserte ut politi og soldater for å beskytte offentlige bygninger.

Kritiserer avtalen

Bibis mann, Ashiq Masih, kritiserer avtalen som er inngått, og sier myndighetene aldri burde ha gitt etter for press fra aksjonistene.

– Det er galt å skape presedens for at du kan presse domstolene, sier han i et intervju med Deutsche Welle. Han ber pakistanske myndigheter om å sørge for Bibis sikkerhet.

Blasfemi er en svært betent anklage i det pakistanske samfunnet, der selv udokumenterte påstander om fornærmelser mot islam og profeten Muhammed kan føre til drap og lynsjinger.

Les også

  1. Raja vil ha blasfemi-frikjent pakistaner til Norge

  2. Gud er ondsinnet og dum, sa komikeren. Det førte til at blasfemiloven ble endret.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)